Порекло презимена, село Доњи Душник (Гаџин Хан)

0
1143

Порекло становништва села Доњи Душник, општина Гаџин Хан – Нишавски округ. Према књизи Драгољуба Симоновића „Заплање“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Порекло становништва.

-Ристићи. Ова фамилија је огранак Цвењинске фамилије. Род је основао Риста. Они су староседеоци. Има их у селу четири куће. Слава Св. Ђорђе.

-Шарци-Шарковићи. Оснивач рода је Никола који се у Доњи Душник доселио са подручја према бугарској граници. У селу их има 13 кућа а одсељених имају у Новом Саду, Неготину, Нишу и у другим местима. Славе Никољдан.

-Стојановићи. Овај род потиче од Шарске фамилије. Оснивач рода је Живко. Фамилија је добила име по Живковом оцу, за кога се претпоставља да је имао име или надимак Шарко. Имали су две воденице. У селу их има 15 кућа а одсељених 10, махом у Ниш. Славе Никољдан.

-Златановићи, Стојановићи, Шарковићи. Потичу од фамилије Шарковићи. Оснивач је неки Живко. Стојановићи потичу од Стојана а Шарковићи од Јована. Они су синови Велка, који је, пак, Живков син. Из ове фамилије је Славица која игра професионални женски фудбал у Италији. Између два рата сви су били занатлије – терзије, шустери а после Другог светког рата имају представнике разних занимања. Има их расељених по целој Србији. Славе Никољдан.

-Црвењинци. Прича се да је овај род основао неки Црногорац, који је због крвне освете побегао из Црне Горе или Косова. Не каже се коју славу славе.

-Црвењинци други. Име су добили по деди Стојку кога су звали „Црвења“. Био је Црногорац и кажу да је због крвне освете побегао из Подујева. Са собом је повео два брата. Имао је четири сина. Слава: Св.Ђорђе.

 -Тричковски. Фамилију је основао Тричко, који се доселио из подручја према бугарској граници. У селу их има четири кућа. Има их и одсељених. Славе Велику Госпојину.

ИЗВОР: Према књизи Драгољуба Симоновића „Заплање“. Приредио сарадник Порекла Милодан.