Email

INTERESUJE ME SVE U VEZI PREZIMENA PAŠAGIĆ

4 KOMENTARA

 1. https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:JXLN-R46

  otac Adam ili Adem Pašagić rođen u mjestu Ostrovica pored Kulen vakufa, a to je sigurno jer je putovao sa mještanima iz susjedne hrvatske iz sela Zaklopac(Zadarska županija)

  https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:Q2SH-3DQB

  Aleksandar rođen 1903 a umro u Zagrebu

  Pašagić

  G. Dragoljub Prtić, iz Kanade, pitao nas je u decembru 2006, za još šest prezimena, pored svog, između ostalih i svoje majke – Pašagić. NJeni su iz okoline Prijedora, sa slavom Sv. đurađ.
  Interesantno je da je prezime srpske porodice Pašagić, sa slavom đurđevdan, zabeleženo u šematizmima Srpske pravoslavne crkve samo u jednoj parohiji u Bosni, kod Prijedora, u mestu Ferići. A u okolini postoje druga prezimena istog korena i sa istom slavom: Pašalije – u Dabru, kod Sanskog Mosta, i Pašalići – u Gašici i Bijakovcu, kod Gradiške, Tomini, kod Sanskog Mosta, i u Tešnju.
  U mestu Mrvićima, pod Romanijom, postoji posredan trag o poreklu Pašagića. Prof. Milenko Filipović je tamo zabeležio muslimansku familiju Sjenari, ili Sjenarevići, čiji je deda sredinom 19. veka nosio ime Salihaga Pašić i koji je živeo na Romaniji, blizu Sarajeva. Otpremao je seno, pa su ih prozvali Sjenarima. Sjenari su doseljeni iz Budima, kad su Turci počeli da se povlače iz Ugarske, a po majci su poreklom od Beograda. U vreme Fazli-paše, dobili su u posed Nehoriće, a krajem 19. veka otac Mušan došao je sa Romanije u Mrviće.
  Smatramo da su Pašagići verovatno bili neka od familija koje su bile kmetovi kod Salihage Pašića, dede Sjenara. Sjenari su, kao Budimlije, verovatno naseljeni tamo u vreme Velike seobe, ali već poislamljeni, a s njima i njihovi kmetovi koji su sigurno bili iz istih krajeva, iz Stare Srbije i okolnih oblasti zahvaćenih seobom.
  Jer su Abazovići iz Tušine, u Drobnjacima, jedini u Mrvićima sa slavom đurđevdan, mogla bi da se uzme u obzir takva pretpostavka o poreklu Pašagića za koje pita g. Prtić. U istom mestu postoje Kuljani ili Mrnjaci – Mrnjavčevići, sa istom slavom, koji su u Sarajevsko polje doseljeni u isto vreme, Velike seobe, iz Kolašina, kao Jankovići, a koji bi mogli da budu kmetovi Pašage i dobiju ime Pašagići.
  NJihovo kasnije poreklo iz okoline Prijedora sasvim je objašnjivo preseljavanjem kmetova na drugi aginski posed ili njihovim samovoljnim prelaskom na imanje nekog drugog, „boljeg“ age. Ali su, taj trag porekla, prvobitno nadimak, Pašagići, potom zadržali kao prezime.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here