Порекло презимена, село Вучаделце (Сурдулица)

0
1427

Порекло становништва села Вучаделце (по књизи Вучиделци) општина Сурдулица – Пчињски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Vučadelce

Положај и тип села.

Ово село је са леве стране Врле Реке, високо изнад стрме и шумовите стране долине, на заравни једне шире косе, где је земљиште обрађено, под ливадама а местимично има и браника. Горња Мала је на Валогу а испод ње је Доња Мала, до које су њиве Говедарници; између њих је гробље. Једна је кућа у Базовалу, ниже ка реци. Као мала у Вучиделце се рачуна блиско селанце Млађинце, које је посебно описано.

Воде.

Извори-кладенци су: Мали Кладенац у Горњој Мали, Баба-Станикин Кладенац у Доњој Мали и Студени Кладенац.

Земље и шуме.

Њиве, ливаде, паша и шуме налазе се на местима званим: Мишино Браниште, Ржани Валог, Дедина Ливада, Конопљиште, Угар, Рупа, Рамњак, Недељково Гумно, Ђурчеве Њиве, Војинове Гарине, Дебели Рид, Големо Присоје, Шиљегарнице, Базовало, Прслоп, Жабина Бара и Баба-Великина Долина, Сеоска шума и паша је на местима: Големи Камен, Злодолска Падина, Мадан, Раздолци, Мртвица и Лештар.

У овом селу има 26, у Млађинцу 13, укупно 39 кућа.

Постанак села и порекло становништва.

Ово село заселила су три брата пореклом из Битврђе. Изузев Савића и Синадинове, све остале породице воде порекло од ова три брата, од којих један није имао потомке; то су:

-Станковићи (Петко, Ђорђе и Петар); Младеновићи; Стојановићи, Маринковић (Станоје); Петровић (Риста), сви славе Аранђеловдан и живе и Доњој Мали. Сви су пореклом из Битврђе од једног од два брата, који су имали потомке.

-Петковићи, Илиндан и Јовањдан; Илић (Дима) и Миловановић (Цветан) – живе у Горњој Мали. Сви су они потомци од поменуте браће, нису се до скоро узимали, а сада од пре краткога времена то чине.

-Савићи воде порекло од детета, које је мајка довела, преудавши се у овом селу.

-Синадинови или Станимирови (Станимировићи) су из Топлог Дола, одакле имсе доселио предак Синадин (дед човеку од 50 година) пре 120 година. Он се оженио из овог села и тако овде остао. Славе Митровдан и Св. Петка.

Заједничка сеоска слава су Св. Тројице. Обе мале посебно славе.

Порекло становништва засеока-мале Млађинце.

Положај и тип засеока-мале.

Ово насеље је са леве стране Врле Реке, ближе горњо-романовскоме Риду а на заклоњеној равни једне косе, која се лепезасто шири према реци. Ту рађа пшеница, кукуруз и конопља. Једна кућа је удаљена на 5 минута хода од осталих.

Од Вучиделица је одвојено Зли-Долом, који је између косе Леганова и ОстрогРида. Долина је дубока, десна страна је стрмија и готово сва под шумом, а лева благога нагиба и по њој има њива.

Воде.

Извори (кладенци) су: Чешма и Кладенци.

Земље и шуме.

Њиве, ливаде, паша и шуме су на местима званим: Коњарник, Ливадица, Пченичиште, Параспур, Бошков Пожар, Голема Ливада, Рупа, Ловчи Рид, Големо Рамниште, Турске Ливаде и Гротник – где је сеоска шума.

Постанак насеља и порекло становништва.

Ово насеље су заселили досељеници из Битврђе. Од њих воде порекло:

-Стевановићи или Николићи, Св. Петка.

-Илићи, Никољдан – променили славу због болести. Иста су породица са претходнима.

-Младеновић (Илија), Јовањдан. Илићи су му браћа од стрица.

-Станимировићи су  род са Илићима, два брата – један слави Св. Петку, други Јовањдан.

Сви се они још не узимају међу собом.

Доцније су се доселили:

-Новоселци, а то су:

-Рогоња (Стојмен) је са Власине, слави Јовањдан и;

-Стоилковић (Новко), Св, Петка. Овог другог је мајка довела, пошто се преудала у Горње Романовце, одакле је дошао овде на купљено имање.

-Миловановић (Мијаил), Јовањдан, је из Вучиделаца.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here