Nije lako biti ti

0
10

Piše: Marija Mišić

“A ti, ti živi, sasvim živi, jer život je čudo i nemoj nikad odustajati od njega”.

U današnjem digitalnom dobu, deca i tinejdžeri se suočavaju sa različitim izazovima i problemima koji nisu postojali u prošlosti. Od socijalnih pritisaka do tehnoloških zamki, put njihovog odrastanja je često isprepleten složenim problemima. Jedan od najizraženijih problema s kojima se suočavaju jeste pritisak društva i vršnjaka. U svetu koji je često sklon procenjivanju na osnovu izgleda, popularnosti i uspeha, mnoga deca se osećaju nesigurno i pod stalnim pritiskom da budu savršena. Ovo može dovesti do anksioznosti, depresije i niskog samopouzdanja.

Pored toga, digitalna era donela je sa sobom nove izazove. Upotreba društvenih medija, internet zlostavljanje i prekomerna izloženost nasilnom sadržaju mogu imati ozbiljne posledice po mentalno zdravlje mladih. Često su deca izložena sajberbulingu, što može dovesti do emocionalnih trauma i socijalne izolacije. Dodatno, porodični problemi i nestabilnost doma mogu biti izvor stresa i tuge za mnoge mlade ljude. Razvod roditelja, nasilje u porodici ili nedostatak podrške i razumevanja mogu imati dugotrajne posledice na emocionalni i psihološki razvoj dece. Iako su ovi problemi izazovni, važno je da se pruži podrška i razumevanje mladima. 

Knjiga Nije lako biti ti satkana je od četrnaest ispovesti učenika, koje je autorka, odnosno njihova nastavnica Ivana Pavlica, pretočila u priče. Umesto strogo strukturisanih tema za pismene zadatke, Ivana je svojim učenicima zadavala da pišu “ono što im je na duši”. Znajući da su njihove reči bezbedne i da se nalaze samo između njih i njihove nastavnice, nastale su izuzetno lične, dirljive i intimne priče, koje je Ivana sakupila, priredila i od njih stvorila knjigu koju svako treba da pročita. 

Često smo skloni osudama, pa olako neko društveno neprihvatljivo ponašanje deteta pripišemo pubertetskim bubicama. Međutim, nekada su ti, kako Ivana Pavlica kaže, “rani jadi deteta” mnogo dublji od pubertetskih promena razpoloženja i ponašanja. 

Čitajući ovu knjigu nailazimo na bolne ispovesti dece. Njihovi problemi se isprva mogu činiti malim ili beznačajnim, ali ne smemo zaboraviti da oni deci predstavljaju bezizlaznu situaciju. Sa tim problemima žive, oni ih more, kradu im detinjstvo i ne dozvoljavaju im da ih se oslobode lako. Tada nastupa nastavnica, koja poput dobre vile brižno sasluša i posavetuje. Ona je, kako kaže, “nekad kao pedagog, nekad kao mama, a nekad samo kao čovek koji je spreman da pomogne”. Nakon svake priče dolazi njena topla reč utehe, koja otera tamu i nežno prigrli: “Znam da nije lako biti baš takav kakav si ti, zato još uvek pokušavam da prišijem neke rane iz vremena kada nije bilo lako biti ja”. Radeći četvrt veka sa decom, naučila je da duboko prodre u dečije duše i da im bude snažan oslonac kada ga ne pronalaze ni na jednom drugom mestu. Njihovi problemi se nekada tiču nesigurnosti u vezi sa izgledom, nekada socijalnog statusa, a nekada su mnogo ozbiljniji, poput seksualnog zlostavljanja. Takva traumatska iskustva ostavljaju duboke rane na dečijoj duši, te im se ponekad čini da je smrt jedini izlaz. Ivana Pavlica sluša, razume, ne osuđuje, daje savet i ohrabruje da budućnost može biti lepa: “A ti, ti živi, sasvim živi, jer život je čudo i nemoj nikad odustajati od njega”. 

Knjiga “Nije lako biti ti” nastala je u izdanju Centra za nestalu i zlostavljanu decu i njena promocija će se održati 30. maja u prostorijama Centra. Dođite da razgovaramo o knjizi, da zajedno pokušamo razumemo decu i njihove probleme i da promišljamo kako da stvorimo jedno sigurno i prihvatajuće okruženje za našu decu.