Sistem „Pronađi me“ do kraja godine i u Republici Srpskoj

0
12

Sistem „Pronađi me“ do kraja godine i u Republici Srpskoj

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan otvorio je juče Konferenciju „Hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica – „Pronađi me“ u Republici Srpskoj, na kojoj je učenisnicima od strane predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Igora Jurića, predsednika Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Novog Sada predstavljen način funkcionisanja sistema „Pronađi me“ u Republici Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da dinamika uvođenja sistema „Pronađi me“, koji se odnosi na hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka deteta, zavisi od tehničkih okolnosti. On je rekao da sistem „Pronađi me“ predstavlja poseban iskorak u slučaju nestanka deteta.

„Na sreću, mi u Republici Srpskoj u proteklih pet godina nemamo nijedan takav slučaj. MUP i sada, u skladu sa postojećim zakonima, preduzima niz mera i radnji odmah po prijavi o nestanku ili otmici deteta“, rekao je ministar Karan.

On je pojasnio da se prema Krivičnom zakoniku i Zakonu o krivičnom postupku potraga aktivira odmah kada se posumnja da je reč o krivičnom delu nestanka ili otmice deteta.

„Namera je da sistemom `Pronađi me` aktivnost MUP-a bude pojačana kada se dobije takva informacija i da se iste sekunde uključi sva društvena zajednica, kao i da svaki građanin bude od pomoći policijskim službenicima“, naglasio je ministar Karan.

On je rekao da su prvi momenti često ključni i odlučujući za delovanje u takvim situacijama kako ne bi došlo do tragedija. Ministar Karan je podsetio da je Narodna skupština Srpske prošle sedmice usvojila izmene i dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je omogućeno da MUP pokrene sve aktivnosti na izradi softvera za sistem „Pronađi me“.

Pomoćnik sekretara MUP-a Republike Srbije Milan Andrić istakao je spremnost Srbije da pruži svaku vrstu pomoći kako bi u Srpskoj bio uveden sistem „Pronađi me“, uz želje da se nikada ne koristi. On je podsetio da je MUP Srbije u oktobru prošle godine implementirao ovakav sistem, koji postoji u 22 evropske zemlje, ali da je prilagođen potrebama i uslovima kakvi su u Srbiji.

„Nadamo se da ćemo u budućnosti imati jedan integrisan sistem koji će pokrivati oba područja“, dodao je Andrić.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Novog Sada Igor Jurić rekao je da je 2015. godine pokrenuta inicijativa za uvođenje sistema „Amber Alert“ u regionu i da ona sada dobija potpuno smisao.

„Zahvalan sam što je MUP Srpske prepoznao ovo kao važan model potrage za nestalom decom i Republika Srpska će, pored Srbije, imati ovaka sistem obaveštavanja javnosti u slučaju nestanka deteta“, dodao je Jurić. On je pozvao i vlade drugih zemalja iz regiona da implementiraju ovakav sistem.

blank