Порекло презимена, село Плакаоница (Лепосавић)

0
1092

Порекло становништва села Плакаоница, општина Лепосавић – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Плакаоница је у клисурастој долини Плакаонице, саставнице Гркајске Реке.

Тип села.

Куће су подигнуте високо по странама, јер је дно долине доста влажно.

Земље и шуме.

Њиве су слабе. Оне су око кућа и по странама брда на новим крчевинама; ливаде Козарице, Шанац, Пчелар, Пожар-Долине, Дубље; испаше су по брдима, а шума у планини Дрењаку између Плакаонице и Гњеждана.

Старине и остали подаци о селу.

Ниже Змињака има старих рударских окана. Речица Плакаоница истиче из једног таквог рударског окна. На месту Ренти има на повеликој рудини доста извађене и непретопљене руде галенита, сфалерита и пирита. Извађене руде има и јужно од Ренте. Једно место у потесу назива се Бабићи. Ту су биле куће одсељених Бабића, који су били однекуд из Колашина на Ибру, а одселили се око 1880. године. у Топлицу. Село Плакаоница забележено је у Девичком катастиху 1774. године. То старо село запустело је у почетку 19. века, а данашње се заселило око средине тога века. Године 1948. имало је 99 становника.

Порекло становништва.

-Брановићи, 4 куће, дед од Гашана Брановића у Знуши.

-Симић, 1 кућа, Св. Петка, прешао из насеља Јунака, старином однекуд из Црне Горе; има одељака у Кајкову у копаоничком Ибру.

-Лазовић, 1 кућа, је од Гашана Баловића у Дубокој.

-Милосављевић, 1 кућа, је од Куча Рашковића у Дубокој.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.