Prezime POPARIC

5
2632

Ako nesto neko zna o prezimenu POPARIC neka pise.Slavimo Stefana Decanskog ali nas ima i katolika i muslimana…Bilo koji podatak,istorija,porijeklo mog prezimena dobro je doslo….

Marko
Podgorica,Crna Gora
[email protected]

5 KOMENTARA

 1. Muslimanska familija Poparic iz Banjaluke takodjer vodi porjeklo od Pipera. Po usmenom predanju iz okoline Cetinja. Zanimljivo je da se ime Pipera odrzalo u usmenoj tradiciji te familije do dan dan danas.
  Doselili su u Banjaluku negdje u XIXom vjeku najvjerovatnije poslije crnogorske autonomije. U prvim turskim zapisima su bili zavedeni kao Arnauti – na turskom Albanci. Poslije ima par zapisa iste familije kao Arnautovici sto je vjerovatno slavenizirana izvedenica. I onda se pocetkom XX-og vjeka desava nesto neobicno. Za Austrije se ista familija pocinje zapisivati kao Poparic. Dakle ista familija na istom mjestu na istoj gruntovnici se umjesto Arnaut, Arnautovic – pocinje zapisivati kao Poparic. Po usmenom predanju tada je oficijelno vraceno staro prezime po plemenu Pipera od kojih vode porjeklo. Nije poznato dali je imenica Piper ostala u predanju kao plemensko ime ili prezime. U svakom slucaju – banjalucki Poparici imaju predanje o Piperima kao bratstvu od kojeg vode porjeklo i da su bili albanskog etnosa sto pokazuju i ranija zapisana licna imena.

  Preporucam knjigu J. Erdeljanovica – Kuci, Bratonozici i Piperi. Mada medju historicarima i etnolozima ima podjeljenih misljenja oko etnikuma Pipera jer su po jednima porjeklom Srbi, po drugima Albanci a po trecima romanizovani Vlasi. U Banjaluci postoji takodjer i pravoslavna familija Poparic ali ona nema predanje o Piperima i uopste o Crnoj Gori kao ranijem prebivalistu.

  Pretpostavljam da su se Piperi rastocili u mnogo ogranaka i da imaju mnoga prezimena i vjere. Ranije je bio obicaj da se ime oca uzima kao prezime i doda “ic”. U nekim momentima neko prezime i ostalo u daljoj upotrebi i od tada postoje danasnja prezimena. Moguce je da su Poparici i Popovici daljnji rod ako su i jedni i drugi od Pipera. Ali sve su prilike da Piperi nisu slavenskog porjekla. Sto danas naravno ne igra vise nikakvu ulogu.

  Banja Luka
  BiH
  [email protected]

 2. Молим Вас за помоћ, тражим Зорицу Попарић, то јој је девојачко презиме, јединица, рођена у Новом Саду. Мислим да је 1978 или 1977 годиште. Начула сам да је професор књижевности. Мајка јој је била хрватица, отац србин. Вероватно је удата и не знам њено презиме. Хвала свима унапред на одговорима. Ако неко нешто зна, нека ме потражи на фб под именом Sandra Biberdzic.