Порекло презимена, село Грађеновиће (Нови Пазар)

0
886

Порекло становништва села Грађеновиће, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Грађановиће је на плећатој коси у присојима брда на десној страни Јовске (Влашке) Реке. На развођу повише села су брда Чајир, Зајечак и Граб.

Тип села.

Куће су груписане углавном на два дела, на Горње Грађановиће и на Доње Грађановиће. Доњи крај села, ниже Граба, назива се Ковиљача, а највиши крај села је Граб.

Воде.

Село је оскудно водом: извор Вода у Горњој Ливади, Зајечак између Грађановића и Трстеника, чесма Ковиљача у крају истог имена и чесма Корито за стоку у планини.

Земље ишуме.

Њиве су плодне, јер се издашно гноје сточним ђубривом. Оне су помешане с ливадама на местима: Јовак, Осоје, Бачиште, Пресло, Ливадица, Чукара, Велики До, Широки До, њиве у Јовској Реци, Дубље, Сиколица, њиве код Крша и Село (селиште); шуме су у Грађановићском Потоку, Цоковском Борјаку, Малој и Великој Валози. Половина планине  Граба припада Грађановићу а Друга половина Трстенику. На Јовској Реци (мухамеданци је називају Влашка Река) има неколико воденица „на букву“ (бадањ). У Јовску Реку утичу Зечки Поток, Врући Поток (зими се испарава) и Барица. У селу има каменолом.

Старине  име селу.

Код данашњег гробља и црквине било је старо село. У старом гробљу, ниже села, има темеља од црквине. Код ње се познаје место затрпаног бунара, два стара гувна и седам правоугаоних удубљења, у којима се виде остаци темеља од црквених зграда. По натпису на једном надгробном камену дознаје се, да је био на гробу старца Саве, коме су Турци одсекли главу 1876. године. Назив селу дали су досељени Станчићи у почетку 18. века из предела Грађана у Ријечкој нахији у Црној Гори.

Порекло становништва.

-Станић, 1 кућа, Ђурђевдан, предак се доселио „пре триста и кусур година“; има одељаке у Великој Плани у Топлици.

У крају  Грабу су:

-Дробњаци, 3 куће, Вучковић, 1 кућа, Кожовићи, 4 куће, Милосављевић, 1 кућа, Ђурђевдан, предак дошао из дробњачких Језера; имају крвне рођаке Дробњаке у Пасјем Потоку, Трстенику, Врболазима (Вучковић) и Требићу. Кожовићи имају одељаке у Краљеву и топличкој Великој Плани.

-Макојевић, 1 кућа, су од Макојевића у подгорском Тењкову.

-Љешевићи, 4 кућа, Св. Петка, су у крају Ковиљачи, досељени из Колашина на Ибру.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here