Порекло презимена, село Леча (Нови Пазар)

0
1196

Порекло становништва села Леча, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Леча је y проширеној долини средњег тока Лечке (Црновршке) Реке.

Тип села.

Куће су са обе стране реке, али их има више на десној страни.

Воде.

Село обилује изворском водом: Плоча, Бубан, Грозничавица, Шемов Бунар. Потоци пресушују, а понекад, због наводњавања њива и ливада, пресуши и Лечка Река. Потоци су: Церовички Поток, Шеварски Поток, Ноздрчки Поток, Николићки Поток, Дубочки Поток, Пољски Поток, Мачков Поток или Лешћак, Тополски Поток, Мали Поток, Петрин Поток.

Земље и шуме.

Њиве су добре родности. Оне су око кућа и на местима: Грабова Раван, Јасик, Орница, Ноздрци, Ливадак, Мачак, Лазови, Којово Кућиште, Мисир, Компириште, Липа, Шпат, Хазировача, Паљевина, Белуха, Јаз с воћкама, Домуз-Пазар (Свињски Трг), Ступ, Праменкова Њива, Осретке, Колиба; ливаде су: Ледине, Крушкар, Гропине, Цветанска, Думаче, Живкова Ливада, Брежђе, Бртина, Котар, Слана Бара, Вртови, Поље; шуме, храстове и букове, и испаше: Церовичка Коса, Јазавачке Рупе, Белови, Дољаче, Јелечки Крш, Пландиште, Коловоз, Криве Ливаде, Валоге, Пресло, Голо Брдо, Кућиште, Џамића Гај, Грабљак, Буника, Просине, Широки До, Попишано Брдо, Вукомиров Лаз, Црвено Прло, Дољаче, Пасуљиште, Драча.

Име села.

Народ казује, да се село назвало по клекама, али је вероватније, да је назив постао од „дечка“: прегиб, тј. село је на прегибу, превоју. Године 1666. јеромонах Јован нашао је књигу свога оца попа Новака у селу Лечи. Име селу споменуто је и 1780.  године.

Старине у селу.

На брдској главици у средини села има „латинско“ гробље. Код данашњег хришћанског гробља је друго старо, у коме има остатака од црквине. Треће, вероватно најстарије, је у Кривим Ливадама под Мушовим Врхом. Код њега је „дуварина“ од некакве зграде. На Пландишту, између Лече и Козника, има дуварина. Мухамеданци су се сахрањивали на Газилару код Новога Пазара, а сада им је гробље у селу. Године 1948. у селу је било 180 становника.

Порекло становништва.

Хришћански родови:

-Чешибабе, Радосављевићи, 2 куће, Ђурђевдан, су Добњаци, од Чешибаба у Цврњу; имају одељаке Чешибабе у Гокчаници и Ковачима у Подибру.

-Дробњаци, Петровићи, 2 куће, Алексић, 1 кућа, Ђурђевдан, су од Бојовића у Лукову, у Подбуковику.

-Коматовићи, Васиљевић, 1 кућа, Веселиновић, 1 кућа, Ђурђиц, су Кучи, прадед се доселио из Брњака у ибарском Колашину; имају одељаке у Осоју.

-Гашовићи, Славковић, 1 кућа, Павловић, 1 кућа, Св. Петка, су Гашани, дед се доселио из Војсалића.

-Крчмарац, Милосављевић, 1 кућа, Св. Јован Главосек, је Дробњак, дед се доселио  из Крчмара на Рогозни; од њих су Дробњаци у Бабрежу.

-Арсенијевић, 1 кућа, Св Арханђео, је досељен из штавичког Црниша, дошао одиви – призетио се 1921. године.

-Шаровљевићи, Мехићи, 4 кућа, прадед се доселио из ибарског Колашина; од њих су Мехићи у Жирачком Доцу.

-Дупљаци, 2 куће, су досељени из пештерских Корита око 1880. године.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here