Порекло презимена, село Ново Село (Сурдулица)

0
2234

Порекло становништва села Ново Село, општина Сурдулица  – Пчињски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Ово село је у горњем току Јелашничке Реке, која се овде зове Новоселска Река. Куће су на обема странама њене долине. Берковци су под Просеником, на десној страни долине  Новоселске Реке.Има кућа на Копривама под границом. Остали делови села су: Ланиште – у којој је 40 кућа, Ливађе – 13, Радоњи Рид – 16 и Равна Река -16. Некада је у селу било свега 6 кућа, пре 100 година је било 12 а данас у селу има око 100 кућа.

Воде.

Мештани користе воду за пиће из кладенца који се зове Рупа.

Земље и шуме.

Њиве, ливаде, паша и шуме налазе се на местима, која се зову: Гарваница, Лепоиат („ртина“), Јаловник, Стојанов Гроб, Глог, Црешња, Радоњи Рид, Обе Реке (место где се састају два изворна крака Новоселске Реке, између којих је Радоњи Рид), Сланчина Корија и Остра Чука.

Порекло становника.

-Аризан Барча се први населио у овом селу. Он је прадед човеку од 77 година. Доселио се из Бугарске, заправо из Крајишта. У време када се он доселио село је било пусто.

-Пешћевци су из Топлог Дола у Бугарској. Дошао им предак старији од прадеде. Били су много богати; имали 1000 брава стоке, углавном оваца. У Просенику су у корубу сипали млеко, које је дотицало у данашње Ново Село. Од њих су:

-Гузубинци, Павловци (Џорџа, Младен у Радоњем Риду) и Новковци.

-Младеновић (Џорџа) је иста породица са Пешчевцима; прадед био исти њима и Пешчевцима.

-Балинци су иста породица са Пешчевцима, славе Никољдан. Пешчевци (Пешћевци) и њима сродни родови су седели доле, па из Угара прешли у Рид. Славе Аранђеловдан и Св. „Џорџу“. Неке од тих породица разликују по слави.

-Стојановићи или „Голоусци“ су из Топлог Дола у Бугарској. Скорији су досељеници.

-Ђорђевићи (Риста и Русим) су из Божице.

-Цветановић (Јанко) је из Лисине, дошао пре 60 година. Слави Никољдан.

Кецоње су из Босилеграда. Доселио се прадед човеку од 60 година.

-Барчинци су из А. Барче.

-Радловци су од „радомирско“ – Радомир у Бугарској, одакле им се после Барче (од кога су Барчинци) доселио деда им Вучко. Од њих су:

-Здравковићи.

-Доларци су од „од побијен Камен“. Од њих је:

-Младеновић (Трајко).

-Берковци, „деда Берко Џокин башта“ дошао из Топлог Дола. Од њих су:

-Џокин (Костадин);

-Ћурчијани и:

-Пејчин (Павол).

-Лазаревићи или Качаревићи су из Божице – мала Џивинци.

-Велков (Илија) је од Осогова.

-Лингуровци су из Љубате.

-Стојанови (Славко) су из Љубате или Мусуља.

-Коњарци.. (???!!!)

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here