Zivim u Sokolovu, selo u opstini lazarevac, mlad sam i ne znam poreklo svog prezimena a ni moji stariji nisu sigurni, nagadjaju da je iz Crne Gore,moze te li da mi kazete ako znate odakle potice to prezime.

Aleksandar Jankovic
Sokolovo, Lazarevac. Srbija
aca.acmilan@gmail.com

2 KOMENTARA

 1. poz.ja sam isto jankovic i mogu ti samo rec sto se tice crne gore ima selo livari u Baru iz kojeg potice nasa familija.po vjeroispovjesti smo katolici.a isto ima jankovica pravoslavnih ali oni za sebe kazu da su iz grcke iz janine.

  robert jankovic
  ulcinj crna gora
  roberto_888@live.com

 2. Јанковићи су огранак Добриловића. Своје садашње презиме добили су по Јанку Добриловићу, сину попа Маринка. Јанко је био истакнути јунак и борац против Турака. Објесио га је Мехмед-паша Скопљак на Пушини, 1805. године, јер се истицао у борбама против Турака и учествовао у устанку Дробњака 1805. године. Од Марка остану синови Сава, Тривко, Марко и Видак, преселе се из Комарнице у Грабовицу на своје катуне и ту се прозову Јанковићи. Тривко је био познати хајдук и налазио се у чети Гаврила Шибалије; погинуо је у околини Пљеваља у борби с Турцима. Од овог братства је познат официр Марко, који се истакао у балканским и Првом свјетском рату.

  У Комитском покрету истакли су се Новичини Живко и Радован, те Крсто и Томо. Новица се налазио у раду у Јужној Америци, одакле је као добровољац дошао да учествује у Првом свјетском рату. Убиле су га Швабе 1917. године.

  У НОР-у 1941-1945. године из овог братства погинули су Миливоје Божов на Пљевљима 1. децембра 1941. године, Чедомир Милетин код Горњег Дубца у ужичком крају априла 1944. године и Јован М. Јанковић из Грабовице 1944. године код Ужичке Пожеге. Божо Бошков је био припадник НОП-а прво у Дурмиторском НОП одреду, а касније у саставу Седме омладинске црногорске бригаде од њеног оснивања.

  Неки од овог братства су прешли да живе у селу Јаворју на своје бивше катуне; има их исељених и у Бачком Добром Пољу, гдје су колонизовани 1945. године.

  Славе Никољдан, а прислужују Ђурђевдан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here