Intersuje me poreklo mog udatog prezimena Dzokovic, koje prema mojim saznanjima vuce korene iz Sjenickog kraja i Nove Varosi u Srbiji.U Valjevu postoji samo jedna porodica koja nosi ovo prezime i ciji je nosilac je pokojni sudija Dragomir Dzokovic koji ima 2 sina Vojislava i Aleksandra.

Milka Dzokovic
Valjevo, Srbija
[email protected]

12 KOMENTARA

 1. Ја сам Јасна Баралић,девојачко презиме Томић.Сећам се да су мог покојног деду старији људи звали Џоко,а то је од презимена Џоковић. Порекло је из Сјенице,када су се тројица браће доселили у горњомилановачки крај у 18.веку.Мој прапредак се доселио у Калиманиће.Он је имао синове- Тому,Радована,Дамљана…и од њих су Томићи Радовановићи,Дамљановић.
  Сви славе Аранђеловдан.
  Прочитајте порекло презимена…Филиповић( презимена у таковском крају.

 2. Poštovana Jasna, zahvaljujem na iscrpnom odgovoru o poreklu porodice Dzokovic. Sve najbolje vam želim. Milka

 3. Poštovana Jasna, zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i velikoj pomoći u daljem traganju ka svojim korenima. Sve najbolje vam želim. Milka , Valjevo

 4. Paaa i ja sammmm dzokovic polako izviremo na povrsinu nissam jedini DZOKOVIC jedini sam u milanovcu gornjem

 5. Pozdrav,
  Moje Ime je Zoran Damnjanovic i poreklom sam iz sela Kalimanici kod Gornjeg Milanovca. Samo bih ispravio Jasnu Baralic, da je prezime DamNJanovic a ne DamLJanovic.
  Postoje Dzokovici i danas u selu Komarani iznad Nove Varosi, odatle su dosli u centralnu Srbiju. Naime, po predanju su bila tri brata koja su se naselila, jedan u Kalimanice, drugi u selo Majdan kod Gornjeg Milanovca a treci je otisao u selo Liplje kod Ljiga.
  Svojevremno posle II rata postojao je u Milanovcu izvesni Dzokovic-Dzoko, policajac koji je bio strah i trepet u gradu i okolini. Hapsio cetnike u tom kraju.
  Rekao bih da Valjevski Dzokovici vuku poreklo iz sela Liplje. Odatle su glumica Dara Dzokic (malo promenjeno prezime) i radio voditeljka Kristina Dzokovic.

  Sto se tice nekog ranijeg porekla, nisam uspeo da nadjem neke verodostojenije podatke. Uglavnom se tu put razdvaja na dva dela:
  Prvi po slavi, Arandjelovdanu, a i neko predanje o starom cupu ili loncu koji je donesen iz zavicaja u okolini Kolasina. Ovo odgovara tezi o Vaseojevickom poreklu.
  Drugi po imenu Dzokovic, Dzogovic, Dzogo, jedine podatke mogu se naci medju prezimenima kod Kuca. Postoje Dzogovici koji su muslimani i zive u Beranama ako se ne varam. Takodje postoji i predanje da je neki od predaka ucestvovao u Marickoj bici kao barjaktar i da se poreklo porodice vodi od mitskog lika Gojka Mrnjavcevica.

  Sve u svemu zamrseno. Ako neko ima jos neku dodatnu informaciju neka je podeli.

  Pozdrav.

 6. Poštovani, hvala puno na novim informacijama. Mozaik je počeo da se slaže, a prošlo je 10 godina kako sam napisala post. Nikada ne treba odustati od traganja. Svima želim sve najbolje. Do novih kockica koje nedostaju u mozaiku Dzokovica. Pozdrav iz Valjeva

 7. Poštovana gospođo Milka
  moje udato prezime je takođe Džoković
  moj svekar je iz sela Komarana, kod Nove Varoši. Živimo u Čačku. Osim mog svekra u Čačak su se doselili još jedan njegov stric i trojica braće od strica. Moj suprug je zainteresovan za Vašu porodica, pre nekoliko godina je čuo za gospoodina Aca Džokovića, advokata. Slavimo Aranđelovdan. Možete mi se javiti na mejl, ukoliko želite kontakt

 8. Poštovani Zorane,
  Ako se dobro sećam Vi ste potomak Milovana Damnjanović i ti si kao dete dosta vremena provodio kod dede i babe u Kalimanićima( kuća je iznad zasada oraha).
  Ja i sada živim u Kalimanićima, na Lokvi, pa kada budeš dolazio obavezna se javi da razmenimo saznanja o poreklu.
  Srdačan pozdrav

 9. Postovani,
  Ja sam Slobodan Tomic iz sela Kalimanici, opstina Gornji Milanovac. Jasna Baralic i ja smo deca dva rodjena brata(Mileta i Radovin)
  Moja saznanja o poreklu prezimena Dzokovic su ista kao sto je izneo Zoran.
  Zoran je unuk pokojnog Milovana Damnjanovica i kao dete je dosta vremena provodio u Kalimanicima ( kuca iznad zasada oraha).
  Juce sam ,u razgovoru sa prodavcem boja i lakova,pomenuo da smo se nekada prezivali Dzokovic i njegova supruga mi odmah rece da smo se doselili iz Komorana kod Nove Varosi ( pricala joj tetka koja je udata u Dzokovice u Majdan).
  O nasem poreklu dosta je istrazivao i Dusan Jovanovic, koji trenutno zivi u Beogradu i vlasnik je firme „GOLEGO“. Oni takodje vode poreklo iz Kalimanica, potomci su Jovana Dzokovic. imajuci u vidu da mi Tomici cuvamo „CITULU“( knjizica sa popisom svih umrlih Tomica) po mojoj proceni doselili smo se na ove prostore u prvoj polovini 18. veka.
  Za sada toliko od mene .

  Pozdrav

 10. Поздрав свим комшијама из Комарана.Није презиме глумице Даре Џокић мало промењено од Џоковић,него је Ваше презиме Џоковић настало од старијег презимена Џокић.Презиме Џокић је постојало дуго времена у племену Кучи,Џокићи спадају у СтароКуче који нису ни Мрњавчевићи ни Дрекаловићи.Један број Џокића је иселио у Васојевиће и одатле у Стари Влах,једни Џокићи су остали у Кучима и збратимили се са досељеним Миловићима из Братоножића.По најстаријем Џокићу у Старом Влаху,ког су звали ту прозвали Џоко,његове синове и унуке су прозвали Џоковићи.Славе Аранђеловдан што је слава преузета док су им преци живели међу Васојевићима.И данас има Миловића-Џока у Кучима у Црној Гори.

 11. Dragi naši, svim Dzokovicima koji slave Arandjelovdan Srecna Slava. Neka ovaj dan proslavimo u zdravlju i sreći sa svojim najmilijima i setimo se svojih predaka i naših korena. Milka Dzokovic, Valjevo

 12. Poštovana gospodjo Mirjana Dzokovic, rado bih uspostavili kontakt sa Vama i Vašom porodicom. Nas kontakt mejl je [email protected]. Srecna Vam Slava Arandjelovdan i puno zdravlja i sreće. Izvinite na kašnjenju u odgovoru na Vasu poruku, jer sam tek skoro istu pročitala. Radujemo se sljedećem kontaktu. Srdačan pozdrav, Milka Dzokovic, Valjevo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here