Порекло презимена, село Судско Село (Нови Пазар)

0
857

Порекло становништва села Судско Село, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

 Положај села.

Судско Село је на левој страни средње долине Дежевке, с потесом по побрђима огранака Велике Соколовице и Плоче.

Тип села.

Куће у горњем крају села допиру до Чукаре и Дубља, а потес доњег краја граничи се с потесом Алуловића и Дежеве.

Воде.

Село има изворску и бунарску воду која се, изузетно само овде, захвата помоћу ђермова. Између Скукова и Судског Села је чесма Корита, на којој се поји стока. На извору Кулежу држи се заветна молитва. Потоци су мали, пресушују.

Земље и шуме.

Испаше су слабе, јер је већи део потеса преоран за њиве на местима: Развоз, Вртаче, Баре, Крчевине, Падине, Конопљиште, Стублина, Калем, Појила, Гуцалица, Велика Њива, поље са ливадама, Плужевине са воћкама, Мајур са воћкама, Међе, Селиште, Старе Баште, Лећевиште, и Кун са шумом; ливаде и шуме: Долине, Трнов До, Јасике, Шиб, Кривине, Шумице, Зековац, Татарске Ливаде и Папратиште; испаше су Корита, Савово Клече, Метеризи, Р(а)жиште и Дубови.

Име селу, постанак и старине.

Према Рајковићу је старо и садашње гробље, а код Клеча је друго старо гробље. По предању у селу су били Немањини судови, по којима је добило име. Међутим оно је новије, постало вероватно после 1690, а пре тога звало се Сути како је забележено око 1316. године. На једном надгробном крсту у Хришћанском гробљу у Поточкој Махали у Новом Пазару има овај натпис: „Стана Мијаила Сућан… (ина), тј. из Сута“, сада Судског Села. По А. Хиљфердингу Судско Село је било 1857. мухамеданско. После 1878. Мухамеданци су се одселили у Нови Пазар, па су село почели насељавати хришћански poдови. Године 1948. ималоје 244 становника:

Порекло становништва.

-Стојановићи, 8 кућа, Св. Јован, су досељени са Косова, потуцали се на више места.

-Сеновићи, 7 кућа, Св. Арханђео, су Морачани, прешли из Дежеве.

-Издерић, 1 кућа, Св. Никола, отац се доселио из Дежеве.

-Чоловић, 1 кућа, је од Чоловића у Средњој Тушимљи, досељен 1908. године.

-Сретеновић, 1 кућа, је од  Ковчића у Средњој Тушимљи.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here