Порекло презимена, село Бараљевац (Бујановац)

0
1373

Порекло становништва села Бараљевац, општина Бујановац  – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Врањска Котлина“ насталој на основу података прикупљених од 1951. до 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Бараљевац лежи јужно од Кленика у долини Бараљевске Речице и по брдима између ње и Кленичке Реке.

Воде.

Мештани користе воду за пиће са извора и из бунара. Извори су: Муљин, Петровски и Марковски.

Земље и шуме.

Крајеви око села носе ове називе: Свињарник, Градиште, Селиште, Спасовица, Липак, Гнојиште, Авлија, Ђераниште, Ђеран, Плачевац, Цер и Орница.

Тип села.

Бараљевац је село разбијеног типа. Дели се на пет махала: Марковска, Јованоска, Павлоска, Газдинска и Присоја. Прве четири леже лево а пета десно од Бараљевске Речице. Последња махала је најмлађа – основана у присоју.

Бараљевац је 1951. године имао 72 домаћинстава.

Постанак села, старине и прошлост.

Градиште је узвишење југозападно од села. Мештани казују да се на Градишту познају рушевине од зида, пречника од једног метра. Има остатака и од јдне цркве. „познаје се олтар од куд огрев сунце“, зидан каменом и малтером; по црквеном поду виде се широке цигле.

На атару Бараљевца постоји место Селиште. Лежи у јужном делу села, удаљен од Градишта око километар. На Селишту се познају „зидине од кућа, један бунар и надгробне плоче“. Опште је веровање да је на Селишту постојало једно старо село, које је уништено. Остатака од старина има и у средишном делу села на месту где је крст Св. Спаса. Ту су мештани ископавали: „кандила, цигле, старе гробове и бакарни новац“.

Данашњи становници Бараљевца кажу да су њихови преци приликом досељавања овде затекли храстову и церову шуму. Оснивање садашњег села започело је пре око 150 година. Као први досељеник сматра се деда Павл, оснивач рода Павловци. Он је побегао од Арбанаса из Муовца у Новобрдској Кривој Реци. Одмах после Павла доселиле су се две српске породице – Марковци и Јовановци – од којих су се намножили осталих седам родова.

Становници Бараљевца имају две славе: Спасовдан и Ђурђиц. Прва је сеоска слава (тада је сеоски сабор), док је друга кућна слава. Преслава је Теодорова Субота. Становници Бараљевца о празницима посећују цркву у селу Светој Петки. Код ово цркве налази се и бараљевско гробље.

За време Турака Бараљевац је био познато село по богатству у виноградима. „тада је грожђе рађало и на дрво и на камен. Сак се изродило“.

Порекло становништва.

Село је насељено углавном становништвом из Новобрдске Криве Реке и из околине Лесковца.

Родови су:

-Павловци су оснивачи села. Њихово порекло је из данашњег арбанашког села Муовца у Новобрдској Кривој Реци – одакле су се доселили пре око 150 година. Њихове куће – има их 23 – су у две махале, Павловској и Присоји.

-Марковци, Деда Петрови и Стражинци су раније чинили један род. Пореклом су из околине Лесковца, досељени су одмах после Павловаца. Генеаологија рода Марковци је: Стојмен, 54 године – Мане – Трајко – Стаменко – Марко, који се доселио. Сва три рода живе у Марковској Махали.

-Јованоски, Газдинци, Грујинци и Ђорђинци су раније чинили једна род. Њихова старине се не зна тачно. Куће ових родова налазе се у три махале – Газинској, Јованоској и Присоји.

Исељеници:

-Шала, једна кућа су из Бараљевца прешли у суседну Куштицу.

-Бараљевци живе у Биљачи код Прешева.

-Николићи живе у Великом Рајинцу коод Прешева.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Врањска Котлина“ насталој на основу података прикупљених од 1951. до 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here