Порекло презимена, село Ловац (Звечан)

0
1110

Порекло становништва села Ловац, општина Звечан  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Ловац је планинско село у склопу брда Лединака, Никољбрда и Главице, са кућама ниже Дубља, а једна усамљена, Дробњака, је на Башчинама у Бијелом Потоку.

Воде.

Вода се употребљава са чесама које су у селу; у потесу има три извора; Ајдучка Вода, Чешма и Пријелаз. Ниже села је Бијели Поток.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су на местима која се називају Дивна Раван, Пресло, Требенова, Јова, Орловац, шумовита Главица, Зечевица и на Кућишту у Требеновском Потоку; испаше су на Чунковима.

Историјат, старине и остали подаци о селу.

Ловачка села спомињу се у нашим средњевековним изворима, па је, по свој прилици, и ово село тада било ловачко, да лови дивљач за владаоца и његову властелу. Као „митровичко село“ (код Митровице) Ловац је забележен 1769. и 1832. године. Оно је било спаљено 1941, а обновљено 1942. Ниже Дубља, непосредно до кућа је старо и данашње гробље и у њему остаци од црквине (тесани „крш“ и „тугле“). На Кућишту се не зна чије су биле куће. Године 1948. село је имало 100 становника. Њега су основали косовски родови вероватно у почетку 18. века.

Порекло становништва.

-Караџић, 1 кућа, слава СВ. Никола, предак пореклом из косовског Коиловца.

-Дробњаци, Орловићи, Недељковићи, 11 кућа, слава Ђурђевдан, дошли по позиву Караџића из колашинског Горњег Срмца у коме је и сада велики род Орловићи; имају одсељене одељаке Миленковиће у Крушчици и у Тврђену у копаоничком Ибру.

-Трамбовићи, 3 куће, слава Св. Ђорђе Алемпије, су Херцеговци, предак стигао у Козарево, па прешли на данашње место у првој половини прошлога века.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here