poreklo prezimena Vijatov

8
2530

jako bih volela znati poreklo svog prezimena ,ali nigde ne mogu da pronadjem,znam da je Bugarskog porekla ,i da je zastupljeno u .vojvodini jer su mi roitelji odande ,slava nam je sv,Stefan,ako neko nesto dodatno zna ,volela bih da mi javi .Hvala

Vijatov Nevena
Beograd,Srbija
[email protected]

8 KOMENTARA

 1. Postovana Nevena

  moj deda se rodio kao Vijatov u Bavanistu 1914. god. Njegov otac se zvao Jovan. Po prelasku u Smederevo dodali su nastavak -ic na prezime. Zanima me da li posedujete neko porodicno stablo, posto sam u fazi istrazivanja, jer ne posedujem nikakve podatke pre Jovana,

  Srdacan pozdrav
  Aleksandar

  Aleksandar Vijatovic
  Smederevo, Srbija
  [email protected]

 2. Zdravo svima.
  Zovem se Veljko Vijatovic, zivim u Nisu, od oca Djordja i majke Nadezde. Deda mi se zvao Stanko Vijatovic, rodjen 1888.g. u Tomasevcu (Vojvodina) od oca Zivka i majke Perse.
  Ako neko zna vise neka se javi, voleo bih da uspostavimo kontakt i razmenimo saznanja o poreklu.
  018/272312 ili 065/220 5990.
  Pozdrav od Veljka Vijatovica!

 3. Zovem se Olivera Vasiljevic, rodjena Vijatov.
  Deda , pradeda, cukundeda su mi iz Tomasevca.
  Deda ziva, pradeda milivoj.

 4. Ja sam Bojan Vijatov, rođen 1982, odrastao sam a i sad živim u Ečki, otac Laza odrastao isto u Ečki, moj deda je poreklom iz Boke, ne znam baš mnogo detalja jer je preminuo nešto pre nego sam se ja rodio, znam da ima Vijatova u Tomaševcu, ali nismo u srodstvu, bar koliko tata zna.

 5. Prezime Vijatov prisutno je u Banatu vekovima unazad. Prilikom doseljavanja na ove prostore jedan deo nas odlazi u Novi Bečej a drugi deo u Tomaševac. I dalje ih ima na obe lokacije ali i u drugim mestima Banata, u Beogradu, nekim mestima u Srbiji ali i po Evropi.
  Prezime je najpre glasilo Vjatski, dokaze ćete i dalje naći na groblju u Tomaševcu (nadgrobni spomenik Golubu Vjatskom iz 1791. godine). Prezime je formirano na osnovu prethodnog mesta sa kojeg potičemo a to je evropski deo Rusije, tačnije reka Vjatka, Vjatska oblast. Kretanjem preko Karpata u Banat dolazimo u XIV veku.
  Za istraživanje porekla putem matičnih knjiga, za granu Vijatova iz Tomaševca, mogu se pogledati matične knjige do 1849. godine. Starije su izgorele.
  Čini mi se da na osnovu podataka koje vidim da je ostavila Olivera Vasiljević rođ. Vijatov, možemo da dovedemo u vezu pretke.

 6. Pokojni deda Stanko Vijatović iz Banata, živeo je u Kosovu Polju i bio komšija moje porodice. Moja majka je od njegove žene naučila mnogo dobrih stvari. Održavanje kućanstva i spremanje svakojakih delicija. Štrudle njoke, rezance, slatka, džemove….
  Deda Stanko je imao sina Živka snaju Danu, a oni troje dece sina Dragana, kćeri Ljiljanu i Gocu. Sa Ljiljom sam se videla pre 4-5 godina. Imao je i sina Slobodana oženjenog Mirom Žeželj i imao je četvoro dece. Tako mislim. To su bile naše dobre i poštene komšije. Lepo je i toplo oko srca setiti se detinjstva i života u Kosovu Polju koji se danas čini kao bajka. Ja sam otišla, udala se 1980.godine i ta sećanja su predivna.
  Pozdrav svim Vijatovićima!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here