Molim sve koji znaju o poreklu prezimena Veljovic da mi se jave. Hvala!

Natasa
Kanada
[email protected]

23 KOMENTARA

 1. veljovici poticu iz sela ,, mrtvo duboko ,, kod kolašina i prezivali su se nekad bulatoviæi ali su morali da se zbog krvne osvete odsele i stigli su do ,veljeg polja ,,i od tad su VELJOVIÆI .. ja samuspeo da nagem korene od 1878 kad su se doselili u selo prevetica na granici sa kosovom .. mo?eš pogledati na f.b. prevetica veljocvici za ostalo mo?emo i preko f.b. da se cujemo pozdrav !!

  DEJAN VELJOVIÆ
  prokuplje
  [email protected]

 2. Iz Mrtvog dubokog da,ali su otišli u više pravaca,neki su čak primili islam- Sendvič,drugi su otišli na već pomenuto,A treći na Pešter,selo Suvi do,opština Tutin,jedna jedina i osnovna odlika Veljović iz Mrtvog dubokog kao i svih rovaca je slava,sveti Luka,oduvek je bila ta slava i nikada se nije menjala niti je bilo da jedni slave Luku A drugi nešto drugo.

 3. Ako moze nesto o Veljovicima Koji sada zive u Raski I okolini slave Svetog Luku . Pricali su sari da smo ziveli u Basce pa u Belu Crkvu ,Crkvine kod Novog Pazara … Izgleda da smo menjali prebivalista vise puta ? Moj otac Milivoje 1930, deda Simion 1910, pradeda Nedeljko oko 1880 I cukun deda Milentije oko 1850 vise ne znam ….

 4. A sta je sa Veljovicima iz Bosne i Hercegovine, okolina Gorazda, sto slave svetog Arhangela Mihaila? Jesu li i i oni od tih Veljovica?

 5. Mi slavimo Sv. Luku i nastanili smo se u okolini Prace kod Pala, Bosna i Hercegovina, tacnije selo Podloznik u okolini Budja i Dobre Vode. Prica je i kod mojih Veljovica da su dosli iz Crne Gore i da su doselili na podrucje Istocne Bosne zbog krvne osvete.

 6. Ja znam da su veljovici bili veljo 1890 i neke,i da smo iz crne gore porijeklom,i da su iz sela brnjica moja rodbina u blizini prace nastanili,i da su iz nekog razloga morali prezime izmjeniti,volio bi malo vise ako ko zna o tome?

 7. Koliko sam ja mogao saznati od mojih dedova, nasa familija je napustila Srbiju za vreme velike seobe Srba, nastanili su se u okolini Niksica, tu su bila dva brata Veljo i Djoko. Jedan je osnovao Familiju Veljovic a drugi Familiju Djokovic. Veljovici su kasnije nastanili centralnu Srbiju a moja familija je blizu Manastira Studenice. Mi slavimo Sv. Nikolu. Koliko je ovo istina evo ja ne znam, jer po dedakima mnogo se tragova gubi pocetkom prvog svetskog rata, pola familije izginulo. Ako ima neko nesto neka doda, bio bih mu zahvalan. Pozz

 8. Veljovici iz Potkozare, Gorazde, BiH slave Svetog Arhangela Mihaila i o ovim Veljovicima nigdje ne pise. Moj djed je cuo pricu da je bio neki Veljo Medenica i da je zbog krvne osvete pobjegao u Bosnu i promijenio prezime u Veljovic. Ne znam je li ovo tacno, ali interesantno je da i Medenice slave Arandjelovdan. Ima i verzija da su svi Veljovici iz Bratonozica, a ima i ona da su neki Rovcani a neki Bratonozici.

 9. Pozdrav svima,
  Dali neko zna nešto o Stanimirki Veljović iz Peći ili iz Iztoka neznam tačno.
  Po priči je bila to jako velika familija.
  hvala na odgovoru.

 10. Moji su na primer Nikšićani…Iz Nikšića su doselili u Kolašin, a iz Kolašina u selo Guberevo kod Novog Pazara, čak i zapis postoji da su se tu naselili pre par stotina godina. Djed mi je pričao da su bila petorica braće, Veljo, Makoje, Vule, Risto i Jaćo. Tako su i nastala prezimena Veljović, Makojević, Vulović, Ristović i Jaćović. I da sve pomenite porodice slave istu slavu sv. Stefana 9. januara, te da je to jedno pleme.

 11. Dobro vece svima
  Ono sto se secam iz prica, Veljovici su prebegli iz Cne Gore zbog krvne osvete, kasnije su se nastanili u okolini Kursumlije i slave Sv. Luku…deda Nedeljko – troje dece i otac mu Sinadin na Visu sahranjen.Slavu mu.
  Nemam podatak koje godine su dosli.

 12. Моји Вељовићи су из Околине Рогатице и Хан Пијеска. Славимо Светог Ђордја као и Вељовићи паљани и Фочаци. Чуо сам од браће Вељовића из Мојковца да смо из Чева се расељавали даље. Ако неко зна више, нека каже!

 13. Pozdrav, ja sam Anja, moja mama Maša je devojački Veljović, ujak mi je Vuk Veljović deda Vukašin a čukundeda Vukman Veljović, Vukman je imao petoricu sinova: mog pradedu Petra, Dušana, Marka, Aleksandra i Miodraga. Znam da su iz Crne Gore poreklom negde iz okoline Berana valjda,ali je Vukman početkom 20. veka došao u Vojvodinu u Apatin, i tu je i ostao oženio se i od tada se nastavila loza Veljovica ovde. Mamina devojačka slava je Sveti Luka, koliko znam većina Veljovića poreklom iz Crne Gore slavi sv. Luku. Ako neko ima još neku informaciju, može da napiše ovde. Hvala unapred!

 14. Pozdrav, ja sam Anja, moja mama Maša je devojački Veljović, ujak mi je Vuk Veljović deda Vukašin a čukundeda Vukman Veljović, Vukman je imao petoricu sinova: mog pradedu Petra, Dušana, Marka, Aleksandra i Miodraga. Znam da su iz Crne Gore poreklom negde iz okoline Berana valjda,ali je Vukman početkom 20. veka došao u Vojvodinu u Apatin, i tu je i ostao oženio se i od tada se nastavila loza Veljovica ovde. Mamina devojačka slava je Sveti Luka, koliko znam većina Veljovića poreklom iz Crne Gore slavi sv. Luku. Ako neko ima još neku informaciju, može da napiše ovde. Hvala unapred! gmail: [email protected]

 15. Ja sam Veljović iz Potkozare, slavimo Arandjelovdan i nikako ne mogu da povezem odakle smo, uglavnom sve vodi ka Crnoj Gori, tacno mesto ne znam.

 16. Moji preci su takodje Veljovici ali su nastanjeni u selu Vodanj kraj SMEDEREVA.Znam da mi je pradeda imao kafanu u tom selu i da je krsna slava Sv.Nikola

 17. Pozdrav Veljovićima sirom zemlje.. Moja porodica je iz Raške, selo Kraviće.. Nigde ne mogu pronaci vise podataka o poreklu prezimena Veljović a tek ne mogu da povezem odakle smo dosli u Rašku mada ima jos par porodica sa ovim prezimenom u Raškoj sa kojima nismo ni u kakvim rodbinskim odnosima i ne slavimo istu slavu.. Inace moja porodica slavi sv.Jovana Krstitelja.. Bilo kakva pomoc bi dobrodosla. Hvala unapred!

 18. Pozdrav, i ja znam priču o poreklu od Bulatović, pa krvna osveta, da su bila tri brata i sestra koja se udala za muslimana. Oni su ga ubili i onda prebegli jedan u bosnu druga dvojica u Srbiju. Moji su iz Tutina al samo deda, i pradeda. Moj deda je imao 7 dece, i niko ne živi u Tutinu više.

 19. Pozdrav svima,

  Moji su iz sela Pope kod Tutina. Znam da još uvek ima nekog tamo od rodbine, lično nisam nikad bio. No, moji i većina ostalih rođaka su u Kraljevu ili okolini od kraja 50tih, početka 60tih. Neko zna nešto o tom delu loze? Hvala unapred.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here