interesuje me odakle vode poreklo Calici…

Slavisa Calic
ITALIJA
[email protected]

23 KOMENTARA

 1. Po priči predaka negdje od Trstenika,ubili agu pa bjezali za c.goru. (oko Danilovgrada ima Ćalic) imali puno stoke zbog jakih zima blize mora do zaledja Zadra. Bila 4.brata dva odgonoli stoku u liku na ispasu u jesen vraćali.nakraju dva ostala u Lici. Georgije i Vukadin. Krsna slava sv.Jovan.odseljavali su se 1880_1890 za bosnu.i Baniju. 1924 se odseljavaju za backu i Banat cuvari granica i 1948 kolonizacije
  Možete naići da vas podsećaju na nekog rodjaka,vuci gen plavih očiju,mirne naravi,kose skovrkave,svjetli ten.zaista me interesuje da dodjemo do vise inforacija

 2. Moj otac je od Ćalića. Došli su iz Like, iz Tomin gaja, Gračac, u banat 50-ih godina! Veliki pozdrav za sve Ćaliće!

 3. Postovanje Marko,

  Veoma me interesuje priča o Čalićima, prva stvar da su ubili agu i bezali, mozes li mi reci nešto vise o tome?
  Moj pradeda se zvao Tode rodjen 1902 godine iz donjeg lapca otac mu je bio Save, mogao bi biti rodjen tamo oko 1880-85 godine možda i pre…
  Hvala unapred na pomoć

 4. 060 1309039.viber.ja sam iz tomingaja Ćalić po djedi i babi špic namet GREDELJ. najbolje da razmjenimo,a dosta i znam.

 5. Ne znam za Lapac,a u Srbu ispod klanca mislim kupirovo imaš Čalić i u Bosni Vrtače koji su odselili iz Tomingaja oko 1880. I za Sanski most-mislim GLUŠCI sa njima imam kontakt.

 6. Hvala Maki na odgovoru,
  Jeste pogresio sam u pitanje je Kupirovo ispod klanca, trazim neke podatke odkad i dokad su bili tamo.

 7. Calici su po svoj prilici bili veliko pleme. Moj pradeda je poreklom iz rzanici kod Kruševca. Selo su osnovali calici jer postoji kod Knina selo rzanica u kome ima calica. U Resniku ispod Avale ima potomaka calica izbeglog iz c.gore. danas se prezivaju Petrovići.

 8. Znam da se prezime Ćalić prvi put spominje 1721 godine ja sam poreklom iz dalmacije iz sela Brgud prema onome sto mi je deda rekao je da se jedan predak Aleksa Ćalić iz like preselio u dalmaciju oko 1790-ih mene puno zanima kog agu su ubili ćalići posto sam cuo neku takvu pricu

 9. Poštovanje svima.

  Volim da istražujem o svom poreklu, prezime mi je trebalo da bude Ćalić. Čukunđed Dragutin i pradeda Mile Ćalić su rođeni u Goričkoj na Baniji. 1950 I neke godine iseljavaju u Srem selo Bršadin. Po upisivanjima u knjigama dodavali su kvačicu na ć i to je postalo Čalić, niko više to nije mogao da ispravi ali znamo odakle smo da je pravo prezime Ćalić. Opis koji ste naveli odgovara mom ocu i meni, plavi smo imamo plave oci i kovrdzavu kosu. Voleo bih da razmeni kontakte sa vama i da saznam koji je Aga u pitanju. Pozdrav!

 10. Pozdrav za sve, takođe sam Ćalić, krsna slava mi je sv. Jovan. Moji su poreklom iz Like, Gubavčevo Polje (blizu Tomingaja i Omsice) pradeda mi se zvao Dane, deda Mile, on se 1929 doselio u selo Karađžićevo kod Vinkovaca. Otac mi je rođen u okolini Šabca a ja u Loznici.

 11. Pozdrav svim Ćalićima! Moj deda je rođen u Lici, selo Ploča, opština Gospić. Naša krsna slava je Sv. apostoli Petar i Pavle. Pre drugog svetskog rata službovao je u Sarajevu, zatim u Srbiji u Bogatiću , potom u Šapcu gde mi se rodio otac kao i ja. Da, pokojni otac je imao plave oči i svetliju ali ne i kovrdžavu kosu. Zna li neko značenje prezimena? Za ubistvo age nisam čula. “Slava je možda prolazna ali je bruka večita!”

 12. Pozdrav svim Ćalićima! Moj deda je rođen u Lici, selo Ploča, opština Gospić. Naša krsna slava je Sv. apostoli Petar i Pavle. Deda je pre drugog svetskog rata službovao u Sarajevu, zatim u Srbiji u Bogatiću , potom u Šapcu gde mi se rodio otac kao i ja. Da, pokojni otac je imao plave oči i svetliju ali ne i kovrdžavu kosu. Zna li neko značenje prezimena? Za ubistvo age nisam čula. “Slava je možda prolazna ali je bruka večita!”

 13. Pozdrav svim Ćalićima. Moj deda, pradeda i čukundeda su iz sela Peulje kod Bosanskog Grahova. Čukundeda Dimitrije je kao seoski knez na prevaru namamljen od strane Turaka u Grahovo i mučki ubijen (uspeo je ubiti dva Turčina). To je bilo 1875 godine kada se spremao ustanak. Po predanju starinom smo sa Kosova, nakon gubitka Kosova sele se u Crnu Goru, a odatle u Dalmaciju. Slava Sveti Jovan.

 14. Ćalića je bilo u Kupirovu(Srb) nedaleko od Srbskog klanca.Deo je ostao tamo do dvedesetih godina proslog veka,a deo se odselio u okolinu Subotice 1920 i neke. (Dane i Mile)

 15. Ćalića je bilo u Srbu(Kupirovo),nedaleko od Srbskog klanca.Slave Sv.Jovana Krstitelja.Deo tih Ćalića se seli u okolinu Subotice 1929.,deo u Apatin,a deo ostaje tamo do rata devedesetih.Odakle su došli u Kupirovo nije mi poznato,ali bih voleo da saznam.

 16. Mene interesuju Calići ( ne Čalić , ne Ćalić ) Ja sam iz Leskovca , i nisam siguran dali smo Vasojevići ili Kuči . Calići , javite se

 17. Postovanje svima
  Interesuje me nesto vise od tih Calic iz kupirova, slavimo sveti Jovan, moji su dosli u Apatin.
  U pravu ste za genetiku, visoki oko 190-195 plave ici, plav ten.
  Moj pradeda se zvao Ćalić Save Tode, 1902 je rodjen.
  Ako neko ima neke info ?

 18. Moj pradeda Trivun gluvi iz rzanice kod Kruševca, zbog pinterskog posla, se preselio u koseve gde se i danas nalaze podrumi za vino. Calic su veliko pleme. Gde god su i odakle su uvek su iz nekog sela koje se zove rzanica. Dakle oni su pri seobama osnivali sela pod imenom rzanica. Znam za rzanicu kod Knina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here