Порекло презимена, село Јавор (Нови Пазар)

0
919

Порекло становништва села Јавор, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Јавор је на присојној страни леве притоке Рајетићске Реке, а између брда Градине и Косе.

Тип села.

По положају оно је планинско село на апсолутној висини од преко 1000 м. Према Рајетићу је коса Радловица, а брдо Чукара дели горњи крај села од доњег. Куће у горњем крају су по Равном Брду. Крај Барлави је посебно насеље с кућама између Јавора, Куртова Гроба и Смилова Лаза.

Воде.

У селу је изворска вода, од којих су главни Ковраг–Вода и Микина Вода; а извор Бакаруша је у Осоју, Стублина у Ланишту и друга Стублина на Равном Брду, а у Барлави је извор Добра Вода; у горњем делу села има два бунара, а у доњем један.

Земље и шуме.

Њиве су у „окућницама“ и на местима: Шишмановац, Замеђар, Велико Брдо, Ровина, Васиљев До, Металица с ливадама, Чалија, Буринп Брдо, Равне, Радичев До, Максовица са ливадама, Заједнице, Агина Њива, Жаревина, Бачиште, Репушница, Добро Осоје, Мачак, Округлица, Посушевина, Лице, Жаревско Брдо, Алекића Њива, Челопек, Ђогуша, Фекова Њива, Јазбине; ливаде: Самарине, Ковраг, Глогов До, Елезов До, Ланиште, Селиште, Дочак, Арслановача, Расовача, Осредак, Зукве, Скривени До, Саставци; шуме и испаше: Велика Коса, Барлави, Пландиште, Велико Буче, Дубраве, Велико Брдо, Попово Осоје, Малињак, Устране, Гиздарица, Бачиште, Летина, Матовача, Папратчина, Ћуковац, Обарци, Средњи Брег, Заједнице; државне шуме су Градац, Бакачиште и Лишај.

Старине и остали подаци о селу.

У данашњем гробљу било је старо. У њему се познају темељи црквине. Оно је усред Селишта. Код Куртова Гроба повише кућа познају се остаци старог хришћанског гробља. Под Градином, повише Јавора, има пећина у којој се, по предању, испирала златна руда. Код пећине има дуварина од боље зиданих зграда, по свој прилици рударских. У ливадама Барлаве, између Јавора и Златара, било је неко старо насеље, по свој прилици одсељених Барлава (Барлова?). То насеље имало је хан, који су упамтили старији људи. У селу има чистог жутог песка.  Године 1948. село је имало 102 становника.

Порекло становништва.

– Касаловићи, Колаци, Колаковићи, Милојевићи, 13 кућа, Вукосављевићи, 5 кућа, Милетић, 1 кућа, Св. Никола, преслава Св. Илија. Предак Бабутко Колак доселио се пре стотину година из Бање код Чпиља на Ибру. Од их су Колаци у Врановићу под Рогозном и једна породица у Београду.

Из Јавора су се одселили:

-Спасојевићи (Св. Петка) у Кајаково у копаоничком Ибру.

По Рас. Ускоковићу Колаци су Никшићани.

*

Порекло становништва насеља Ниш, данас у саставу села Јавор. 

Положај и тип насеља.

Ово мало планинско насеље је на источним падинама виса Чадора (1324 м) и Граца (1198 м), који су на развођу Црновршке Реке и Ибра.

Воде.

Има изворску воду у изобиљу, најбоља Бисер-Вода и Студена Вода према Драјиновићу.

Земље и шуме.

Њиве су слабе. Оне су на местима Равна Њива, Рслановача, Мала Ледина, Крчевине, Долови и Међар; ливаде и испаше: Васиљев До, Ђурино Брдо, Металица, Црни Врх и планина Рогу(ф)а. Године 1948. Ниш је имао 48 становника.

Остали подаци о селу.

По називима места види се, да је у овом насељу у прошлом веку било хришћанско становништво, које се одселило у Топлицу 1878. године.

Порекло становништва.

Сада су у насељу:

-Дрековићи, 6 кућа, су од Куча Дрековића (Дрекаловића) у колашинском Весенићу. Преци били неко време у рожајским Црнокрпама.

Мухамедански род:

-Нишићи у Новом Пазару су од Дрековића.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here