Prezime POPARIC

5
2396

Ako nesto neko zna o prezimenu POPARIC neka pise.Slavimo Stefana Decanskog ali nas ima i katolika i muslimana…Bilo koji podatak,istorija,porijeklo mog prezimena dobro je doslo….

Marko
Podgorica,Crna Gora
[email protected]

5 KOMENTARA

 1. Muslimanska familija Poparic iz Banjaluke takodjer vodi porjeklo od Pipera. Po usmenom predanju iz okoline Cetinja. Zanimljivo je da se ime Pipera odrzalo u usmenoj tradiciji te familije do dan dan danas.
  Doselili su u Banjaluku negdje u XIXom vjeku najvjerovatnije poslije crnogorske autonomije. U prvim turskim zapisima su bili zavedeni kao Arnauti – na turskom Albanci. Poslije ima par zapisa iste familije kao Arnautovici sto je vjerovatno slavenizirana izvedenica. I onda se pocetkom XX-og vjeka desava nesto neobicno. Za Austrije se ista familija pocinje zapisivati kao Poparic. Dakle ista familija na istom mjestu na istoj gruntovnici se umjesto Arnaut, Arnautovic – pocinje zapisivati kao Poparic. Po usmenom predanju tada je oficijelno vraceno staro prezime po plemenu Pipera od kojih vode porjeklo. Nije poznato dali je imenica Piper ostala u predanju kao plemensko ime ili prezime. U svakom slucaju – banjalucki Poparici imaju predanje o Piperima kao bratstvu od kojeg vode porjeklo i da su bili albanskog etnosa sto pokazuju i ranija zapisana licna imena.

  Preporucam knjigu J. Erdeljanovica – Kuci, Bratonozici i Piperi. Mada medju historicarima i etnolozima ima podjeljenih misljenja oko etnikuma Pipera jer su po jednima porjeklom Srbi, po drugima Albanci a po trecima romanizovani Vlasi. U Banjaluci postoji takodjer i pravoslavna familija Poparic ali ona nema predanje o Piperima i uopste o Crnoj Gori kao ranijem prebivalistu.

  Pretpostavljam da su se Piperi rastocili u mnogo ogranaka i da imaju mnoga prezimena i vjere. Ranije je bio obicaj da se ime oca uzima kao prezime i doda “ic”. U nekim momentima neko prezime i ostalo u daljoj upotrebi i od tada postoje danasnja prezimena. Moguce je da su Poparici i Popovici daljnji rod ako su i jedni i drugi od Pipera. Ali sve su prilike da Piperi nisu slavenskog porjekla. Sto danas naravno ne igra vise nikakvu ulogu.

  Banja Luka
  BiH
  [email protected]

 2. Молим Вас за помоћ, тражим Зорицу Попарић, то јој је девојачко презиме, јединица, рођена у Новом Саду. Мислим да је 1978 или 1977 годиште. Начула сам да је професор књижевности. Мајка јој је била хрватица, отац србин. Вероватно је удата и не знам њено презиме. Хвала свима унапред на одговорима. Ако неко нешто зна, нека ме потражи на фб под именом Sandra Biberdzic.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here