PRIZRENSKI FILIGRAN

0
1920

Kakva je tehnika filigran?

Tehnika ukrasavanja, filigran! Rec filigran potice od italijanske reci filigrana, sto u prevodu znaci konac sa zrncima. Filigran ja naziv za tehniku ukrasavanja tkanine, drveta ili kosti nitima metala ili stakla, posebno precizno sa potpunim dekorativnim stilom. Prenosno filigran predstavlja i crtez utisnut u papirnu masu, koji se na listu papira vidi kada se ovaj prinese svetlosti. Upotrebljava se na novcanicama , markama, kao oznaka dimenzije i kvaliteta raznih vrsta hartije i slicno. Filigran je narocito znacajan za utvrdjivanje starosti i lokaliteta (porekla) starijih rukopisa, pocev od dvanaestog veka, pa i kasnije, u doba tiska (stampe). Filigran kao tehnika izrade nakita od plemenitih metala odrzala se i danas u Prizrenu, Srpskom Carigradu, sto predstavlja jednu od kuriozitetnih karakteristika ovoga grada. Poznati su filigranski predmeti i nakit od srebra i zlata izradjeni u prizrenskim radionicama. Tradiciju filigranske tehnike gaji i Zlatara Filigran u Aleksandrovcu zahvaljujuci prizrenskom poreklu vlasnika ove filigranske radnje, Željka Slavkoviæa.

Ž.Slavkoviæ

PRIZRENSKA BASTA
Prizren, Srbija
[email protected]

1 KOMENTAR

 1. Postovana Marija,

  Slavkovici vode poreklo iz Sredacke Zupe iz sela Musnikova, koja je jedna od pet Sar-planinskih Zupa. Prezime je rodovsko i ne vezuje se ni za kakvog pretka, sto je tradicija u Srbiji. Sredacka Zupa je u vreme Nemanjica bila naseljena srpskim elitnim zupljanima, kozacima, koji su Caru Dusanu davali do deset hiljada vojnika. Seobom prestonice iz Prizrena u Skoplje, Car Dusan je poveo i deo svoje elitne vojske, tako da Slavkovica danas ima u Skopskoj Crnoj Gori u selu Kuceviste, gde se skoro 70% stanovnika preziva Slavkovic. Bilo ih je i u Tetovu, Debru i Gostivaru, a neznam da li i danas zive u Zapadnoj Makedoniji, uglavnom svi Slavkovici kojima je prezime rodovsko vode poreklo od Nemanjica i ziveli su i danas zive na teritoriji Stare Srbije.

  Toliko za sada.

  Pozdrav iz Aleksandrovca, od Zeljka Slavkovica.

  Slavkovic
  Prizren
  [email protected]

 2. Zdravo prijatelju!Slucajno naidjoh na ovu temu…Ono sto mene zanima je srebrni filigranski brod ili veci slicni predmeti uradjeni na slican nacin!
  Ukoliko imas ili si u mogucnosti da to nabavis mogli bi da zaradimo na takvim stvarima. Ukoliko si zainteresovan posalji mi odgovor na ovaj meil – [email protected]
  POZDRAV!!!!

  Sinisa – PZ
  Srbija
  [email protected]

 3. Da se razumemo, ja znam da je Srbija lol, mislio sam na kraj. Odakle tachno potichem? Koji/e grad/selo u Srbiji … ? Ma ustvari boli me uvo. Vazno je da sam srbIN.

  Filip Sovrlic
  Beograd, Srbija
  [email protected]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here