Порекло презимена, село Липовица (Звечан)

0
1060

Порекло становништва села Липовица, општина Звечан  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Липовица је мало насеље, постало као раселица суседног Ловца у почетку друге половине прошлога века.

Тип села.

Куће су на левој страни потока. Оне су између Ћаве и Лазине, а ниже преседлине преко које води пут из Ловца за село Локву.

Воде.

Насеље је оскудно водом: има два бунара и уставу. Поред пута идући за Ловац је чесма у Ломинама, од које постаје поток Дочак.

Земље и шуме.

Њиве су слабе и понекад усеве с њих однесу плаховити пљускови. Најбоље успева раж и овас, а „коломбоћ“ и кромпир слабо. Церова шума је посечена, јер се од ње „пекао ћумур“ и продавао у Митровици. Испаше су слабе у Клечу и по Лескову Кршу.

Историјат и остали подаци о селу.

Село Липовица у жупи Звечану унета је у турски пописни списак села 1455. године. Сада у селу има Два стара хришћанска гробља, једно је источно од поточних саставница а друго је на месту Њивици. Године 1948. у насељу је било 77 становника.

Порекло становништва.

По предању данашње село основао је Гига, предак Дробњака, који је дошао из Ловца у почетку друге половине 19. века. Од њега су:

-Вукићевићи, 4 куће;

-Радивојевић, 1 кућа;

-Радовановићи, 8 кућа, слава Ђурђевдан. Куће Радовановића спаљене су 1941, па су нове подигнуте 1942. године.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here