Порекло презимена, село Смолуће (Тутин)

0
1073

Порекло становништва села Смолуће, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Смолуће је на присојној страни Смолућке Реке, леве саставнице Себечевке.

Тип села.

Куће су на југоисточним падинама Ћорласа (1187 м), груписане по сродним родовима.

Воде.

Село има слабу воду; она се често узима са реке. Смолућка Река постаје од два карсна врела, једно је под Кршом, а друго у брду Кочу. На реци су појила за стоку, перила за рубље и 20 приватних и поредовничких воденица, типа поточара.

Земље и шуме.

Због висинског положаја њиве су слабе. Земљорадња је узгредно занимање, а сточарство главно. Мале њиве, као баште, су око кућа, има их ниже Луњевца и Кликова, у долини и на Барикушама; испаше и шуме: Литице повише Клисуре, Ћорлес (Ћорави Лаз), Врачевац, Локва на Жарима, Пералиште и Шеварика у Клисури. Између Смолућа и Намгеје брдо Црквине, према Руђамаје Клик, према штавичком Добром Дубу је сеоска утрина Варнице.

Старине у селу и историјат.

Име село забележено је у Сопоћанском поменику. Од старог села има дуварина. На „удуту“ између Смолућа и Блаца на Пландишту је „латинско“ гробље, а друго старије „грчко“ гробље је на Рашћу. Латинско гробље је остатак досељених Арбанаса, који су примили мухамеданство. Арбанаси су напустили село, па су дошли кучки родови крајем прве половине 18. века и обновили га. Последњи хришћани напустили су село крајем прошлога века. Код једне воденице на Смолућкој Реци има пет гробова изгинулих Срба, воденичара. Једно место поред реке назива се Самоков. Недалеко одатле има остатака хришћанског гробља. Године 1948. село је имало 247 становника.

Порекло становништва.

Српски родови:

-Бишевци, 2 куће, су Кучи, досељени из Бишева код Рожаја.

-Бачевци, Еминовићи, 3 куће, су Кучи, дед се доселио из Бачеваца код Рожаја.

-Колашинац, 1 кућа, су од Колића у пештерском Сувом Долу, досељени око 1880. године, старином из Колашина на Тари.

Арбанашки родови:

-Чоловићи, Асановићи, 12 кућа, су од Шаљана у штавичкој Жирчи.

-Садовићи, 3 куће, су Шаљани из Жирче.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.