POREKLO PREZIMENA POZNANOVIC

29
5330

POREKLO LOZE POZNANOVIC IZ STARE JUGOSLAVIJE

Sasa Poznanovic
Sr.MITROVICA,SRBIJA
[email protected]

29 KOMENTARA

 1. Poznanovic iz Crne Gore nastanjeni su u Herceg-Novom.Svi potièu iz Trebinja.U Herceg-Novi su došli odmah nakon osnivanja grada.Prvi poznanovic, poznati trgovac sa Dubrovèanima, pominje se 1397 a ostatak Poznanovica iz Trebinja naselio jse u H.Novom u drugoj polovini 17 vijeka.Bli su trgovci i pomorci.Najpoznatiji pomorac bio je Bogdan Poznanovic a prvi srpski kapetan duge plovidbe bio je Aleksandar Poznanovic iz (Ratisevine(Herceg-novi) koji je plovio sa prvim srpskim brodom “Deligrad” i prevezao poslednje Turke iz Beograda za Stambol(1864). Nema tragova o povezanosti Poznanoviæa sa ostalima kojih najvise ima u Uzickom kraju i Pakracu u Slavoniji.Postoji mjeso Poznanovici kod Srebrenice u BiH.

  Ljubomir Poznanovic
  Herceg-Novi
  [email protected]

 2. moji su u srem mitrovicu dosli iz fruskogorskog mesta susek(opstina beocin)isto SREM i tu su bili nekoliko stotina godina,znaci SREMCI smo sigurno 3,4 veka a odakle smo dosli u SREM niko nije siguran.

  sasa poznanovic
  srem mitrovica,srbija
  [email protected]

 3. Познановићи су пореклом из Требиња,а презиме носе по родоначелнику Познану Пурћићу ситном жупану,кога је српски краљ Милутин Немањић,због његове храбрости и оданости,уздигао на ранг великог војводе.У историји се чешће спомиње као Новак Гребострек. По неким изворима,изворна слава Познановића је покров пресвете богородице,а слава побочне гране Познановића је св.Јован. Сви Познановићи за које знам,а који су на простору Лике,Кордуна,Босне,око Ужица итд.славе Јовањдан, Једна породица код ужица у селу Косијерићи слави Аранђеловдан,а Познановићи из Жировца,а мој зет припада њима,славе Митровдан. Из историје је познато да су Познановићи дугогодишња хајдучка фамилија и да су као такви насељени у село Гостиница код Ужица,након пропасти босанскохерцеговачког устанка. Након што је Мехмед освајач поништио српској властели њихова права и привилегије,почело је и расељавање Познановића.Неки су одселили ка Херцег Новом и Котору,други ка Мостару,Далмацији,Лици,Кордуну,Ужицу идр. Део Познановића око Мостара је покатоличен,а касније и неки у другим деловима Хрватске,али је то мањи број. Већина је остала у православној вери. Векови раздвојености су учинили да се рођаци забораве. Велики су се збегови одвијали током векова турске окупације,а посебно је било актуелно насељавање Војне Крајине због привилегија које је нудио Беч. Ове податке сам нашао у етнографским зборницима и засебним истраживачким радовима,као и у историјским изворима.

 4. U Boki Poznanovica ima samo u Herceg Novom. Kao sto sam vec rekao u jednoj knjizi ozdatoj u Trebinju pise da su to vlastelinska porodica koja se kompletno iselila u Toplu(sada dio Herceg Novog). Poslije poraza Turaka od strane Mletaka oni su se iz Novog povukli u Staru Hercegovinu,Trebinje.Poznanovici su protjetani krajem 17.vijeka kada ih je poveo svestenik Lubibratic.Naselili su se na obroncima, bolje reci na granici.Sa jos nekoliko porodica naselili su se u Ratisevini iznad Novoga.Nemamo nijedno rodjaka ili srodnika van tih desetak kuca i nije mi poznato da se u to vrijeme nalazio ikedan Poznanovic u Crnoj Gori.

 5. …ljubomire,da ti još malo proširim vidike,jer smo možda i rođaci,poznanovića ima u jagodini,odnosno,još sam ja pretekao,i moje kćeri,koje nose prezime,a potiče mi stablo iz ratiševine,deda marko poznanović i baba ,milka (lepetić)poznanović iz mojdeža,otac drago poznanović,pokojni srtic,milorad i pokojna tetka,stana(poznanović)tanasković,u novom,kraj autobuske stanice,su mi braća od strica,pokojnog ratka poznanovića,miloš i marko.pozdravljam te,kao i sve poznanoviće,ma gde da obitavamo…predrag poznanović…

 6. moji Poznanovici su dosli iz Sarajeva, a koliko znam potičemo iz Like. Na fakultetu sam imala koleginicu koja je dosla iz Crne Gore, no rekla bih da su Poznanovići migrirali i ka Bosni, Crnoj Gori, Vojvodini.

 7. Zdravo,
  I mi smo Poznanovići. Moj dida (Rade) i baba (Milka) zivjeli SU u Lušci Palanka, to je u Bosni, opstina Sanski most. Moj pokojni tata ziveo je u Sloveniji, tako da smo tu jos ja, moj brat i bratov sin. Ja neznam odakle nam potice prezime, ker je tata umro kad sam imala 16 Godina a dida godinu prije. Pozdrav za sve

 8. Predrag Poznanović – Živim u Kikindi. Moj deda se doselio ovamo iz sela Lovske, kod Pakraca u Slavoniji. Smatra se da su selo Lovska osnovale 13 porodica koje su prebegle iz Bosne, nakon nekog sukoba sa Turcima. Jedna od tih porodica je i porodica Teodora Poznanovića, koji je verovatno moj predak.

 9. Cao
  Evo jos jedna poznanovic.
  Poreklom su bili moji roditelji iz lusci palanke (stojan i milka (rodjena prastalo) bolje receno iz miljevaca.
  Ja nazalost neznam puno o poreklu zato sto sam rodjena i odrasla u nemackoj. Ali zato sto moji roditelji nisu vise zivi imam zelju da saznam sve o poreklu i sve sto se tice poznanovic.

 10. Predeag Poznanovic. Tvoji preci su iz Ratisevine sto zna ci ds smo dalji rodjaci. Svi Poznanovici uz Ratisevine poticu od istog pretka koji su nekada zivjeli u Trebijju kao trgovci i vlastelini. Prvi koji se pominje je Vukan od Trebinja koji trguje solju sa Dubrovniom u ime kralja Tvrtka 1395.godine.

 11. poznanovic prezime je iz crne goro kao prvi aleksandar poznanovic koji je bio prvi kapetan crnogorske mornarice koji se su izsnjavali kao srbi to koljeno je postojalo u knjigama starih crnogorskih boraca na mojkovacku bitku.. mislim to je ono sto ja znam za ostale nisam siguran mada ima i dosta u hrvacku poznanovica….

 12. Pozdrav i ja sam Poznanovic Milan. Živim u Sremskoj Mitrovici, moj deda Milan, kao i otac Drago su rođeni u Miljevcima, Lušci Palanka Opština Sanski Most, a pradeda Dane sa 9oro braće je došao iz Like, mesta Visuće u Miljevce. Slavimo Svetog Jovana.

 13. Pozdrav iz Valjeva. Moj pradeda Vitomir je došao u selo Kosjerić iz Gostinice. Po nekom predanju u Gostinicu su došli krajem 18.veka iz okoline Trebinja.

 14. Ја сам Немања Познановић (рођен 1989.) из Београда, од оца Стојана. Деда ми се звао Божо који је рођен у Горњем Жировцу код Двора на Уни. (Банија)
  Фамилија ми је у Борову селу код Вуковара.

 15. Prezemi poznanovic potice iz crne gore ono sto ja znam da je Aleksandar poznanovic bio prvi crnogorski kapetan koji je plovio jadranom…ja znam da su moji dosli iz cetinja u herceg novi…

 16. Поздрав свима ! Моје име је Зоран. Колико знам Познановићи сви од реда потичу из Лике ( околина данашњег Госпића) 15 – 16 век.. Било је два брата , Један је одселио у Босну( одатле су ишли у Црну гору ) а други је дошао у Срем(одлатле иду у Банат и јужну Србију ).

 17. Ja sam Milan Poznanović rođen u Borovu Hr. Moji su poreklom iz Žirovca kod Dvora na Uni .Deda mi je bio Aleksa pog. U 2 svetskom ratu , otac mi je Jovan takođe pok. Slava nam je Mitrovdan . Nemanjin deda Božo i moj otac živeli su zajedno u Beogradu do1950 godine otac mi se vratio na Baniju i 1958 doselio u Borovo.

 18. Pozdrav svim Poznanovicima .Vidim da imam bliskih rodjaka medju vama .Zovem se Dejan od oca pok.Branislava Poznanovica .Deda Milan Poznanovic selo Visuc opstina Titova Korenica .Jedan od devetoro brace Poznanovic .Inace zivim u Velikoj Plani .

 19. Pozdrav svima, Aleksandar Poznanović iz Los Angeles-a, rodom iz Beograda, otac Milan i deda Budimir Poznanović iz Crne Bare kod Bogatića, Mačva. Ono što ja znam a po predanju, izvesni Jovan se sa četiri sina od kojih se jedan zvao Poznan doselio u Crnu Baru iz sela Šumane (danas Šume) planina Rudnik i od njega su nastali Poznanovići u tom kraju. Slava nam je Arandjelovdan. Da li su ovi podatci tačni nisam siguran ali sam želeo da ih podelim sa vama.

 20. Pozdrav svim Poznanovicima.
  I ja sam Poznanovic iz Manchestera UK, moji poticu iz Zirovca kod Dvora na Uni.
  Djed Peter Poznanovic, otac Zivko Poznanovic.
  Krsna slava Mitrovdan.
  Bilo nas je u Slavoniji,Borovu,Tenju u Jagodnjaku I na Brestu kod Osjeka.
  Poznanovici sa Bresta kod Osijeka su odselili u pocetuk rata 1991.
  Oni su kumovi mojih roditelja.
  Ja se ponosim nasim prezimenom.
  Pozdrav svima

 21. Zoran Poznanovic, Perth, Western Australia.
  Pozdrav svima, moja porodica vodi porjeklo iz sela Lovska, opstina Novska, Zapadna Slavonija. Po nekim podatcima selo osnovano 1702. od strane Srba koji su dosli iz Hercegovine a bila je jos neka prica o nasem porjeklu iz grada Poznanj u Poljskoj.

 22. Poštovani rodjaci, ja sam Predrag Poznanović (1979-). Deka mi je rodjen u Gornjem Žirovcu kod Dvora na Uni i zvao se Djurad (1913-1993). Kao jako mali izbegao je iz Žirovcau Beograd spasivši se od klanja gotovo celog sela. Imao je dva sina i ćerku koji su svi rodjeninu Beogradu, Jovana (1943-1994) koji je otišao u Ameriku i tamo se upokojio), Ratka (1946-2020) mog tatu, rodjen u Beogradu i Ljiljanu (1949-). Jovan ima sina Petra (Piter) i ćerku Kseniju, Ratko mene i ćerku Maju a Ljiljana ćerku Katarinu. Svi smo rodjeni u Beogradu sem Petra (rodjen u Ajdahu USA). Koliko ja imam informacija o poreklu prezimena, datira iz 14. veka i prvi put se pominje (kao Poznanović) u Herceg Novom iako je poreklo same loze Poznanovića iz Trebinja (izvesni Poznan Purčić koji je čak bio i vojvoda) Raslojavanjem naroda i naseljavanjem grada (tada se nije zvao Herceg Novi), navodno je loza vojvode Poznana imala ogromno imanje koje je rascepkala i davala stanovništvu koje je pristizalo, te su lokalni stanovnici upućivali došljake iz Hercegovine govoreći:” Javi se Poznanovima (kasnije Poznanovićima) da ti dodele zemlju. I tako Poznanovi postadoše Poznanovići. Inače, dobio sam podatak da su neki Poznanovići bili i u srodstvu sa Nemanjićima jer su ih još od kralja Milutina jako poštovali kao izuzetne ratnike tensu se i orodili sa njima. Toliko o onome što ja “znam”. Srdačan pozdrav svima

 23. Ranko (Milovan) Poznanovic
  12.11. 1981. Sanski Most
  Otac Milovan (1955-1991) od oca Slavka i majke Nevenke iz Miljevaca.
  Imao sam i strica po kojem sam dobio ime. Zivio je u Herceg Novom, Izgubio zivot u saobracajnoj nesreci i sahranjen 1991. god. U H.N. Pozdrav za sve, posebno one koji vuku korijene iz Miljevaca!

 24. Pozdrav za sve Poznanoviće, molio bih sve koji vuku poreklo iz Miljevaca (Sanski Most), odnosno i mesta Visuć u Lici, da mi pišu na ovaj imejl:
  [email protected]
  Želeo bih da saznam imena svih devetoro braće Poznanovića i zapišem. Moj čukundeda se zvao Dane i jedan je od tih devetoro.
  Svako dobro!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here