Порекло становништва села Рујиште, општина Зубин Поток  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Рујиште је у долини Јагњенице, до саме предеоне границе према Колашину. Оно је у склопу Кременштака, Косе, љубинлаза, Језика, Чукара, Крша, Ђермана и Рујишког Брда које је на развођу Јагњеничке Реке и Козаревске Реке.

Тип села.

Куће чине насеље мање разбијеног типа. У Потоку подигнута је основна школа, спаљена 1941. године.

Воде.

Вода се употребљава са чесама и са једног бунара.

Земље и шуме.

Њиве су око кућа и по странама брда, а за кукуруз и баште с поврћем су у долини потока, које се наводњавају вадама. Места с њивама и баштама су Врбица, Бара, Турска Њива, Каменити До, Вада, Барски Поток, Марин Гроб (неке девојке Маре која се набола на виле), Милкине Њиве, Равнице, Равна, Клече; пасишта и шуме су у брдима и у влажним потоцима.

Име села, историјет, старине и остали подаци о селу.

Село се назвало по биљци рују, која и сада тамо успева. Као село „Роште“ у жупи Звечану унето је у турски пописни списак села 1455, па је записано као Рујиште 1765. године. Од старог села остали су на Гроту „дуварови“ од порушених кућа, које су биле покривене каменим плочама. Ту је било и старо хришћанско гробље. У селу Рујишту код Ражња забележено је народно казивање 1936. године да су тамошње село основали Петровићи (7 к. и Лазићи 2 к. св. Арханђео), који су се доселили из бањског Рујишта и новом насељу дали назив села одакле су дошли. По предању бањско Рујиште је запустело у почетку 19. века, а садашње су населили Дробњаци. Године 1941. све куће овога села биле су спаљене а становништво се разбегло, па се повратило 1943. и обновило насеље. Године 1948. У Рујишту је било 179 становника.

Порекло становништва.

-Дробњаци, Јаковљевићи, 16 кућа;

-Степановићи, 5 кућа;

-Живковићи, 8 кућа, слава Ђурђевдан, преци им досељени из колашинских Брњака.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here