Odakle su Stanisici koji slave sv.Nikolu?Zna li neko njihovo poreklo?

Snezana Stanisic
Sr.Mitrovica
[email protected]

10 KOMENTARA

 1. stanisic dragan
  podgorica-crna gora

  Broj poruka: 1 trazim poreklo i rodjake 16/5/2008

  ——————————————————————————–
  molim vas ukoliko mozete da mi omognete da saznam ko su mi rodjaci,koji vode porijeklo iz bratonozica

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige

  Broj poruka: 807 Re: trazim poreklo i rodjake 20/5/2008

  ——————————————————————————–
  Moje postovanje gospodine Stanisicu

  Imate srece, slucajno sam naisao na Vasu poruku; predlozijo bi Vam u buduce kad nesto trazite na ovom forumu, otvorite svoj tz. red a ne pod nekim drugim. Ne shvatite ovo pogresno, kazem Vam za Vase dobro, kako li bi Vam poruka bila svima na vidjelo & da sto prije dobijete responz/ odgovor!

  Vidim da ste podgoricanin, s time bi vas upitao, gdje ste u Podgorici nastanjeni? Ja vucem korijenom iz naselja & plemena Momisici, koje je danas intergrirano u gradu Podgorice koji je na obalama 6 rijeka izrastao u metropolu. Jedva cekam da “zdimim” odavde, jer sam se uzelijo moje Crne Gore, izuzetne prirodne ljepote kojoj se nemogu napiti, bogate kulturne bastine, duge istorije, dobrih & gostoprimnih ljudi.

  Ima Stanisica u Ljeskopolju, odnosno u Gornju Goricu, sta Vam oni dodju? Trenutno sada necu moci da Vam izadjem u susret & pomognem oko Vase teme, medjutim, obecavam da cu da Vam se javim negdje kasnije, cim mi naidje malo vise slobodnog vremena.
  Napisite mi sve sto Vas konkretno interesuje!? Vi biste da saznate sve sto se moze o Stanisicima, koji vode porijeklo iz Bratonozica, jel da!?

  Zelim Vam svako dobro & prijatnu radnu nedelju!

  S postovanjem, Markus Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige

  Broj poruka: 807 Porijeklo Stanisica! 21/5/2008

  ——————————————————————————–
  Zdravo Dragane

  U Bratonozicima u blizini sela Seoca imas topografsko ime jedne gore, Stanisina Planina, koje se zove po Stanisi, predaku danasnjih Seocana!

  Sredinom sela su bastine koje cu samo par njih ovdje naves´: Nikolina Njiva, Jelenacki Dolovi a & u selu je & ubao Jelenica.

  Pozdrav M. Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige

  Broj poruka: 807 Re: Porijeklo Stanisica! 21/5/2008

  ——————————————————————————–
  Seoca su bila jos prije (davno) dobro naseljena starim Luzanima. ali se desi, da udari cuma (=kolera) u Luzane, & od nje pomru mnogi Seocani, te od toga kao jedan od razloga, jako oslabe. Barem time se koriste Piperi, pa kako su Seocani gonili stoku cak na Moracu da je poje, jednom ih docekaju, mnoge pobiju & otmu im svu stoku.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige

  Broj poruka: 807 Re: Re: Porijeklo Stanisica! 21/5/2008

  ——————————————————————————–
  I tako od Seocana preostanu tada samo Peunovici … & dvojica sinova nekoga 1) PERA: Stanko & 2) STANISA.
  Peunovici su zivjeli u Seocima .. na Jelenackim Dolovima, dok ih nisu izagnali danasnja brastva seocka, te su se odselili u Srbiju.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige

  Broj poruka: 807 Re: Re: Re: Porijeklo Stanisica! 21/5/2008

  ——————————————————————————–
  Stanka Perova (Perovica) ubije neki Stanic sa Stijene. a Stankov Brat, STANISA, pobjegne pod skut jednoga Popovica sa Stijene, koji ga uzme te odraste kod njega. Prepovijeda se kako je Stanisa bijo velika sila (snazan) & junacina, & on ucini uslugu s time sto izlazi Piperima u susret za pomoc da ubije dva silna Mugosa sa Kopilja (koja je posebna prica za sebe!).

  Za tu uslugu dobije od Pipera u svojinu zemljiste od Morace do dno Radovca & do Kopilja. Drugim rijecima, dobijo je predjele danasnje Blizne & Zive & znatan dijo danasnjeg selackog uduta. To su sve drzali neko vrijeme & njegovi potomci, pa su poslije mnogo isprodavali.

  Stanisa se bijo najprije nastanijo na Blizni, a poslije se preselijo na Seoca, & od njega se u Seocima razvilo danasnje brastvo Stanisici!

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige

  Broj poruka: 807 Re: Re: Re: Re: Porijeklo Stanisica! 21/5/2008

  ——————————————————————————–
  Stanisici slave Arhandjelov-dan a prisluzuju Mali Petkov-dan!

  (1. Pero) .. 2) Stanisa je imao dva sina: Nika & Asana. Od Asana su Milunovici. Niko je imao dva sina: Nikolu & Ivana. Od Nikole su Jelenici, prozvati po njegovoj zeni Jeleni .. jer ostali su sirocad. Ivanovi su sinovi bili: Djuka & Mijaile. Od Djuke su Brkovici, a od Mijaila Dakici & Milicici.

  Do Stanise nabrajaju Stanisici 13 ili 14 pasova! Npr. pasovi Brkovica:

  NOVICA
  MICA
  LALE
  NOVICA
  MILUTIN
  NIKOLICA
  MARKO
  RADONJA
  DJUKA
  IVAN
  NIKO
  STANISA PEROV(IC)
  PERO

  Svako dobro & s postovanjem, Markus Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige

  Broj poruka: 807 Re: Re: Re: Re: Re: Porijeklo Stanisica! 21/5/2008

  ——————————————————————————–
  Zbog toga sto je Stanisa ubijo pomenute Mugose na Krstov-dan njegovi su potomci uzeli taj dan za svoju zavjetinu … seosku.

  Pozdrav M.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige

  Broj poruka: 807 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Porijeklo Stanisica! 21/5/2008

  ——————————————————————————–
  Od luzanskih brastava ima danas u Piperima odprilike 220 porodica.

  Krsno ime je u svih danasnjih luzanskih potomaka, sem dvije kuce Makocevica, Arhandjelov-dan. Ali u ranije vrijeme nije bilo tako, nego su neka brastva, slavila druga krsna imena. Prisluzba je u vecine luzanskih potomaka Ilin-dan u oko 155 porodica … a srazmjerno malog broja, u Makocevica, Milasevica & Stanisica, Mali Petkov-dan, dakle ista kao u starih Pipera.

  Stanisici od stanise Perova, koji je odrastao kod starih Pipera, mogao je primiti & njihovu prisluzbu ako ne & krsno ime. Moze se Dosta pouzdanosti vjerovati, da je nekad Ilin-dan bijo prisluzba starih Luzana.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige

  Broj poruka: 807 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Porijeklo Stanisica! 21/5/2008

  ——————————————————————————–
  U srodnickim vezama sa Luzanima, pominje se npr. da je Mugos pod Tudoricom bijo tetak Stanisi Perovu Seocaninu.

  Pozdrav M

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Dokle doseze Vase dosadasnje istrazivanje na tom podrucju? Nailazim Stanisice u Petrovcu u Srbiji oko 1820. godine & u Barajevo & Guncati kod Beograda oko 1863. godine. Takodje & u Vrapce kod Dobitka & Rakovice kod Beograda oko 1878. godine. Stanisica ima & u sred Beograda.
  Tolko od mene, nemam vise vremena da vodim korespodenciju, mozda neke druge prilike da Vam prilozim jos ponesto od podataka vezano za prezime Stanisic. Zelim Vam svako dobro & prijatnu radnu nedelju.

  S postovanjem, Markus Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 3. Postovani,moje prezime je Vuletic,a suprug mi je Stanisic pa Vam ne mogu puno reci.Ono sto znam je:otac mi je rodjen u Novom Beceju a pradeda je nosilac partizanske spomenice,zvao se Ilija mislim da su iz Niksica ali znam sigurno da je u pitanju pleme Cuce.Da li Vam je nesto od toga poznato?Pozdrav

  Snezana Stanisic
  Sr.Mitrovica
  [email protected]

 4. Postovana & cestita gospodjo Stanisic

  Nadam se da ste usmeno prenijeli moje podatke Vasem suprugu gospodinu Stanisicu & da mu je barem donekle do neke vrste satisfikacije?!
  Sto se tice Vaseg djevojackog prezimena Vuletic, ima prilicno dosta podataka vezano za to prezime na podrucju Crne Gore. Spomenuliste pleme Cuce, koje mi je bilo dovoljno da Vam prilozim sledece:

  Grab u Cucama kod Cetinja, zvani Grabljanin. Oni su potomci Mizdraga/ Mizdraka, srodnici Bajkovica. Od njih su u Orahovici (Risanj), a drugi su se preselili u toplicki kraj u juznoj Srbiji!

  Tolko od mene za sad & svako dobro!
  S postovanjem, Markus(sh) Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 5. Gospodjo Stanisic, spomenuliste da Vam je otac rodjen u Novom Becaju u Vojvodini; da niste kojim slucajem culi za prezime Markus(sh) u tim krajevima & sta znate da mi kazete za njihovo porijeklo? Ukoliko ste u mogucnosti da me snekim od njih (Markus(sh)a iz Vojvodine) povezete putem e-maila, bijo bi Vam neizmjerno zahvalan!? Imali Markus(sh)a kod Vas u Sr. Mitrovici?

  Pozdrav M. Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 6. Postovana gospodo pa nas ima svuda.Zasto zaboraviste Vojvodina.U NJoj je citavo selo pod imenom Stanisic,pa Vrsac ima nekoliko porodica i malo selo kraj Vrsca Izbiste takodje pola tog sela ima to prezime. Pozdrav svim Stanisicima! Mirjana Nadj rodjena Stanisic

  Mirjana
  Vrsac Srbija
  [email protected]

 7. ja sam Snežana Stanišić, deda mi je Božidar, njegov brat Tomaš. dalje na žalost neznam… poreklo Bratonožići, slava Sv. Nikola

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here