Порекло презимена, село Раст (Нови Пазар)

0
883

Порекло становништва села Раст, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Раст, ,,Pác“ је под Голијом, у изворишној челенци Кузмичевског Потока, притоке Дмитрове Реке, у склопу брда Грота (1553 м), Вражице, Грађевице (1312 м), Металице, Чекановског Брда и Платија.

Тип села.

Куће су груписане углавном на Горњи Раст и на Доњи Раст.

Воде, земље и шуме.

Њиве су ниже сеоског пута, а повише њега је утрина са пасиштима и шумом. Јаки извори су Студенац и Врело. Места са њивама се називају: Дуга Њива, Округла Њива, Врт с воћкама, Устава, Грађевица, Гувниште, Орница, Дрвљаник са воћкама, Коловоз, Становиште, Стражиште; ливаде: Голо Брдо, Дубић, Равниште, Чајир, Инђина Ливада, Платије, Дивљачница; шуме и испаше: Главица, Шареница, Вражица, Мали Пут, Гркаја, Баковина, Банија, Чардачиште, Студенац, Г олупски Крш и Одвраћеничко Поље на Голији.

Остали подаци о селу.

Гробље је на месту старог у Горњем Расту, а Доњи Раст има заједничко гробље с Тењковом, тако условљено положајима. Старо насеље је било на  Старом Расту. Село је унето у турски пописни списак 1455. године. као Р’с са додатком босје (Рсбосје). По предању населили су га досељеници крајем 18. Века.

Порекло становништва.

-Белчевићи, Филиповићи, 7 кућа, Ђурђевдан, су досељени из старовлашког Брусника.

-Бишевци, 5 кућа, Св. Мрата, су Кулизе, дуго били у Бишеву код Рожаја, прешли у штавичку Митрову а одатле у Тврђево па у Раст 1820. године.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.