Poreklo familije Calic

42
5768

interesuje me odakle vode poreklo Calici…

Slavisa Calic
ITALIJA
[email protected]

42 KOMENTARA

 1. Po priči predaka negdje od Trstenika,ubili agu pa bjezali za c.goru. (oko Danilovgrada ima Ćalic) imali puno stoke zbog jakih zima blize mora do zaledja Zadra. Bila 4.brata dva odgonoli stoku u liku na ispasu u jesen vraćali.nakraju dva ostala u Lici. Georgije i Vukadin. Krsna slava sv.Jovan.odseljavali su se 1880_1890 za bosnu.i Baniju. 1924 se odseljavaju za backu i Banat cuvari granica i 1948 kolonizacije
  Možete naići da vas podsećaju na nekog rodjaka,vuci gen plavih očiju,mirne naravi,kose skovrkave,svjetli ten.zaista me interesuje da dodjemo do vise inforacija

 2. Moj otac je od Ćalića. Došli su iz Like, iz Tomin gaja, Gračac, u banat 50-ih godina! Veliki pozdrav za sve Ćaliće!

 3. Postovanje Marko,

  Veoma me interesuje priča o Čalićima, prva stvar da su ubili agu i bezali, mozes li mi reci nešto vise o tome?
  Moj pradeda se zvao Tode rodjen 1902 godine iz donjeg lapca otac mu je bio Save, mogao bi biti rodjen tamo oko 1880-85 godine možda i pre…
  Hvala unapred na pomoć

 4. Ne znam za Lapac,a u Srbu ispod klanca mislim kupirovo imaš Čalić i u Bosni Vrtače koji su odselili iz Tomingaja oko 1880. I za Sanski most-mislim GLUŠCI sa njima imam kontakt.

 5. Hvala Maki na odgovoru,
  Jeste pogresio sam u pitanje je Kupirovo ispod klanca, trazim neke podatke odkad i dokad su bili tamo.

 6. Calici su po svoj prilici bili veliko pleme. Moj pradeda je poreklom iz rzanici kod Kruševca. Selo su osnovali calici jer postoji kod Knina selo rzanica u kome ima calica. U Resniku ispod Avale ima potomaka calica izbeglog iz c.gore. danas se prezivaju Petrovići.

 7. Znam da se prezime Ćalić prvi put spominje 1721 godine ja sam poreklom iz dalmacije iz sela Brgud prema onome sto mi je deda rekao je da se jedan predak Aleksa Ćalić iz like preselio u dalmaciju oko 1790-ih mene puno zanima kog agu su ubili ćalići posto sam cuo neku takvu pricu

 8. Poštovanje svima.

  Volim da istražujem o svom poreklu, prezime mi je trebalo da bude Ćalić. Čukunđed Dragutin i pradeda Mile Ćalić su rođeni u Goričkoj na Baniji. 1950 I neke godine iseljavaju u Srem selo Bršadin. Po upisivanjima u knjigama dodavali su kvačicu na ć i to je postalo Čalić, niko više to nije mogao da ispravi ali znamo odakle smo da je pravo prezime Ćalić. Opis koji ste naveli odgovara mom ocu i meni, plavi smo imamo plave oci i kovrdzavu kosu. Voleo bih da razmeni kontakte sa vama i da saznam koji je Aga u pitanju. Pozdrav!

 9. Pozdrav za sve, takođe sam Ćalić, krsna slava mi je sv. Jovan. Moji su poreklom iz Like, Gubavčevo Polje (blizu Tomingaja i Omsice) pradeda mi se zvao Dane, deda Mile, on se 1929 doselio u selo Karađžićevo kod Vinkovaca. Otac mi je rođen u okolini Šabca a ja u Loznici.

 10. Pozdrav svim Ćalićima! Moj deda je rođen u Lici, selo Ploča, opština Gospić. Naša krsna slava je Sv. apostoli Petar i Pavle. Pre drugog svetskog rata službovao je u Sarajevu, zatim u Srbiji u Bogatiću , potom u Šapcu gde mi se rodio otac kao i ja. Da, pokojni otac je imao plave oči i svetliju ali ne i kovrdžavu kosu. Zna li neko značenje prezimena? Za ubistvo age nisam čula. “Slava je možda prolazna ali je bruka večita!”

 11. Pozdrav svim Ćalićima! Moj deda je rođen u Lici, selo Ploča, opština Gospić. Naša krsna slava je Sv. apostoli Petar i Pavle. Deda je pre drugog svetskog rata službovao u Sarajevu, zatim u Srbiji u Bogatiću , potom u Šapcu gde mi se rodio otac kao i ja. Da, pokojni otac je imao plave oči i svetliju ali ne i kovrdžavu kosu. Zna li neko značenje prezimena? Za ubistvo age nisam čula. “Slava je možda prolazna ali je bruka večita!”

 12. Pozdrav svim Ćalićima. Moj deda, pradeda i čukundeda su iz sela Peulje kod Bosanskog Grahova. Čukundeda Dimitrije je kao seoski knez na prevaru namamljen od strane Turaka u Grahovo i mučki ubijen (uspeo je ubiti dva Turčina). To je bilo 1875 godine kada se spremao ustanak. Po predanju starinom smo sa Kosova, nakon gubitka Kosova sele se u Crnu Goru, a odatle u Dalmaciju. Slava Sveti Jovan.

 13. Ćalića je bilo u Kupirovu(Srb) nedaleko od Srbskog klanca.Deo je ostao tamo do dvedesetih godina proslog veka,a deo se odselio u okolinu Subotice 1920 i neke. (Dane i Mile)

 14. Ćalića je bilo u Srbu(Kupirovo),nedaleko od Srbskog klanca.Slave Sv.Jovana Krstitelja.Deo tih Ćalića se seli u okolinu Subotice 1929.,deo u Apatin,a deo ostaje tamo do rata devedesetih.Odakle su došli u Kupirovo nije mi poznato,ali bih voleo da saznam.

 15. Mene interesuju Calići ( ne Čalić , ne Ćalić ) Ja sam iz Leskovca , i nisam siguran dali smo Vasojevići ili Kuči . Calići , javite se

 16. Postovanje svima
  Interesuje me nesto vise od tih Calic iz kupirova, slavimo sveti Jovan, moji su dosli u Apatin.
  U pravu ste za genetiku, visoki oko 190-195 plave ici, plav ten.
  Moj pradeda se zvao Ćalić Save Tode, 1902 je rodjen.
  Ako neko ima neke info ?

 17. Moj pradeda Trivun gluvi iz rzanice kod Kruševca, zbog pinterskog posla, se preselio u koseve gde se i danas nalaze podrumi za vino. Calic su veliko pleme. Gde god su i odakle su uvek su iz nekog sela koje se zove rzanica. Dakle oni su pri seobama osnivali sela pod imenom rzanica. Znam za rzanicu kod Knina.

 18. Evgenija- nije bruka nego ponos. I tko je koga tlačijo? Moji su došli iz Ploče u Tomingaj i ostvarivao sam kontakt sve do 95’god.slava sv Jovan. Ponavljam bila 4.brata imali puno stoke 2.brata ostala u Dalmaciji ,a druga 2 u Lici Georgiev i Vukašin ili Vukadin. Znao sam kako su se zvali u Dalmaciji isto slave sv.Jovana mi smo jedno pleme

 19. Istina je da su Calici svijetle puti i kose. Opis kovrdzave plave kose i ociju med podsijeca na moga oca i djeda kao i ostale rodjake iz sela Goricka , Dvor na Uni. Svi slave Svetog Jovana koliko ja znam. Moj mladji sin je naslijediio oci od moga djeda Sime.Jos jedna karakteristika bar kod nas da svi uglavnom imaju musku djecu.Bilo bi lijepo saznati vise o porijeklu Calica i kako su se rasirili od vjerovatno Crne Gore pa dalje u Krajinu.Mi zivimo u Norveskoj .

 20. Moje devojacko prezime je Calic .Otac mi je iz Korenice -Lika slava je sveti Jovan.Mislim da su moji dosli u liku sa ploca.

 21. Po navodima iz Knjige ,,Rzanica Zupska” Calici su iz severne Crne Gore kako kazu ,,od Morace” deo njih odlazi u Srbiju(Rzanica kod Aleksandrovca),a deo u Bosansko Grahovo. Verovatno pod najezdom Turaka prelaze reku Unu i odlaze u Liku i Dalmaciju.
  Calici u Rzanici slave SV. Arandjela

 22. Faksimil naslovne strane u kojoj je objavljen rad profesora Uskokovića
  danas nema traga u ovom selu. “Kasnije su u Petrovo Polje, zaselak Dragovoljića”, pišu autori pomenutog Ljetopisa, “iz Kuča doselili Jakičići – Joko sa sinovima Nikolom i Nikom. Jokova supruga zvala se Ćala pa su se po njoj Jakičići prozvali Ćalići.

 23. Pozdrav svima. Moje je prezime Ćalić ali koliko znam pok. deda mi je rođen u Lici, medak 1912 ili (1918) Marko Ćalić. Otac i ja smo rođeni u BG. Što se tiče fizičkih karakteristika niđe veze, svi smo izrazito crni. Slavimo Sv. Jovana 🙂

 24. I mene zanima porijeklo Čalića i rodovi naši za koje ne znam. Moj otac Čalić Milan je iz Pačetina (Slavonija). Od zadnjeg rata živimo već 30 godina u Holandiji. Djed Petar, je isto bio visok čovjek, plava kosa i svijetle oči. Naša krsna slava je sv. Petar i Pavle.

 25. Naseljavanje Like Srbima je trajalo skoro 500 godina, u etapama i to od 14. do 19. veka. Najveci deo doseljenika je iz Raske,Crne Gore ,stare Hercegovine i drugih srpskih oblasti. Nase prezime je specificno te bi se sa obzirom na to istrazivanje porekla moglo bazirati na najstarijem pominjanju prezimena. Najstarije pisano pominjanje prezimena Ćalić je cak iz 9. veka ,gde se navodi da su se iz Kuca u Dragovoljice kod Niksica doselili Jakicici od kojih Ćalići kasnije vode poreklo.

 26. Poštovani,
  Ćalići u Dragovoljićima kod Nikšića su potomci Nikole Jaka Luke Markova Jakičića.
  Marko Jakičić(rođ.1710g.) je potomak Petra Jakičića ktitor crkve sv.Petra i Pavla podignute 876god.pod Onogoštom Nikšić.
  Petar( Petrislav) je po predanju Jakičića -Rubežana -Rubežića osnivač plemena Drobnjaka(kasnije Duklja).
  Luka (rođ.1735god.)Markov(ĆALE) Rubežanin je otac Jaka Rubežanina iz Rubeža blizu Onogošta.
  Posle druge razure Trebjese 1789god.Jakičići se sklanjaju u Čevo onda prelaze u Gornju Moraču i konačno 1796god.u Uskoke( tada Drobnjak).
  Uzimaju prezime Rubežanin.
  Sinovi Lukini Jako i Nikaš se vraćaju u Rubeže ali Turci ih naseljavaju u Straševinu, tu dolazi ponovo do sukoba sa Turcima i Jako Lukin prelazi u Dragovoljiće 1807god.i dobija nadimak-prezime Ćalić (po đedu Marku Jakičiću kojeg su u Rubeže zvali ĆALE u Rubežama).
  Jako je imao dva sina Nikolu i Nika.
  Nikola je imao 4 sina.
  Dragiša,Jovo,Milan,Ivan
  Niko je imao 1 kćer udata za Novicu Knežević iz Miloševićeva(Drobnjak) sad u Dragovoljiće

 27. Poštovani,
  Da dodam da je krsna slava Jakičića-Rubežana-ĆALIĆA Sv.Nikola.
  I da su prije 850god.živjeli u Staroj Srbiji(Kuči) ispod Prokletija planine.
  Inače pripadamo plemenu Novljana koje se prvi put pojavljuje po DNK i Halpogrupi -l2A testu(Slovensko-Ilirski gen) u ll vijeku u okolini Neretve
  Zahvaljujem,ko slavi Sv.Nikolu možemo razmijeniti mišljenja na kontakt.email: [email protected]

 28. Ja sam Milan Ćalić iz Indjije slavimo Krsnu Slavu Sv. Jovana Krstitelja. Pokojni deda mi je bio 1904 godiste,njegov Čukundeda se naselio u opštinu Indjija selo Novi Karlovci 1747 iz Like,Srba. Tada su u Srem,dosla tri brata koji su bili,piljari(trgovali vocem,povrcem…) i dobili “špic prezime”Piljini. Tako da ja pored svog prezimena imam i to “špic prezime” Pilja i sva falilija koja ima to drugo prezime Pilja su iz moje loze,jer je moj deda od 9 braca i sestara bio najstariji a samim tim i glava kuće.

 29. Milan Ćalić iz Pančeva otac Đura doselio se šesdesetih godina sa banije selo Gorička Dvor na uni. Deda mi se zvao Dušan slavimo Svetog Jovana,imam samo braću što rođenog što od stričeva četiri unuka i peto na putu,voleo bi ženskog potomka ali što je neko naveo uglavnom dobijamo muške potomke.Pozdrav svim Ćalićima.

 30. Poštovani,
  Da li neko zna nešto o potomcima Ilije Ćalića došao 1712.god.u Raduč i Lovinac u zaleđe Zadra.
  Grgur Čalić 1725.god.živio u Slivu Imotskom,Slunju..
  Marko( žena mu Lucija),Nikola,Ivan,Tomo,Jakovića(Jako),Matija sa skoro 60 članova svojih u mjestu Zaljuta,Župa Vinica Duvanski kraj(danas Tomislavgrad ) 1748.god.
  Andrija i Simeun( Simo) Čalić su boravili 1768.god.u Gmićima kod Prozora…
  Svi ovi Čalić su prešli iz stare Hercegovine,Banjana i Onogošta na oslobođene Dalmatinske teritorije od Turaka,mnogi su se vratili kasnije u Onogošt- Nikšić.
  Slava je bila sv.Nikola u starom kraju..
  Ako neko ima inform.ili je srodnik sa ovim Ćalićima-Jakičić-Rubežanima bio BiH zahvalan za dopunu priče o ovom starom i znamenitom brastvu..
  e-mail:[email protected]
  Svako dobro Čalićima!

 31. Poštovani,
  Ova pripadnost plemenu Novljana je upitna kao i pripadnost,jer pleme Novljani su sa imenom problematični (kako novi’ i zašto,odakle dolaze?).
  Ja mislim da Rubeźići-Ċalići-Jakičići (sve jedno brastvo) pripadaju plemenu Nikšići’ (neki istoričari smatraju da su narod) i oni su nosioci Halpo grupe I2-PH 908,koja je sad diskutabilna grupa jer se njen marker pojavljuje kod starosjedilaca Ilira,Vlaha-Srba i naroda koji je živio prije 6000.god.na Sardiniji,kao i novopridošlih Slovenskih naroda.
  Ćalići-Rubežići u svom predanju imaju zapisano i da su potomci kralja Radoslava (umro 1084.god. i sahranjen u crkvi sv.Petra i Pavla u Trebinju) iz dinastije Vojislavljević.
  Najstarije porijeklo se može vezati za okolinu Skadarskog jezera,posebno za juźnu stranu i nekad utvrđene dvorce i još danas postojeće crkve u Obliku,Oblunu,Obodu,Krajini,Skadru,selu Ćalcima isto Riječka nahija.
  Kasnije oslobođenjem Travunije i Zahumlja koje je počelo iz Rubeźa tada Onogošt,Radoslav i njegovi sinovi su vladali kao knezovi tim oblastima.
  Vidim da neki brastvenici poznaju
  ili bar tako kažu ovaj dio brastva,koji je početkom 18 vijeka prešao u Imotsko,Roško Polje sve do Bosanskog Grahova,kao i u Kninsku i Cetinsku krajinu,kasnije Pakrac- Slvonija,i širom bivše kraljevine.
  Takođe me interesuje da li neko nešto zna o održavanji rodbinskih veza sa drugim dijelom brastva koji je došao prije njih živio i vladao tim krajevima od 11 vijeka,seobe su bile stalne posebno od dolaska Turaka u Onogošt 1456.god.
  Mislim na Rubiće (negdje piše Grubić),Grubeše-Grubešiće-Rubešiće,Jakičiće,Jakice pa i Rubčiće koje Hrvati nazivaju nekad Vlasima a nekad Bunjevcima’.
  Svako dobro brastvenicima Ćalićima..

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here