Porijeklo prezimena Jevtic

6
5366

Po usmenoj predaji moga djeda, bila su 3 brata iz brda crne gore (hercegovine) koja su sudjelovala u otklanjanju lokalnog Age koji je trazio previsok harac, da bi spasili selo od odmazde Turaka (krvne osvete), raseljavaju se; 2 brata dolaze pod Majevicu, gdje utjemeljuju selo Cerik. Slava im je Nikoljdan, po vlastitom istrazivanju prica se poklapa sa mnogim bratstvima plemena Drobnjak, pitanje je koje tocno.

Ako znate vise, javite.

Jevtic
Bosna
[email protected]

6 KOMENTARA

  1. Moji od Jevtica su sie 1950. godine doselili iz Grcica kod Ljubovije u Zvizdar opstina Ub. Moji Slave Jovanjdan. Zeleo bi da znam od kad du se doselili u Grcic i odakle im vodi davno Pirelli.

  2. Moji Jevtići su poreklom iz Hercegovine,bilo nas je u Ljubinju i Opličiću.Od 1945 smo bili prinudjeni da bežimo u Zaovine kod naših.Slavimo Djurdjevdan.Najbliži su nam bili Tanovići iz Fazlagica kod Gackog,(od petoro muskih Jevtića,jedan je primio islam),a ogranak smo Vulovica u Crnoj gori.

  3. Jevtići su iz plemena Drobnjaci, ogranak Vulović-a, grupa Novljani. Potiču iz Nikšićke župe, selo Riđani. U 17-18 veku su zbog ubistva turskog age morali da se isele zbog osmazde. Jedan deo njih se naselio u staru Hercegovina tj. Užičku Crnu Goru. Okolina Kosjerića, selo Godečevo. Moja majka Radojka Jevtić je tu rođena i njen otac Jordan, deda Jakov, pradeda Todor, čukundeda Sima.

  4. Moja baba Nerandža Jevtić je iz sela Grčić, opština Ljubovija. Molim Aleksandra da mi pošalje mejl, da ga pozovem na MyHeritage, već sam na njemu dosta sklopila, pa da on pridoda, ono što zna.
    [email protected]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here