Poreklo prezimena Brkic

32
6097

Molim vas da mi date podatke porekla srpskog prezimena Brkic iz Hadrovaca,Republika Srpska

BRKIC DRAGANA
KRAGUJEVAC SRBIJA
[email protected]

32 KOMENTARA

  1. Pored BRKICA, imas slicna prezimena, poput: BRKAN, BRKANOVIC, BRKAC, BRKACIC, BRKOVIC, BRKOJEVIC, BRKULJAN i BRKUSIC. Zelim ti sretno u tvom istrazivanju porijekla Brkica! Spostovanjem, Markus Sasa

    Sasa Markus
    Göteborg, Sverige
    [email protected]

  2. Pozdrav prezimenjacima Brkiæima iz Like, Zrmanja i okolina… Moj djed je Ğuro Brkiæ koji je otišao sa Ğujiæem u Èikago. Nek se jave svi koji nešto znaju o njegovom životu u Èikagu…

    Milan Brkiæ
    Sremska Kamenica, ul. Grozdova
    milosijovana”nadlanu.com

  3. Pomaže Bog roğaci,
    Moji su doselili u Dravr iz Kunovca (Kupirovo) Lika mjesto Srb oko 1830 i slave SV: NIKOLU.
    Znam da su u Liku došli negdje iz Crne Gore, ako neko zna više neka se javi Pozz.

    MILAN BRKIÆ
    Banja Luka
    [email protected]

  4. …ja se isto prezivam Brkic i skoro svake godine dolazim u Crncu ali znam samo jednog Milovana Brkica(novinara) za kojeg znam da mi je rodjak mada bio zeleo da upoznam jos rodjaka

    Nemanja Brkic
    Pancevo,Srbija
    [email protected]

  5. Poštovani,
    Javljam se iz Osijeka. Moj djed je iz Kunovca (Popina), Brkiæ Stevo, takoğer slavimo SV. Nikolu. Poslije 2.svj.rata doseljavaju se u Slavoniju (Vuka),trbuhom za kruhom.Tako se još Brkiæa iseljava i u druga mjesta npr. Dalj. Rodnu kuæu posjeæujemo.

    Nataša Brkiæ
    Osijek, RH
    [email protected]

  6. Znam da je nekad postojao Petar i njegov brat, ne znam kako se zvao, i da su pred Turcima pobegli u Budimliæ Japru i tamo kao najamni radnici radili i živeli, pošto je jedan od njih bio brkat, dadoše mu ime Brkiæ i jedan deo iznad Budimliæ Japre i taj deo se zove Brkiæa Glavica. Moj otac Branko je odatle i mi slavimo Sv. Nikolu. To je prièa koju sam ja kao dete èula.Pozrdav Biljana Brkiæ iz Inğije

    Biljana Brkic
    Indjija
    [email protected]

  7. Moj deda je iz Kupirova,od oca Djura i majke Jelene, ime mu je Mirko Brkic. Trazim svoju rodjaku Milevu Brkic, ima sina Gojka. Mislim da je trenutno u Osijeku. Bila bih vrlo zahvalna kad bi mi neko javio nesto o njoj.Hvala!

    Vanja Brkic
    Vrnjacka Banja, Srbija
    [email protected]

  8. Dodala bih jos ovo- Mileva je rodjena sestra mog dede Mirka, najmladja je od njih osmoro ili devetoro i jedino zensko od njih. Moja rodbina i dalje zivi u Kupirovu, Srbski klanac, slavimo Svetog Nikolu, a ima nas i u Osijeku.

    Vanja Brkic
    Vrnjacka Banja,Srbija
    [email protected]

  9. Pozdrav za sve Brkice, posebno za moje iz Crnce (Ljubovija). Bilo bi lepo da se nekako povezemo, saznamo nesto vise o poreklu i napravimo neko porodicno stablo. Mozda okupljane u Crnci jednom godisnje…

    Sasa Brkic
    Valjevo, Srbija
    [email protected]

  10. Презиме Бркић се у Херцеговини појављује у све три конфесије. Православни Бркићи су, како пише Ристо Милићевић у „Херцеговачким презименима“, у селу Доњи Поплат код Стоца.
    Дошли су „из Дола у столачком срезу. Довела их мати кад се преудала“.
    Има их и у селу До на Хргуду (Столац). Славе Никољдан.

    Сестра чувеног лозничког војводе из Првог српског устанка Анте Богићевића чије име није познато удала се за Павла Пају Бркића који је у време владавине Обреновића био кмет села Доњи Добрић и чији споменик постоји на доњодобрићком гробљу исписан старословенским језиком.

    Milorad Miæo Jovanoviæ
    Beograd-Loznica-Gornji-Donji Dobriæ
    [email protected]

  11. Može biti Selo Do (pod Hrgudom) opština Stolac. Moji nikakvog turčina nisu izboli nožem pa pobegli, nego išli trbuhom za hlebom. Tako kaže nekakvo porodično stablo ako je ispravno. Slava Sveti Pantelejmon. Ne znam kako nije Sveti Nikola. Otac Lijevča polje selo Kukulje. Nerviraju me ovi Brkići iz Crnče. Ima ih ko Kineza :-D. Ne znam da li nam je Vasilije (poslednji pećki patrijarh) neki predak. Izgleda da je drpio neku lovu pa morao da beži od Visariona strogog. Negde sam pročitao da se prvi put pismeno, prezime Brkić spominje okolina planine Rudnik. Možda su iz Srbije i bežali od turaka u hercegovinu jer nisu hteli da plaćaju porez pa su se možda i zajebali. A možda i nisu. Možda smo svi poreklom sa Kosova pa se razbežali kojekude.. Izgleda neki od ovih koji su krenuli iz okoline Stoca primili katoličku neki islamsku veru i eto. Zvao sam jednog katolika Brkića što drži vinariju u Mostaru. Rekao mi je da se ne zamaram i da je ono što tražim selo Do. Al aj sad ti veruj hrvatu iako je Brkić :-D. Uglavnom pravoslavnih Brkića ima svugde. Lijevča, Crnča, Podrinje, Mačva, Negotin, Pančevo, Novi Sad itd itd otkud znam. Jel ima neko nešto starije od sela Do al konkretno?

  12. Zamisli te i JA SAM BRKIĆ GORAN od oca Miroslava rođenog u LOZNIČKOM POLJU,njegov otac se zvao MILOVAN,on se sa suprugom VIDOSAVOM VIDOM 50-tih doselio iz CRNČE u Mačvanski Belotić.Imaju 2 kćerke i 2 sina TOMISLAV MILANKA MIROSLAV I LJUBINKA.Deda se razveo od babe i preselio u Pećince gde je i umro ali ga ja nisam upoznao.To je sve što znam

  13. Saznanja do kojih sam ja došla povodom porekla moje porodice i mog prezimena (svi su u Topoli i konkretno selu Žabare pored Topole, u Šumadiji), krsna slava Sv. Nikola, jeste da smo se mi zapravo ranije prezivali Stevanović (o čemu svedoče i nadgrobni spomenici na seoskom groblju u Žabarima i koji su sahranjeni gde i potom Brkići) i da smo poreklom iz nekog sela kod Sjenice ali da su preci pobegli odande u Šumadiju da ne bi bili islamizovani.( To selo je danas naseljeno isključivo poturicama. Zaboravila sam ime sela ali sam bila našla na ovom sajtu informacije o njemu.) Kada su se doselili u Šumadiju , navodno dva brata Stevanovića- jedan je imao decu dok drugi nije mogao da ima decu pa mu je ovaj koji je imao dao sina da ga odgaja kao svog ali da promeni prezime i tako su navodno nastali današnji Brkići u tom našem kraju. Koliko je to istinito ne znam, ali takvu priču su meni moji ispričali a do ovih informacija o poreklu iz Sjenice sam sama došla. Ako neko ima više infomacija ili saznanja može da me kontaktira na: [email protected]

  14. Evo i ja da se javim. Moja baba pokojna je iz Crnce od Brkica. Ne znam mnogo podataka ali bih zelela da saznam vise. Otac joj se zvao Stanko. Ona se preselila sa cerkom u Macvu. Koliko me secanje sluzi imam dosta rodbine sa kojom odavno nemam kontakt.

  15. U Tuzli postoji vise porodica Brkic sve muslimanima, nisu u rodu. Moja porodica selo Plane kod Tuzle broji nekoliko stotina clanova je u to mjesto doselila pocetkom 19 vijeka preko Zvornika a tu navodno iz okoline Sapca. Odakle su ostale porodice Brkic u Tuzli nema podataka. Znam da su se u 19 vijeku bavili trgovinom, kozom. Od kada su muslimani nema podataka.

  16. Pripadam Brkićima iz sela Do, na izvoru reke Bregave, kod Stoca u Hercegovini. Te Brkiće pominje Risto Milićević u knjizi “Hercegovačka prezimena”. Slavimo svetog Nikolu. Familija je veoma brojna, najviše nas je u Hercegovini, ali jedna grana se razvila u Stepanovićevu u Vojvodini, a jedna u Trbušnici pored Loznice. Živimo i u Beogradu, Novom Sadu, Banja Luci, Bijeljini i drugim gradovima izvan Hercegovine.

    Vrlo je verovatno da se deo familije odvojio i nastavio da se razvija u selu Donji Poplat, takođe kod Stoca u Hercegovini. Ovo pominje Risto Milićević u svojoj knjizi gde piše “došli su iz Dola u Stolačkom srezu, dovela ih mati kada se preudala”. Brkići iz Dola i sa Poplata se poznaju i obostrano veruju da su rod, ali se vremenom izgubilo objašnjenje na koji način.

    Prema predanju naših starih, Spasoje Brkić (oko 1780-oko 1850) je početkom 19. veka došao u Hercegovinu, navodno iz okoline Arilja. Na nadgrobnom obeležju u seoskom groblju za njegovog sina Šćepana piše da je rođen 1818, pa je moguće da se Spasoje preselio u Hercegovinu posle sloma Prvog srpskog ustanka.

    Spasoje je navodno od Ali-paše Rizvanbegovića (hercegovački vezir od 1831. do 1851.) dobio tapiju na zemlju oko izvora Bregave, gde su tokom 19. i u prvoj polovini 20. veka izgrađene brojne vodenice (mlinice) i stupe (u njima su se vodom prala sukna i ostale tkanine). Tako je nastalo selo Do u kojem, osim Brkića, žive i Škrbe.

    Brkići žive u selu Donja Kravarica kod Arilja. U razgovoru sa Milinkom MIlikićem, koji je napisao nekoliko knjiga o istoriji sela od 13. veka, saznao sam da tamošnji Brkići slave Đurđic i da nije verovatno da smo u srodstvu sa njima. Oni su u Donju Kravaricu došli iz sela Severova i Kruščice, takođe kod Arilja, gde ih i danas ima. I oni slave Đurđic.

    Ljubomir Davidović, koji se bavi poreklom prezimena familija iz Arilja i okoline mi je rekao da je veoma moguće da je Spasoje otišao u Hercegovinu, odnosno vatio se tamo, pošto je ceo kraj oko Arilja (gde je Severovo), kao i susedno Dragačevo (gde je Donja Kravarica) naseljen potomcima nekadašnjih Hercegovaca. Oni su vekovima naseljavali jugozapadnu Srbiju. Moguće je da je Spasoje iz ariljskog kraja, ali da se tamo prezivao drugačije.

    Davidović je pomenuo i to da je nekoliko veoma dobro organizovanih hajdučkih četa početkom 19. veka upadalo u Hercegovinu, što je zabeleženo i u pismu gatačkog Smajl Age Čengića lokalnom srpskom knezu u Dragačevu, od kojeg je tražio da obuzda te hajduke. Moguće je da se Spasoje bio u toj družini i da je ostao u Hercegovini.

    I kod Brkića na Poplatu postoji predanje o pretku iz Arilja koji je pokušao da kupi imanje u Bajinioj Bašti, a kako mu to nije pošlo za rukom, produžio je dalje i došao do Hercegovine.

    Postoji i verzija po kojoj su Brkići zapravo poreklom iz okoline Nikšića, od Smolčića. Po toj verziji, Đuro Smoličić se nastanio u selu Žabica između Ljubinja i Trebinja. Imao je devet sinova i kćer. Posle sukoba sa lokalnim turskim moćnikom, sinovi su se razišli na različite strane, a od jednog od njih su današnji Brkići u okolini Stoca. Ovu verziju naši stari nisu pričali.

    Brkići su uzeli aktivno učešće u Prvom svetskom ratu tako što su dezertirali iz Austro-ugarske vojske i pridruživali se Srpskoj vojsci. Nekoliko ih je poginulo prilikom proboja Solunskog fronta. Porodice Brkića su za nagradu dobile imanja u Vojvodini. U Drugom svetskom ratu stradalo je više Brkića, od Ustaša, Nemaca, mađarskih Hortijevaca, kao i u ratnom zarobljeništvu. Organizovali su se vojno juš u leto 1941. posle prvih ustaških zločina. Bilo ih je na strani partizana i četnika, posle rata su živeli složno iako su se borili na različitim stranama.

  17. I mene interesuju korijeni Brkića,ja zivim u Brčkom i ovdje ima nekoliko porodica Bošnjaka Muslimana, koji se prezivaju Brkić,selo Rašljani i u samom gradu Brčko.
    Ali ima Brkić prezime i Hrvatsko u selu Boće-Bodorište isto na području Brčkog.

  18. I mene interesuju korijeni Brkića,(volio bi da saznam porijeklo ),ja zivim u Brčkom i moja porodica su Bošnjaci,Muslimani,ovdje ima nekoliko porodica Bošnjaka Muslimana, koji se prezivaju Brkić,selo Rašljani i u samom gradu Brčko.
    Ali ima Brkić prezime i Hrvatsko u selu Boće-Bodorište isto na području Brčkog,a nismo nikakve rodbine sem sto nas veze isto prezime.

  19. Otac moje majke je Zivojin Brkic rodjen u Prcilovici kod Aleksinca 1902god. Imao je jos dva brata Milisava, Dimitrija i sestru Milevu! Njihov otac se zvao Hristivoje Brkic bio je u kraljevoj gardi. Znam da je poginuo na valjda Vrace brdo. Slavili su slavu Vavedenje Presvete Bogorodice! Volela bih da znam poreklo mojih Brkica! Ja sam Radmila iz Beograda.

  20. Moji Brkići su iz Male Vranjske kod Šapca slavimo svetog Nikolu.U okolini Šapca Brkića ima u još dva sela Glušci i Vukošić.Navodno nismo familija.Ali je prića da su tri brata doša u Mačvu i naselila se u ova tri sela.

  21. Pozdrav svim Brkicima. Moji Brkici su iz sadasnje Hrvatske, Veliki Susnjar, Petrinja. Ali pradeda Kuzman Brkic se prizenio tu iz sela Martinovici, Glina. A sve to je Banija. Pokojni deda Stojan Brkic nam je pricao da su se svi Brkici jos pre 500 godina, na tu teritoriju doselili iz Crne Gore. Ali tacno odakle nije znao. Ako neko zna nesto vise volela bih da mi napise. [email protected]. Hvala i pozdrav svima.

  22. P. S. Zaboravih da napisem, da su slavili sv. Mratu, dok se pradeda nije prizenio a onda su nastavili slaviti prababinu slavu Lazarevu subotu zbog kuce i zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here