Poreklo prezimena Mikica

20
6056

Interesuje me odakle su dosli Mikici Na Prnjavorsku opstinu,tacnije odakle su nam koreni,sa obzirom da nas na Prnjavorskoj opstini puno ima

slavenko mikic
Prnjavor-BiH-RS
[email protected]

20 KOMENTARA

 1. Slavenko,hvala bogu da ima dosta Mikiæa.A za tebe informacija da vas ima i u Metohiji na Kosovu i Metohiji.To mesto je Klina,ali pravi naziv je uvek bio Metohija.Što bi rekli braæa bosanci Mikiæa ima u Klini vagon.Jako veliko bratstvo,sada su veæina nažalost raseljeni po Srbiji.Poznajem Mikiæe,ne sve naravno i ima ih u Beogradu,Kraljevu,Neka ih je struja poterala od Crne Gore,ka Metohiji Šumadiji ,do Prnjavora.Prošetaj po telefonskom imeniku PTT Srbije i videæeš èudo.Pozdrav.

  Drago Kovak
  Beograd Srbija
  [email protected]

 2. Tesko je kazati odakle vuce poreklo prezime Mikic. Moji preci su poreklom svojim iz Kolasina u Crnoj Gori, i pricama mojih starih pripadamo plemenu Vasojevica. Iz Crne Gore za vreme turske Carevine Mikici su bili prvo naseljeni na Kosovu i Metohiji, a zatim su bjezeci od Turaka krenuli za Austriju ili bolje receno Vojnu Krajinu. Na svome putu oni su ostali u danasnjoj SRBackoj opstini, jer ti predjeli posle poznate Janciceve bune u Posavini, ugusene u krvi od strane Turaka 1809 godine, bili su pusti i nenaseljeni. U SRBackoj opstini Mikica imamo u G. Lepenici, Kaocima i Vlaknici. Da smo medjusobno srodnici znamo po tome sto nam je svima zajednicka Slava Sv. Velikomucenik Djuradj – Djurdjev dan! Mikici se djele na dva plemena. Jedno slavi Djurdjevdan, a drugo pleme slavi Sv. Nikolaja Mirikijskog Cudotvorca. Sta znaci prezime Mikic tesko je kazati, jer price o tome da se to prezime izvodi od imena Mikan ili njemu slicnih imena ne odgovara stvarnosti. U Indijanapolisu gde sam sluzio kao Pravoslavni svestenik, na litvanskom groblju na kome se sahranjuju Sjevero-zapadni Slaveni naisao sam na prezime Mikic koje se samo malo drugacije pise ali se izgovara isto kao i na SRBskom jeziku Mikic. To je najbolja potvrda koja svedoci da je prezime Mikic staro Slavensko prezime, a sta ono znaci vreme ce pokazati. Toliko od mene za ovaj put!

  Mihailo Mikic
  USA
  [email protected]

 3. Ja se zovem Marko Mikic selo Velika Grabovnica opstina Leskovac. U selu ima 50 kuca familija nam se zove Mikinci. Mikinci su dosli iz sela Zebince opstina Novo Brdo sa kosovsko pomoravlje. Istrazivanje me dovuklo do to selo. Slava mi je Sv. Petka. Ako neko nesto zna slicno neka se javi.

 4. Velika familija Mikića postoji u selu Sopici kod Lazarevca. Koliko sam pronasla u vlasnickim papirima ima nas sigurno od pocetka 19. veka ovde. Svi slavimo svetog Arhangela Mihaila.

 5. Puno Mikića ima i u Vojvodini, tačnije u Deliblatu. Moj deda Nikola Mikić se naselio u Deliblato iz malog mesta po imenu Ostrvo kraj Kostolca! Nažalost mi nije poznato odakle je moj pradeda, a voleo bih da znam! Ovde sam pročitao da Mikići slave Djurdjevdan, za mene je to novo saznanje. Moja porodica slavi Svetog Arhangela. Srdačan pozdrav za sve Mikiće, a naravno i za sve ostale!

 6. У Пуковцу, код Ниша постоји велики број Микића, фамилија Микинци славимо Аранђеловдан. Порекло по причи је из околине Ријеке Црнојевића, Црна Гора.

 7. Моја породица Микић је из Лесковца. Стара занатлијска породица, која је имала кућу испод Хисара. Прадеда је Глигорије Горча Микић и жена му Агна. Имали су петоро синова од којих је један мој деда Бранко. Славимо Ђурђиц.

 8. Моја породица живи у Београду, али ми је тата родом из села Балиновца поред Прокупља, славимо светог Архангела Михаила, баш бих волео да сазнам из којих крајева су се населили у те крајеве и одакле…

 9. Радован Микић
  Мој је отац рођен у Репиблици Српској у Селу ОБРОВАЦ које се налази на пола пута између Бања Луке и Санскога Моста. У том селу је било доста кућа са презименом Микић и сви славе Ђурђевдан.
  Нажалост се 90% одселило због лоше инфраструктуре и економске ситуације у разне крајеве Републике Српске, Србије, Њемачке, Аустрије….

  Баш би и ја волио да знам одакле су коријени мојих предака.

  Радован Микић
  Беч – Аустрија

 10. Cela nasa familija Mikica je iz okoline Prokuplja.Slavimo Svetog Arhangela Mihajla.Prema dedinim pricama,navodno smo se iz Crne Gore doselili u juznu Srbiju,a zatim smo se selili po raznim gradovima i selima u niskom,toplickom okrugu i na Kosovu.

 11. Armin Mikić, poreklo…srednja Bosna Travnik..ima nas oko 100 domacinstava,i svi smo muslimani,Sad od kuda smo dosli…nem pojma ,Sretne vam slave,zivi i zdravi bili pubo godina
  Mi slavimo Bajram

 12. Moj pradeda Jovo Mikić je rođen oko 1870. godine u selu Maljava u Republici Srpskoj.
  Otac mu Savo umrije mlad kad Jovo ne beše uveden ni u Matičnu knjigu rođenih.
  Slaviše Svetog Velikomučenika Georgija.
  Savina udovica, ime joj ne znamo, udade se u selo Očauš u porodicu Bogdanić pa se i Jovo upisa u MKR sa tim prezimenom ali ne uze za Slavu Časne Verige nego nam u amanet ostavi da slavimo Slavu njegovih predaka, SV Georgija.
  Molim sve koji mogu pomoći u pronalasku srodnika da mi se jave.

 13. Moj otac je rodjen u Plav Crna Gora selo Skic. Ranko Mikic ( pokojni ) a koliko ja znam
  mikici iz Plava Velicani slave Svetog Nikolu. koju i dan danas slavim.
  pozdrav za sve Mikice

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here