Порекло становништва села Чабра, општина Зубин Поток  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Чабра је на ободу алувијалне равни код ушћа Јагњенице у Ибар, непосредно под Видовим Брдом и Градином.

Тип села.

Село је збијеног типа, с кућама са обе стране пута који долази из Митровице и води за колашинска села под Рогозном. Више кућа има на страни пута до Ибра. Крај села ниже Видова Брда назива се Видарица, тако се назвао по чесми истог имена.

Воде.

У селу се вода употребљава с бунара.

Земље и шуме.

Баште с поврћем и воћњацима су код кућа, њиве поред Ибра, пасишта у долини Јагњенице и по Видову Брду. По странама брда су њиве за бела жита на местима која се називају: Шпат, Хамбар, Рога е Вердх, Лаз, Видарица, Роховица, Крони и Друнит, Чабранске Баре, Суво Поље, Рамова Њива, Даралије, Крчевина, Феризит, Њуг, Џада, Пржине, Дрен, Жари, Пртирека, Градина, Орница (ту су били виногради), Чукалишта, Велика Њива, Равниште, Ујкина Њива; називи шума, ливада и паше: Крш, Суво Брдо, Авдијева Пчела, Лаз, Шулон, Рога, Колиба, Дрвени Поток, Ракиће, Јахова Ливада, Брахмат, Гувништа, Жути Крш, Вичи Крш, Велики Поток, Барчине, Телиже, Прони и ћаљаве, Прони и Друве, Чајра.

Старине и остали подаци о селу.

Код села има једва видних трагова од све порушене градине, једна на брду Градини, друга код порушеног моста на Ибру непосредно до села. У долини Јагњенице је старо хришћанско гробље, а данашње, мухамеданске, је поред пута ниже села. У Девичком катастиху забележено је 1766. и 1770. године хришћанско село Чабра. Становништво тог села раселило се вероватно крајем 18. века.

Порекло становништва.

Данашње село заселила су три брата:

-Хоџића (Мућо, Хајдар и Ибро) пре осам „пасова“, који су дошли из Малесије. Од три брата су садашња три разграната рода, који воде старину од братства Морине. И сада се међусобно не жене. Породице се презивају по оснивачима, очевима или дедовима:

-Бејта, Бека, Делија, Заћири, Кахримани, Тахири, Уке, итд.

Хришћански родови су новији досељеници:

-Цветић, 1 кућа, слава Св. Петка, је досељен из колашинских Варага 1936. године, старином Морачанин.

-Милосављевић, 1 кућа, слава Ђурђевдан, је Дробњак, досељен из Горње Кориље.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here