Порекло презимена, село Матица (Звечан)

0
1341

Порекло становништва села Матица, општина Звечан  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Матица је на развођу Садова Потока и Селишког Потока, недалеко од ушћа Козаревске Реке у Ибар. Према суседним селима Дољану и Горњој Кориљи су Матички Крш и Матичка Коса.

Тип села.

Куће су на преседлини између Крша и Косе, али више кућа има под Матицом. Оне су подигнуте тако, да се непосредно прелази из једног дворишта у друго и тако чине насеље мање збијеног типа, косовске врсте.

Воде.

Село је оскудно водом. У њему има два бунара, од којих је један сеоски а други приватни. Воду с Мађовог Кладенца употребљавају само лети радници у пољу. С две стране села су потоци, у којима вода тече само зими и после већих киша.

Земље и шуме.

Њиве су слабе родности, јер је земља плитка. Оне су на местима која се називају Крчевина, Запис, Стара Кућа, Ралишта (ту су се остављала рада после рада), Мала Долина, Равна, Селиште, Бела Њива, Луг и Река. Стране брда и косе су под белим житима, а њиве с кукурузом су ниже кућа и у поточким долинама. Брдо Матица и Коса су под ситном церовом шумом и под „кршом“. Воћњаци су слаби.

Историјат, старине, име и остали подаци о селу

Старо село било је на Старој Матици или Селишту ниже брда Матице, по коме је добило назив. Крајем прошлога века село су запалили „зулумћари“ због неплаћене уцене. Тада је становништво подигло куће на Новој Матици. У селу има неколико затрпаних рударских окана. Гробље је код црквице у Горњој Кориљи. Године 1948. Матица је имала 124 становника.

Порекло становништва.

-Недељковићи, 6 кућа, слава Ђурђиц, су Дробњаци, предак се доселио у почетку 19. века са четири брата из колашинских Брњака, од којих су Млађовићи у Горњој Кориљи, Милутиновићи у Доњој Кориљи и Несторовићи у Житковцу.

-Милићи, 2 куће, су од Морачана Милосављевића у Козареву.

-Антићи,  3 куће, слава Св. Арханђео, су Васојевићи, досељени из околине Иванграда.

-Јаковљевићи, 2 куће, слава Св. Петка, су Гашани, досељени из Бандола 1907. године.

-Симић, 1 кућа, је досељен из Паруца на Рогозни.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.