poreklo porodice Ristic

57
8394

Moja porodica potice iz donje Grabovice kod Kursumlije i slavi slavu sv.Andriju 13. decembra. U Grabovicu su dosli iz Rvata kod Raske . Moloim sve koi znaju nesto o ovome da se jave. Zahvaljujemo

Zivko Ristic
Skopje, Makedonija
[email protected]

57 KOMENTARA

 1. Zdravo Zivko,
  Pokusacu djelimicno dati odgovor na tvoje pitanje o porijeklu porodice Ristic? RISTICA,ima da zive na citavom prostoru bivse YU, ima ih dosta da zive u rasijanju,slave vise raznih slava.
  Ocekujem da ce se u ovu diskusiju ukljuciti svi
  Ristici koji zive na sirem prostoru.Napominjem da ne zaborave reci mjesto porijekla,mjesto sadasnjeg zivljenja i krsnu slavu.
  RISTICI,starinom poticu iz Prizrena iz Metohije.
  Neki Ristici su dosli poslije turskih osvajanja u
  Zupu niksicku,onda odatle jedni Ristici dolaze u
  Pivu u selo Miljakovac,slave Nikoljdan.
  Druga grana Ristinja sa Banjana prije 200 godina dolazi u selo Batkovice kod Nevesinja,
  slave Nikoljdan.Pouzdano znam da je Ristica
  bilo da zive do ovoga poslednjeg rata na Bradini
  kod Konjica,u Sarajevu,Tuzli i na Kosovu i
  Metohiji gdje su strahovito postradali u svim ovim nabrojanim mjestima.

  Nikola Laketa
  Australija
  [email protected]

 2. Vema sam zahvalan. moja saznanja su slicna , ali nemogu povezati ova mesta koja pominjete sa Rvatima u rasku , odakle su moi presli na kratko u d. Grabovici i dalje u Makedoniji. Nije mi poznato kad su uzeli slavu sv. Andriju , a pre su slavili, po jednima sv. simeona a po drugima sv. Nikolu.
  zahvalan Ristic

  Zivko Ristic
  Skopje, Makedonija
  [email protected]

 3. u donjoj Grabovici kod Kursumlije , imala Mladena sinove:
  – Djordja ozenjen Jelom i sinom Konstantinom
  – Vasije ozenjen Katarinom, sin Miodrag kcer ruza
  – Jovan
  – Bogdan
  – Uros
  Iza I sv. rata i go;gote preko albanije , Prababa Mladena sa sinovima Vasilijem , Jovanom i unukom Konstantinom ide u Makedoniju, a Bogdan i Uros preko sarajeva beze za Rumuniju
  Pitanja koja postavljam:
  = kako se zvao muz Mladenin moj pradeda , otac Vasilija
  – kako je devojacko prezime Mladene
  – sta ju navede da svi odlaze iz GRABOVICE KOD kURSUMLIJE
  – zASTO NEOZENJENI SINOVI bOGDAN I UROS beze preko Sarajeva i zasto u Rumunsku
  – zasto slave slavu sv. Andriju , kako i karadjordjevica p.s. Jedna od kceri crnog djordja udata je u ristice, koi i odakle.
  – zasto baba mladena kako i deda Vasilije nisu ostavili secanje o muzu ili ocu.
  Mnogo pitanja a malo odgovora.
  Postovani Vi koi mozete ovo sastaviti cak i pretpostavke dasu javite
  zahvalan, zivko ristic p.s. moram svoim potomcima ostaviti vise

  Zivko Ristic
  Skopje, Makedonija
  [email protected]

 4. Postovani & cestiti gospodine Risticu

  Duzni smo da pretke cijenimo, da ih ne zaboravljamo, nego da nasa sjecanja na njih ostanu trajno, jer su oni bili neumorni borci za slobodu & ljepsu buducnost svojih pokoljenja u koja spadamo & mi.

  Rijetko ko od nas zna sto podrobnije o svom pradjedu, cukundjedu, ili o nasim jos daljim precima. O njima, nazalost, mi nemamo nikakvog sigurnog pomena, osim narodnog predanja. Da su nasi preci beljezili vaznije dogadjaje & zbivanja iz njihovog zivota & rada, ili pak, da je to neko drugi za njih cinio, mi njihovi potomci bi danas jos ponosniji na njih bili. Na temelju ovakvih podataka, koji daju vjernu sliku neprekidne borbe & sudbonosnih trenutaka nasih predaka, vjerovatno bi & Isorija kao naucna disciplina; kojoj je jedini zadatak da gaji istinu, & da nas upoznaje sa prosloscu, imala o njima bar nesto vise da kaze. Zna se, da su narodna predanja ponekad vrlo ziva & pouzdana. Ona se kao takva mogu uporediti sa podacima iz istorijskih izvora, ali samo onda kada drugih sigurnijih podataka nema.

  Nije slucajno, da je nase poznavanje proslosti svojih predaka vrlo oskudno. Siguran sam, da svaki covjek nosi u sebi neodoljivu zelju kao & Vi da sto vise sazna o svom porijeklu. Takvo saznanje je nesumljivo od velikog uticaja na medjusobno zblizavanje ne samo ljudi nego & naroda.

  Razlozi za nase slabo poznavanje proslosti sigurno leze u tome, sto tesko materijalno stanje, uzburkano vrijeme u kome se zivjelo, & jake neprijateljske snage nisu dopustale, da se saznanje o njima bazira na temelju pisanih dokumenata.

  Spostovanjem, Markus(sh) Djokov Sas(sh)a

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 5. Ristici u Miljkovcu kod Pive ogranak su Batkovica od Niksica.

  U Novom Pazaru ogranak su Knezevica .. doseljenih iz Plava 1875. godine.

  U Sirovac/ Drobnjak dosli su iz Kuca.

  Manastir Dovoli kod Pljevalja.

  U Kolasinu & Polja kod Mojkovca.

  U Klanice … Valjevskoj Kamenici u 18. vijeka doselili su se iz Pive.

  Ristica ima & u Bajkove Kamenice & Baosicima, Herceg-Novom & na Cetinju.

  Pozdrav M. Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 6. Pomaga Boga

  Postovani & cestiti gospodine Risticu, provjerijo sam & upravu ste bili da posmrtnih citulja nema u novinama Dnevniku, naravno u elektronskom izdanju. Licno zalim, jer je to moj prvi trag mojeg istrazivanja Markus(sh)a u Makedoniji, koji je izplovijo na povrsini zahvaljujuci Vas gospodine Risticu! Zamolijo bi Vas najljepse ako ne smatrate nekim opterecenjem, potrudite se polazeci da ste Vec citulju sa “fotografijom” izrezali & dalje je cuvate kod sebe, da mi je proslijedite putem skenera/ e-mail.adr preko nekog prijatelja, privatno od kuce ili sluzbeno iz kancelarije neke ustanove! Stime bi Vam se unaprijed neizmjerno visoko zahvalijo – HVALA!!! Zahvaljujem se na Vasoj samoj ispravki imena njegovih kceri!

  Do daljneg da li u njegovoj spomen citulji 20:godisnjice pise jos po koji podatak; npr. datum rodjenja & smrti?; ime ili inicijal njegovoga oca, pretezno ide ovako npr. Sasa Dj. Markus ili Sasa Djokov Markus?; da li se sto spominje njegovo rodno mjesto, smalo vjerovatnoscu ipak vrijedi pitati?; imena njegovih braca ili rodjaka, koji ucestvuju u 20:godisnje spomenice?

  Zelijo bi veoma doznati odakle taj Sasa potice, odakle je rodom & odkud vodi korijenom? Postoji mogucnost da je sa Kosova & Metohije, ali to je pod hipotekom, cisto instinktno nagadjanje; jer sam negdje prije godinu ili dvije slucajem kroz neke tekstove cat stranica procitao, kako postoji ili postojao neki covjek sa Kosova & Metohije po prezimenu Markus(sh), koji ili koji je crtao freske po pravoslavnim crkvenim zidovima. To je sve sto znam & znam da je to slab trag ali ga nisam ispustijo! Moze biti da se povuku pararele izmedju njih, koje ce se kasnije odraziti u mojem istrazivanju.

  Jos jedno da li prisustvujete na tim Makedonskim web-str. poput catovanja & jos sta ja znam, ukoliko to radite & u buducem ako naidjete kojim slucajem okolnoscu da doznate bilo sto o Markus(sh)ima sirom Makedonije .. zapoceci sa Skopljem kao bazu, molim Vas da me saopstite ili prilozite podatke. Jos bolje bi bilo da ja licno snjima stupim u kontakt, jer nebi volijo da Vas dosadjujem & da sam Vam teret! To bi najbolje bilo putem elektronske pretrage bijelih stranica da se pronadju svi Markusi na Makedonskom podrucju, koje sam vec pokusavao uz pomoc prijateljice Zakline & na sve moguce nacine ali bezuspjesno. Da li u Makedoniji ili pribliznije reci Skoplju posjedujete telefonski katalog, imenik & adresa gradjana Skoplja?

  Tolko od mene & do daljneg ja Vam zelim svako dobro & prijatnu radnu nedelju.

  Spostovanjem, Markus Dj. Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 7. u Novom Pazaru ima zaseok Rvati ( Rvatska) u okviru oblasti Vracarevo . Mozda ja brkam sa Rvati kod Raske / moi su mi tako ostavili / .
  Zato molim, Nesto vise ako znate o ogranku Ristica u oblasti Novog Pazara.

  Zivko Ristic
  Skopje, Makedonija
  [email protected]

 8. Moji pretci su iz Bjelopavlica Danilovgrad (Crna Gora). Pa su prije oko 200 godina doselili u Zvornik BiH. Tako da ima ristica i u Zvorniku koji poticu ic CG. Slavimo slavu Sveti Kralj Stefan Decanski- Mratindan.

  Dimitrije Ristic
  Banja Luka RS BiH
  [email protected]

 9. Evo ukratko , moj pokojni otac je rodom iz Riljca,mesto 15-tak km od Trstenika,deda mi je isto iz Riljca kao i pra deda a veæ njegov otac je nekim seobama došao iz Kosovske Mitrovice i krsna slava nam je Jovandan (sv.Jovan) tako da ako to može nešto da pomogne ljudima neka uzmu u obzir . Pozdrav svim Ristiæima na svetu kao i ostalim dobrim ljudima .

  Dobrica Ristic
  Beograd,Srbija
  [email protected]

 10. Moj otac, ğed, pranğed su iz sela Kozjak u opštini Loznica. Ja sam inaèe roğen u Malom Zvorniku a trenutno živim u Beogradu. Slavimo sv. Stefana (09.01.). Po jednoj prièi smo poreklom iz okoline Kolašina (rudari koji su se doselili u Loznièki kraj zbog novih rudnika od Ğukanoviæa, na osnovu toga moj otac u crkvenim knjigama ima znamenje Ğukan) a po drugoj smo iz okoline Prizrena. Voleo bih kada bih mogao da doğem do nekih konkretnijih informacija. Imam poznanike koji se prezivaju Ristiæi (slave Aranğelovdan) i oni su mi rekli da postoji knjiga o Ristiæima, ali njihov deda je to nekome dao i ne mogu sada da nağu.

  Pavle Ristiæ
  Beograd
  [email protected]

 11. Dragomije prezimenjace
  Kao sto sam napisao moi poticu iz okoline Raske, najverojatnije iz Kremica, starinom negde iz Crne Gore. ( po najnoviim saznanjima)
  Voleo bih kad bih mogao da dodjem do tu knjigu o Risticima

  Zivko Ristic
  Skopje
  [email protected]

 12. Moja majka je od Ristica iz Prizrena koji su presli sa Kosova u Berane pocetkom XX vijeka. Njastariji cije ja ime znam je moj pradjed Spasoje, obucar iz Berana koji je bio beba prilikom ovog prelaska iz Prizrena i Dusanovog grada, gdje su do tada zivjeli.
  U porodici postoji prica da su oni prije bili Grkovici, koji su porijeklom Grci, koji su bili vlastela na dvoru cara Dusana.

  Ljubomir Filipovic
  Budva, Crna Gora
  [email protected]

 13. Ja sam od Ristica iz Stuble kod Medvedje, Ne znam odakle je deda dosao ali imao je Crnogorske korene, ako ima neko neke podatke hvala, inace slavimo Djurdic 16 novembra.

  A. Ristic
  Brograd, Srbija
  [email protected]

 14. Zivim u Velikoj Krsni kod Mladenovca, slavim Vidovdan. Poreklo vodimo iz Suve reke, odakle je dosao rodonacelnik nase porodice 70 godina XVIII veka. Pokusavam, vec neko vreme, da nadjem informacije o svom pradedi koji je tokom II svetskog rata nestao prilikom povlacenja cetnicke vojske. 1941. je mobilisan, a “43 je posao u rat iz Kusatka kod Smed. Palanke. Poslednje tacne informacije o njemu su iz Bosne, a kasnije iz Italije i Nemacke, koje nisu sigurne.

  Mandalena Ristic
  Beograd, Srbija
  [email protected]

 15. Dimitrije ja sam iz okoline Zvornika tj. iz Sekovica sam slavim Sv. Gorga a moj pradjed 6. koljeno unazad se doselio iz hercegovine negdje ne znam tacno odakle

  Ristic Slagan
  Sekovici,BIH
  [email protected]

 16. Pozdrav svima!
  Ja sam takodje Ristic iz Doboja. Moj pradeda se zvao Risto. Slavimo Djurdjevdan! U Doboju ima dosta Ristica, i one koje ja poznajem takodje slave Djurdjevdan. Inace, imamo rodbine u Makedoniji koju ja licno ne poznajem. Zalosno je, ali ne znam odakle tacno vodim poreklo. Bilo je razni prica: kao da smo iz Crne Gore, a iz Makedonije.

  V.Ristic
  Doboj, BiH
  [email protected]

 17. moji preci dolaze negde sa kosova kazu moji stari da je bio neki deda rista koji je ubio turskog nekog agu pa je morao posle sa porodicom da prebegne sa kosova ka leskovcu i bojniku kazu da potice od nekog carevica stablo ide ovako rista pavle milan stanislav milan ivan

  ivan ristic
  leskovac srbija
  [email protected]

 18. Moji su iy Srpskih glavica vise Glamoca u Lici, jednidno sto znam je da su svi pobijeni na Ognjenu Mariju 1941 od strane Ustasa, preziveo je samo moj pradeda Jovo sa jos nekoliko brace i sestara. Trenutno zivimo u Zrenjaninu gde mi se praded doselio posle rata. Ako neko zna odakle je familija potekla neka mi se javi putem e-mail.

 19. ja i cale smo iz beograda ,a caletov deda je bio neko mudo dole u Kursumliji,trgovac,jatak i cetnik iz drugog sv. rata,inace zvao se Ceda Ristic.Nzm koja je njegova slava al moja je Sv Ilija gromovnik.takodje znam da su se ti cukun dedovi Ristici doselili iz crne gore, pa ono zanima me ako neko zna vise da mi kaze?

 20. Postovana gospodo,
  Vec duze vrijeme mucim se na koju stranu da krenem da bih dobio pouzdane informacije o mojim precima i porijeklu.
  Prvo o sebi.
  Ja sam Lazo ili Lazar Ristic(o dilemi imena cu na kraju da pojasnim) rodjen u zaseok Savici Selo Donji Potpec KO Srebrenik Bosna od oca Milutina i majke Mare rodjene Petrovic selo JasenicaKO Srebrenik, djeda Laze i pradjeda Mitra. Ja sam rodjen 1957 godine i zivio u Tuzli gdje sam formirao familiju poslednji posao koji sam radio je sudija regionalnog suda udruzenog rada. Dalje je tema drugog razgovora.Vec 21 godinu zivim u Australiji gdje sam dosao kao lice prognano i pod pokroviteljstvom Medjunarodnog komiteta krsta.
  Kao najskolovaniji u familiji svi ocekuju od mene da nesto istrazim ostavim iza sebe jer razoreni smo u civilnom ratu, sve je unisteno ili oduzeto tako da je ostalo samo sjecanje i eventualno nesto zapisa u Crkvenim knjigama i starom groblju koje se nalazi u zaseoku Blagici selo D. Potpec.
  Sta je osnovni problem kod puta u proslost moje porodice? Moji preci su naselili dio D. Potpeca tacnije zaseok Savici kao prvi doseljenici tu nisu zatekli nikoga. Tada je citava erija bila pod turskom upravom preko agiluka ili begluka koji je imao sjediste u selu Cage sira erija Dubokog Potoka KO Srebrenik. Prema mojim saznanjima negdje 1845-46 kada je moj cukundjeda Sava trebao da zeni sina Mitra moga pradjeda obicaj turski je nalagao obescascivanje mlade od strane bega ili age i to nije moglo da se dozvoli. U doceku zulimcara kabadahije svi su sa turske strane pobijeni osim jednoga kojeg su na konju okrenutom ka repu konja vratili nazad i tada su se svi muski odmetnuli u sumu i nadgledali selo i to je trajalo nekih 15 godina kada je doslo na izvjesni nacin do pomirenja. Vjerovatno od tada se pojavljuje naziv begovina ili “Mitrovica voda”, jer se dogadjaj desio bas blicu prirodnog izvora ispod sumovitog dijela zvanog “kosa”.
  Pomenuo sam cukundjeda Savu. On je dosao sa podrucja Ozren planine. Ja sam jedan period zivota zivio kod ocevog prvog rodjaka Zarka Ristica negdje 1967-1970 stize pismo odnekuda ja sam kovertu vidio da je adresirana na Zarko Kravarovic. Zasto ..zato sto je cukundjeda Sava dosao sa krdom goveda pa je zvan kao Sava Kravarovic, sto pismo koje sam napomenuo ima uporisra u prici o njegovom “nazovimo prezimenu” sto meni vise govori o njegovom nadimku. Medjutim ako analiziramo nacin formiranja prezimena na podrucju Balkana naseljenom Slovenima sve je moguce.
  Ja znam da je Ristica bilo u okolini Zvornika. Zoran Ristic moj kolega i advokat iz Tuzle je porijeklom od tog ogranka Ristica on sada zivi i radi kao advokat u Novom Sadu.
  Moj prijatelj i kolega sa fakulteta Mirko Ristic je iz sela Karanovac kod Doboja i to je druga grupa Ristica, a prema njegovom kazivanju familija je velika. Sta je sa njima sada i sta se dogodilo zbog gradjanskog rata u Bosni nije mi poznato.
  Prema pracenju korijena pouzdano se zna da je rodonacelnik moj cukundjeda Sava sa sobom donio crkvenu slavu Djurdjev dan sto i mi 5 i 6 generacija slavimo.
  Prema nekim mojim saznanjima postoji saznanje da je Ristic prezime doseljeno sa seobom sa podrucja Zenice a da oni imaju dalje porijeklo iz zapadne Hercegovine ili sa podrucja Pive Crna gora. Poznato je da je sa podrucja Pive jedna familija zbog krvne osvete napustila to podrucje i neke indicije ukazuju da je njihov put cak dosao do zaseoka Savici odakle sam i ja.
  Da malo pojasnim dilemu oko mog imena. Naime kada sam posle 8mog razreda trebao rodni list za upis u srednju skolu, otisao sam u mjesni ured Tinja gdje je maticar bio Stevo Milanovic (izasao iz II Sv. rata nepoznata strana) kada je otvorio stranicu zapazio sam mrlju od mastila koja je zahvatila dio imena. I do tada sam vodjen u dnevnicima OS Tinja kao Lazar a poslije osmogodisnje Lazo zbog nemogucnosti da se desifruje. Na kraju nebitno jer djedovo ime nosim sto je obicaj nase familije.
  Molim sve moje rodjake i sve ljude koji nesto pouzdano znaju da mi se jave na moju email adresu da razmijenimo saznanja i da zajedno iscupamo nesto od zaborava.
  Mnogo sam vam zahvalan.
  S postovanjem
  Lazo Ristic
  P.S.
  Moja email adresa: [email protected]

 21. Zdravo , ja se takodje prezivam Ristic , zivim u Banja Luci , Republika Srpska . Korjeni moje porodice poticu iz sela Krupe na Vrbasu nadomak Banja Luke . Oduvijek me zanimalo odakle je potice nase prezime, posto znam da Ristica ima , dosta u Ugljeviku, Bjeljini, Srbiji i Crnoj Gori. Nasa krsna slava je Sv.Otac Nikola

 22. Поздрав свима. Ја сам Дејан Ристић, мој деда је рођен на Озрену у Републици СрБској тј. околина Добоја, село Какмуж, Слава нам је Свети Лука. Ако неко зна нешто везано за Ристиће са Озрена слободно нека се јави на [email protected]

 23. Srdacan pozdrav svim Risticima i ja sam od Ristica mada malo znam stariji su davno pricali o tome a i selo iz kog poticemo se raselilo a zvalo se Ķođak nadomak Zvornika slusala sam dedu dok je bio ziv da nase poreklo potice od Mandica iz Gackog al zbate sudbina svih koji su se suprostavili turcima u to vreme bila je bezi i sacuvaj glavu tako je i moj cukun deda pobegao u kršni Kođak i po njegovom imenu Risto dobijamo prezime Ristic koliko mi je i moj pokojni otac pricao da je jos kao mali iz bosne dolazio u Inđiju da zaradi koji dinar dosao bas kod Mandica koji su kroz pricu povezali da su familija iz Gackog sve sto znam je da su Mandici iz inđije bili advokati

 24. Prvo zapisano prezime Ristic se vodi u Crkvenim knjigama u manastirima u Prizrenu u XIV veku. Posle Turskih osvajanja idu u Hercegovinu, zupu Niksicku, Pivu, Mojkovac, deo na jug Srbije i prema Makedoniji (Surdulica, Vranje, Knjazevac, Leskovac, Skoplje… ), Kasnije sa tih krajeva odlaze sirom Bosne, Makedonije, Crne Gore, Srbije a u 19 veku i u Hrvatsku. Nije bitno slave koje slave bitno je da vode isto poreklo a to je pocetno Prizren, Crna Gora i jug Srbije prema Makedoniji. Velike migracije stanovnistva su dovele da se nasa porodica Ristic nalazi svugde skoro u svakom gradu na nasem podneblju ima nas. Molim ovim putem zainteresovane da se jave da napravimo neko okupljanje nasih porodica. Pozdrav Svim Risticima sirom sveta.

 25. Pozdrav Risticima sirom svijeta…
  Ja sam Natasa Ristic, iz Doboja. Moj otac je rodjen u Osjecajima pored Doboja, a djed je u Osjecane dosao iz susjednog sela Kozuhe… dalje ne znam nista. Svi stariji su pomrli, a ne znam ni odakle da krenem informacije sakupljati. Nasa Krsna Slava je 9.januara, Sv. Stefan ili Stjepandan.
  Zna li mozda neko odakle mi u Kozuhama?
  Moj Email: [email protected]

 26. Pozdrav svim Risticima. Mi smo Ristici is Zaklopace,okolina Beograda, slavimo Sv.Luku. Zna lineko naseporeklo? Pozdrav

 27. Mi smo Ristići iz Donje Bukovice,opština Bijeljina
  Navodno doselili iz hercegovine oko 1850 god.
  Slava Sveti Ignjatija bogonosac
  Volio bih znati tačno porijeklo

 28. Ja molim za pomoc moji su pradeda nikola ristic deda stanko ristic otac zivojin ristic selo igriste kod leskovca trazim svoju familiju

 29. Zlatko Ristić, LOZNICA, od Ristića koji slave PETROVDAN. Pradeda avo Ristić došao ili je rođen u Loznici, nemam podataka. Ima li još Ristića koji slave PETROVDAN (12.jul) jer je slava NAJBITNIJA o poreklu loze, a pola vas je ovde ne navede.

 30. Ja sam Ristic iz Doljevca na jugu srbije kod nisa, moj deda je iz toplickog sela Samarinovac, a njegov deda se tamo doselio iz okoline knjazevca. Njegov deda se zvao Mica, slavimo svetog Arhangela

 31. Dragi moji Ristići šta mislite da zajedno se svi okupimo i napravimo rostiljijadu ili nesto slicno 😁😁😁😁 pa da vidimo koliko nas ima

  Veliki pozdrav iz RS /Banja Luka
  Saša Ristić

 32. Rodjace,
  Dobra ideja ali smo rasuti po cijelom svijetu, pa bi se trebalo to dobro isplanirati. Kada ovo zlo od pandemije prodje i mi iz Australije bi da omirisemo rodnu grudu.
  Ideja za cistu desetku, samo treba osmisliti
  Pozdrav od rodjaka
  Lazi ristic
  Australija

 33. Ima dosta Ristica iz mjesta Gostovic kod Zavidovica Bosna i hercegovina, blizina OZREN PLANINA I MANASTIRI NEMANJICA UDRIM. Slave Svetog Savu Osvestenog 18 decembar, i Nikoljdan. Malo je cidno da slabo ko da je u nekom rodstvu, tu ima vise sela i svi imaju po jednu porodicu, eventualno dvije.sad smo rastrcani po Bosni posle rata.

 34. Dobar dan svima. Ja sam iz Republike Srpske, selo Vilusi, okolina Gradiske. U mom selu ima par porodica Ristic ali ima ih i u oklnim mjestima. Ali, niko ne zna zapravo odakle je porijeklo. Cujem najcesce Kosovo i Crna Gora. Pozdrav svima.

  Anja Ristic

 35. Dobar dan svima, Sanja Ristić, iz Negoslavaca, selo kraj Vukovara, Hrvatska. Poreklo za koje ja znam je iz Zelinje, navodno su dosli iz Crne Gore. Slavimo slavu sv.Nikolu. Pradeda mi se zvao Jovan Ristić i prabaka Cvijeta Ristić. Imali su 4 sina.

 36. Citam ovo pa da dodam i ja a malo i da pojasnim. Istrazivao sam porodicu ristic i dosao do podataka da je osoba RISTA nisam siguran dal je zen Ili muskarac kupio od turaka 1800 i neke godine celo podrucje koje se prostire i granici sa 3 reke u blizini Vranja. Za ovo imam papir koji je jos iz turskog vremena i pisan je naliv perom. Odatle se porodice Ristic granaju i odlaze ka Beograd, Smederevo, Jagodinu, i nisam siguran koje 4 mesto jer su bila 4 brata. Medjutim sad su svi promenili prezime po dedi i oni su Avramovic, Mihajlovic, Ivanovic, Pavlovic. Moj pra deda je zadrzao prezime Ristic i tako isto moj deda i moj otac pa evo sada i ja. U kuci i dan danas postoji podatak pisan u ruci to su takozvane tapije. Ne znam koje godine jer sam to davno istrazivao ali znam da je 1800 i neka. Inace moj otac bas dobro poznaje poreklo i istoriju Ristica ali ga nikada nisam pitao i on cuva tu tapiju i te papire. Krsna slava je sv Arandjel dok su ostali menjali i slave kako bi mogla braca da idu jedni kod drugih.

 37. Pozdrav svima Mitar Ristic,najstarije sto imam o porodici je iz 1870-ih Luka Ristic Bukvari/Donja Bukovica Republika Srpska, oženio se u selo pored Piperci ja sam davno čuo priče da porijeklo vodimo iz Hercegovine al to je samo priča
  Slava Sveti Nikola

 38. Pozdravi svim Risticima, moj cukun ded se zvao Mihail, nekih 1900 preselili se sa Kosova u Topličkom kraju ( Prokuplje) u selu Dubrava, kazu da je zbog krvne osvete Albanca morao da ode sa kosova, imao je mnogo sinova mislim da se neko od njih rodio na kosovu, Spira,Giga, Bora itd. Znam da je cukun deds imo brace neki su ostali na kosovu neki su rasejani po Srbiji, voleo bih naci svoje Ristice .Inace slavimo slavu sv Jovan Zlatoust 26 novembra

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here