Zivim u Sokolovu, selo u opstini lazarevac, mlad sam i ne znam poreklo svog prezimena a ni moji stariji nisu sigurni, nagadjaju da je iz Crne Gore,moze te li da mi kazete ako znate odakle potice to prezime.

Aleksandar Jankovic
Sokolovo, Lazarevac. Srbija
[email protected]

3 KOMENTARA

 1. poz.ja sam isto jankovic i mogu ti samo rec sto se tice crne gore ima selo livari u Baru iz kojeg potice nasa familija.po vjeroispovjesti smo katolici.a isto ima jankovica pravoslavnih ali oni za sebe kazu da su iz grcke iz janine.

  robert jankovic
  ulcinj crna gora
  [email protected]

 2. Јанковићи су огранак Добриловића. Своје садашње презиме добили су по Јанку Добриловићу, сину попа Маринка. Јанко је био истакнути јунак и борац против Турака. Објесио га је Мехмед-паша Скопљак на Пушини, 1805. године, јер се истицао у борбама против Турака и учествовао у устанку Дробњака 1805. године. Од Марка остану синови Сава, Тривко, Марко и Видак, преселе се из Комарнице у Грабовицу на своје катуне и ту се прозову Јанковићи. Тривко је био познати хајдук и налазио се у чети Гаврила Шибалије; погинуо је у околини Пљеваља у борби с Турцима. Од овог братства је познат официр Марко, који се истакао у балканским и Првом свјетском рату.

  У Комитском покрету истакли су се Новичини Живко и Радован, те Крсто и Томо. Новица се налазио у раду у Јужној Америци, одакле је као добровољац дошао да учествује у Првом свјетском рату. Убиле су га Швабе 1917. године.

  У НОР-у 1941-1945. године из овог братства погинули су Миливоје Божов на Пљевљима 1. децембра 1941. године, Чедомир Милетин код Горњег Дубца у ужичком крају априла 1944. године и Јован М. Јанковић из Грабовице 1944. године код Ужичке Пожеге. Божо Бошков је био припадник НОП-а прво у Дурмиторском НОП одреду, а касније у саставу Седме омладинске црногорске бригаде од њеног оснивања.

  Неки од овог братства су прешли да живе у селу Јаворју на своје бивше катуне; има их исељених и у Бачком Добром Пољу, гдје су колонизовани 1945. године.

  Славе Никољдан, а прислужују Ђурђевдан.

 3. Eto nas Jankovica i u Selu Rgotina nadomak sela Vrazogrnac i u Zajecaru(Istocna Srbija)Deda je rasejao decu i unuke pocevsi od Rgotine sa prvom zenom, sa drugom zenom(mojom bakom) u Vrazogrnac,da bi ja danas ziveo u malom vecem selu Zajecaru… U ovom kraju ima dosta Jankovica, tako da ne verujem da bilo ko zna poreklo svog prezimena, moze se samo nagadjati.. Jedno je sigurno…, svako od nas je imao po nekog Janka u familiji… Ali, jos nisam upoznao Jankovice da su Romskog porekla,za razliku od Nikolic-a i td. Dok cistokrvnog Vlaha jesam.. I aj sad ti meni objasni, ko ce dokazati nastanak tog prezimena…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here