Poruka sirom Makedonije!!!

0
1237

Moje postovanje

Dosao sam nedavno do saznanja da u Makedoniji zive moji prezimenjaci (Markus(sh)i), medjutim, nije mi se moglo specificno odgovoriti na pitanje u kojim krajevima makedonije ih ima!? Takodje, Vase bijele stranice makedonske nisu pristupacne za siru javnost van Vasih granica, koje otezava da pronadjem ove Markus(sh)e na podrucje Makedonije.

Zamolio bi najljepse svakog pojedinca iz makedonije koji bude ovo citao, pokusajuci da mi izadje u susret i pronadje prezimenjake. Zelio bi da mi se dostavi; njihova imena, postanske adr., naziv sela/ grada & oblasti!

Napomenucu, svrha moje molbe je u licnoj koristi mojeg sireg istrazivanja prezimena Markus(sh); zeleci da dodjem do saznanja, odakle ti Markus(sh)i s Vaseg podrucja poticu, odnosno njihovo porijeklo!!!

Takodje, dobrodosla su i prezimena oblika Markus(sh)evic & Markus(sh)ic (- u drugu ruku)!
Unaprijed se visoko zahvaljujem & s postovanjem, Markus Sasa

Sasa Markus
Göteborg, Sverige
[email protected]

1 KOMENTAR

 1. Dobro jutro Violeta
  Hvala sto si se odozvala! Pitas me sto me konkretno(?) interesuje, uvezi mog istrazivanja o Markus(sh)ima u Makedoniji!? Ja sam to konkretno za sto me pitas, vec naveo u mojoj gornjoj & prvoj izjavi. Tako da bi te zamolio najljepse, ukoliko nesto posjedujes znanjem ili bilo kakve informacije kako mogu doci do tih podtaka, budi ljubazna dostavi mi ih sa neizmjernu zahvalnoscu s moje strane!?!
  Svako dobro & s postovanjem Markus Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Zelim da mi pomognes da saznam dje ima ljudi, porodica s prezimenima Markus´(sh) na prostranstvu sirom Makedonije! Naprimer ako ih ima u gradu Skoplju ili drugom mjestu u MK:i, navedes mi njihovo puno ime & prezime (moze biti da nidjes na prezime tipicnog oblika Markus´(sh)ki ili Markus´(sh)evski!), kao & postansku adresu, kako bih ih oznacio na mapu dje su nastanjeni?? Jednostavno, kao sto sam i napisao navise. Nemogu biti konkretniji no od toga Violoeta! Ali evo da ponovim ako treba:

  “Zamolio bi najljepse svakog pojedinca iz makedonije koji bude ovo citao, pokusajuci da mi izadje u susret i pronadje prezimenjake. Zelio bi da mi se dostavi; njihova imena, postanske adr., naziv sela/ grada & oblasti!”

  “Napomenucu, svrha moje molbe je u licnoj koristi mojeg sireg istrazivanja prezimena Markus(sh); zeleci da dodjem do saznanja, odakle ti Markus(sh)i s Vaseg podrucja poticu, odnosno njihovo porijeklo!!!”

  “Takodje, dobrodosla su i prezimena oblika Markus(sh)evic & Markus(sh)ic (- u drugu ruku)!”

  Znaci zelim doci do saznjanja porijekla makedonskih Markus´(sh)a? Odakle su dosli, prije no sto su se nastanili teritorijalno u Makedoniji? Koja je njihova krsna slava? Sto prepovijeda njihovo porodicno predanje? Koji je njihov najstari predak da oni pamte i.t.d? Mislim da je ovo dosta dovoljno navedenih primjera, sto se tice trazenja konkretnosti! Uzgredno, interesuje me da li u Makedoniji postoji geografski toponim, vjerovatno raznovrsnog oblika noseceg imena, odnosno prezimena Markus´(sh) kao moje? Nemora to da bude ime po naselju, moze biti & izvor, potok, recica, brdo ili vrh, livada, brijeg, medja & kiljan!?
  Unaprijed hvla.
  Pozdrav Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]