Promocija knjige „Nije lako biti ti“ Ivane Pavlice

0
7

Promocija knjige „Nije lako biti ti“ Ivane Pavlice

U četvrtak, 30. maja, u Centru za nestalu i zlostavljanu decu održana je promocija knjige “Nije lako biti ti” autorke Ivane Pavlice. Knjiga je nastala u izdanju Centra za nestalu i zlostavljanu decu i to je treća po redu knjiga koju Centar izdaje, nakon knjiga “Izgubljene u magli” i “Armagedon” Vlade Arsića. 

Na samom početku ovog događaja gostima se obratio Igor Jurić, osnivač i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, koji se zahvalio gostima na dolasku i istakao važnost saradnje škola i Centra.

“U knjizi Ivane Pavlice obrađene sve teme kojima se Centar bavi. Ova knjiga nam svima, uz Ivaninu pomoć, pruža uvid kroz šta nam najosetljiviji i najvažniji deo društva svakodnevno prolazi.” – izjavio je Igor i dodao da se u knjizi mogu pronaći i deca i odrasli koji su davno bili deca.

Nakon obraćanja Igora Jurića, prisutnima se obratila i Biljana Radović, direktorka osnovne škole “Laza Kostić” iz Kovilja, i objasnila kako se ideja za knjigu rodila.

“Ivana je neverovatan čovek, slobodno mogu reći ljudina, čiju dobrotu i toplinu deca prepoznaju i lako joj se “otvaraju”.Ona sve to čuva, kako mi to kažemo, u fijokama koje drži u srcu, i izvlači po potrebi. Veoma mi je drago što imam nekog poput nje u svom timu.” 

Program je moderirala Marija Mišić, ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu, koja je vodila panel diskusiju sa gošćama. 

Na panel diskusiji su učestvovale: Ivana Pavlica, autorka knjige “Nije lako biti ti”, Sofija Viđikant, profesorka srpskog jezika i književnosti, Milena Makarin, ilustratorka knjige i Aleksandra Cvetković, defektološkinja Centra za nestalu i zlostavljanu decu. 

blank

Na panel diskusiji se osim razgovora o knjizi, vodio dijalog i o važnosti vaspitne uloge predmeta srpski jezik i književnost, zatim, kreativnog stvaralaštva dece kao bitnog činioca u izražavanju misli i osećanja, kao i o uticaju škole i nastavnika u psiho-socijalnom razvoju deteta. 

Nakon panel diskusije, usledio je neformalni razgovor sa autorkom knjige, svi prisutni su mogli da kupe knjigu “Nije lako biti ti” sa potpisom autorke. Ivana Pavlica je ovim povodom izjavila da je njena prva reakcija na predlog sa “ispovesti” đaka objavi u knjizi: “Ne mogu”.

“Posle je to bio okidač. Kod mene je to pogonsko gorivo. Prvo sam izgovorila “ne mogu”, pa sam čula sebe šta sam rekla i onda mi je to zvučalo strašno. Zamisli da nešto ne mogu?”

blank

Knjigu “Nije lako biti ti” možete poručiti u našoj onlajn prodavnici. Ona je važno štivo za roditelje, kako bi razumeli i kako bi se prisetili, kako na decu utiču dešavanja u školi i kući. Pored roditelja, knjigu treba da pročita i svako dete, sa ciljem da kroz stranice knjige oseti kroz šta prolaze deca koja trpe vršnjačko nasilje ili nasilje u kući, i da ubuduće prema svojim drugarima koji možda prolaze kroz isto, postupa sa mnogo više empatije.

blank