Prezime Ivankovic

8
5311

Trazim poreklo prezimena Ivankovic, Jer je moja Familija potekla od Obrada Ivankovica

Djordje Obradovic
Beograd, Srbija
[email protected]

8 KOMENTARA

 1. Zdravo Djordje

  Ivankovica imas u Vrpolju kod Trebinja, koji su ogranak Ugrenovica iz Ridjana kod Niksica u Crnoj Gori.
  Spominju se u Ulcinju 1894. godine da su dosli iz Hercegovine. Da li ih tamo danas ima, pretragom bijelih stranica pronaceti Zaklina ili Kjara!!!
  U 16. vijeku u Zabrdje, Kasteli & Lastva kod Tivta, dosli iz Zubaca kod Trebinja.
  Imas ih u Baru; u Savini & Srbini kod Herceg- Novog … & u Kotoru.
  Kod Rozaja u Vukovice, dosli su iz Trijebsta kod Zatrijebca.

  Pozdrav M

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Obradovici

  U 15. vijeku u Ridjanima kod Niksica. U 16. vijeku u Banjanima kod Niksica. U Godijelji kod Zabljaka su starosjedioci. U Zabljaku su potomci Trepcana, na Durmitoru & odatlije su se odselili u Bosnu & Srbiju. Tepca uz Taru, doselili su se iz Drobnjaka. Kod Zabljaka u Sumanovac, ogranak Jaksica iz Pridvorice. Pljevlja & podrucna Vukovica, jedni su iz Drobnjaka.
  Milocani kod Niksica. Iseljeni iz Pive u Kostajnik kod Valjeva.
  Bijelo Polje & podrucni Zaton & Rasova. Podrucje Bistrice kod Bijelog Polja. Iz Bihora, Bijelo Polje odselili se & kao Obradovic = Mavren u Gugolj (Uzicka Crna Gora).
  Njegusi kod Cetinja odseljeni su u Moracu & Ljubnicu kod Berana & Stavalj kod Sjenice, kasniji rod Sukovica & Kujovica.

  Ceklici kod Cetinja. Kameno & Dobrota u Boki Kotorskoj, doseljenici iz Stare Crne Gore oko 1692. godine. Peraska naselja u Boki Kotorskoj iz Stare Crne Gore. Miljevci kod Sutomora, Bar 1850. godine.
  Niksicka Trepca, ogranak Stanisica, potomci Trepcana iselili se u Tepacko Polje kod Zabljaka, pa u Bosnu & Srbiju. Herceg-Novi & podrucno Kameno. Iz Martinica u Bjelopavlicima, srodnici Sukovica koji su se odselili u Popadice, uz Kolubaru u Srbiji. Udovicica kod Lubnice, Berane. Ogranak Kovacevica u Bozicima kod Andrijevice. U Plavu 1912. godine. Iz Drobnjaka u Bosnu pa u Liku. Bruvno, Divno selo, Dobasnjica, Doljani, Misljenovac, Busevic, Kestenovo, Kopus, Donji Lapac & Gospic. U Jablanicu u juznoj Srbiji iz Velike kod Plava. I na Cetinju.

  Tolko od mene & nadam se da ce ti barem nesto posluziti ovi podaci, ako ne tolko da procitas bice ti interesantno. Zelim ti srecno u tvom istrazivanju tvojeg porijekla & svako dobro! Tebi & Beogradu veliki pozdrav.

  S postovanjem, Markus Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 3. Po pricama od mog dida (ja sam Ivankovic), Ivankovici su porijeklom iz Crne Gore sa Krivosijevog brda. I u to doba su po nacionalnosti bili Hrvati. Kad se bjezalo pred turcima valjda se jedan dio dao i poturciti, pa ima i muslimana da se prezivaju Ivankovici. A drugi dio je pobjegao ka Hercegovini (Siroki Brijeg – Ivankovica Dolac) U Bosnu koji su otisli su promijenili vjeru sa katalicke u ortodoksnu, pa su danas ti Ivankovici po nacionalnosti srbi.

  Tako mi je to laicki ispricao moj dida, kojem je to pricao njegov dida itd…..

  Franka
  Njemacka

 4. Ivankovici Srbi nemaju nikakve veze sa Ivankovicima Hrvatima. Ivankovici Srbi poticu od Ugrinovica koji poticu od Bana Ugrina osnivaca grada Niksica. Nadavno posle Kosovske bitke iz nepoznatih (meni) razloga cetiri brata Ugrinovica napustaju Niksic i sele mse u Hercegovinu. U potrazi za novim “ognjistem” jedan od brace sa imaenom Ivanko neseljava sa svojom porodicom Brani Do izmedju Bilece i Trebinja i od njega poticu Ivankovici (Srbi). Ivankovici Hrvati sa nama Srbima nemaju nikakve rodbinske (niti daljne ni najdaljnije) veze.
  Sa druge strane u Crnoj Gori nikad zivjeli nisu Hrvati pre 19. stoljeca. A to sto je pod uticajem Mletaka i nekoliko crnogorskih plemickih porodica koje su zbog koristi od Pape prihvatili katolicku veroispovest, neznaci da su Crnogorci katolicke veroispovesti Hrvati.
  Ako si Franka ubedjenja da je tvoj DIDO u pravu, onda postoji ogromna verovatnoca da ste vi u stvari Crnogorci katolicke veroispovesti a ne Hrvati. Naravno, nemoj me pogresno shvatiti… Ti imas pravo da budes ono u sta si ubedjen…

  Goran Ivankovic
  Vancouver, Canada
  goranivankovic1965

 5. Ivankoviæi su uglavnom Hrvati, dobrim dijelom iz Hercegovine, a prema nekim izvorima iz Velikog Trgovišæa, ili Zenice (BiH), ili pak Crne Gore, a vrlo su rijetko i Srbi (iz Bosanske Krajine). Razmjerno najviše Ivankoviæa u proteklih sto godina roğeno je u hercegovaèkim opæinama Široki Brijeg i Posušje, u kojima se svaki stoti stanovnik prezivao Ivankoviæ. U Hrvatskoj danas živi oko èetiri tisuæe Ivankoviæa u više od tisuæuèetrsto domaæinstava (62. prezime prema brojnosti). Sredinom prošlog stoljeæa bilo ih je približno dvije tisuæe, pa se njihov broj do danas gotovo udvostruèio.

  Glavni migracijski pravci Ivankoviæa u prošlom stoljeæu zabilježeni su iz Širokog Brijega (BiH), iz Posušja (BiH) te iz Tomislavgrada (BiH) u Zagreb.

  Ivankoviæi su prisutni u svim hrvatskim županijama, u ukupno 229 opæina i 409 naselja, pretežito u urbanim sredinama (64%). Danas ih najviše živi u Zagrebu (900), Osijeku (150), Splitu (140), Slavonskom Brodu (130) i u Velikoj Gorici (80).

  JOSIP
  MOSTAR
  [email protected]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here