ZAMOLILA BIH SVAKOGA KO ZNA ODAKLE POTICE PREZIME DIMIC DA MI POSALJE NA ADRESU [email protected] ZNAM DA TO PREZIME POSTOJI U BAVANISTU KOD KOVINA, KOVINU I PANCEVU.

Ivana Pesic
Dolovo, Srbija
[email protected]

24 KOMENTARA

 1. Poreklo Dimica potice sa Kosova neki su prebegli za C. Goru a neki za Srbiju inace sav taj Srbski rod vrteo se u krug. Neki su se vratili na Kosovo u Stimlje mada postoje podaci da im je glavno prebivaliste bio Prizren odakle odlaze u rasejanje.

  Dusan Blagojevic
  Zemun-Srbija
  [email protected]

 2. Prezime DIMIÆ potièe od DIME koji iz okoline Soluna 1737 koji se kao uæesnik seobe koju je predvodio bugarski crkveni velikodostojnik naselio na Belom bregu Kovin,gde se oženio i šestoro dece izrodio.Zbog osnivanja Vojne granice,Srbi iz Kovina,Dubovca i Gaja osnivaju Bavanište.Prvobitno prezime je bilo Dimitrijeviæ,ali je zavaljujuæi Aksentiju,jednom od do sada 6 popova i Tefilu,profesoru karlovaèke gimnazije,koji su u prvoj poloviniXIX veka došli do podatka da se u Kovinu naselio Dima ,a ne Dimitrije promenili prezime u sadašnje.

  Jovan Dimiæ
  Panèevo Srbija
  [email protected]

 3. Moj deda je dosao u Veliku Planu 50-ih iz okoline Crne Trave tj.iz sela Slavujeva,a cuo sam da su nam koreni sa Kosova!

 4. moji Dimići slave Svetog Arh Mihaila , prica se da su se doselili i Crne Gore najpre u Pec a zatim u Jablanicu, a odatle 2 porodice kao kolonisti u Lazarevo nadomak Pristine 1922 god …
  Da li neko zna nesto vise o poreklu ovih Dimića?

 5. Moji Dimići su iz Batusa, kod Prištine, iz plemena Raketani (po izvesnom Raki). Slavimo sv. Jovana Krstitelja.

  Порекло презимена, село Батусе (Косово Поље)
  Порекло становништва села Батусе, стање из 1932. године

  Батусе се налази близу ушћа реке Грачанице у Ситницу, недалеко од Приштине. Налази се у равничарском делу, на централном Косову. Први очувани помен о Батусу датира из 1316. године. Те године српски краљ Стефан Милутин даровао је Батусе манастиру Грачаници. У турском попису из 1455. године наводи се да село има преко 80 српских кућа и православног свештеника. У селу је постојала стара црква Света Недеља, обновљена 1936. године. До 1988. године припадало је општини Приштина, од 1988. године припало је новоформираној општини Косово Поље.

  Порекло становништва по родовима, подаци из 1932. године


  Ракетан (7 k., Св. Јован Крститељ). Доселили се из села Коротице (Дреница) од зулума. Њихови рођаци се задржали у Ариљачи и ту су се „потурчили“.

 6. Моји Димићи воде порекло од Диме из Херцеговине, вероватно из Мостара. Димин син Илија Димић доселио се из Херцеговине у Јагодину крајем 18. века. Илија и Стевана Бушагић имали су децу: Димитрије звани Митке, Нацко, Петар, Стеван и кћер Мага. Потом живе у Крагујевцу, па Димитријев син Васа Димић (1854-1940), професор математике и директор Прве београдске гимназије око 1870. долази у Београд да студира, где су до данас остали Димићи.
  Слава нам је била Велика Госпојина, па је Васа Димић променио у Св. Димитрија.

 7. Ja sam iz malog sela u Bačkoj, Deronje opština Odžaci,moji su ovde više od 150 godina, slavimo Sv. Atanasija Velikog 31. 01.
  Jedna je priča da smo poreklom iz Like, a druga sa Kosova tačnije okolina Prizrena i da smo došli u Vojvodinu sa Arsenijem III Čarnojevićem za vreme seoba.

 8. Moji DIMICI su isto poreklom sa kosova opstina urosevac dosli za Mladenovac 1950.Savka Dimic (Markovic) Nikola Dimic zvani (Mazalo) Deca sinovi:Bozida
  R, Zoran Dimic. Cerke:Dobrila, Vera, Mira, Smilja, Jovanka. Od unuka Goran Dimic, Srecko Dimic od oca Bozidara iz sela vlaske kod Mladenovac i unuka zorana koji je imao 3kceri i jednoga sina Aleksandra.

 9. Ja sam dimic sa kosova opstina Vitina sl Mogila preko 250g znamo za sebe stari su pricali da su bili i pre toga na kosovu ali su izbegli zbog turaka pa se opet vratili na kosovu nakon 2 veka ista sudbina nas zadesila ja i moja porodica napustili kosovo 2012 pa dace bog da se moji koreni ponovo vrate na kosovu ako bog da

 10. Dimici pa kolko nas ima mozemo da napravimo drzavu .Moja prodica i poreklo je sa kosova okolina Pvog Srpskog Grada Novo Brdo selo Izvor mahala Dimovici..ja samo znam do pradede zvao se Djordje imao tri cerke i cetri sina neki su jos na kosovu neki su po srbiji..

 11. Dimici pa kolko nas ima mozemo da napravimo drzavu .Moja prodica i poreklo je sa kosova okolina Pvog Srpskog Grada Novo Brdo selo Izvor mahala Dimovici..ja samo znam do pradede zvao se Djordje imao tri cerke i cetri sina neki su jos na kosovu neki su po srbiji..

 12. Pozdrav Dimićima.
  Moj Djed Lazar Dimić potječe iz Dvora na Uni.
  Slavio je Svetu Petku Paraskevu (08.August)

 13. Pozdrav.Nadam se da mi mozete pomoci..Trazim porodicu Dimic,poreklom su iz Prizrena.Pobegli su 1999 za vreme progona Srba sa Kosova,i doselili se u Vrcin..Inace krsna slava im je Sv.Jovan.Ako bilo ko ima informacije o njima molim za pomoc.Moj imeil je [email protected]

 14. Moji Dimicevi poticu po prici iz Crne Gore da bi se moj cukun deda preselio u Stimlje na Kosovu. Svi su sada po Sloveniji, Mladenovcu, Crnoj Gori… Volela bih da nadjem nekoga moje loze…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here