Zanima me odakle su Bukovci dosli u Srbiju.Neki kaze Hercegovina,neki Hrvatska,a cuo sam cak da je neko i Sloveniju spomenuo.
I ako neko moze da mi kaze odakle su svi Bukovci potekli.Gde se prvi put pojavilo to prezime?

Boris Bukovac
Beograd, Srbija
[email protected]

6 KOMENTARA

 1. Bukovci (bar koje ja znam) došli su iz Slovenije i nastanili podruèje Like(okolina Otoèca).Dolaskom u Srbiju zaprepastila sam se da i ovde ima Bukovaca pošto su oni u Hrvatskoj katolici.Ima ih i u Kruševcu a po njihovoj prièi njihovo prezime vuèe koren reèi od reke Bukovice.Da li je to taèno,nemam pojma!Sreæno!

  Ksenija
  Kruševac

 2. Zdravo Borise,
  Davno sam vidio tvoje pismo i tvoje pitanje o porijeklu porodice BUKOVAC.
  U izvorima dubrovackog arhiva u Srednjem vijeku spominje se porodica BUKOVAC koja zivi u Humu, u Hercegovini ( u Trebinju i Nevesinju).
  Danas tamo nema Srba Bukovaca da zive tamo,ali u Stocu je nekada zivjela muslimanska porodica BUKOVAC ciji je clan bio Djulaga Bukovac koji je bio ucesnik Sarajevskog atentata.
  U Cavtatu je zivio poznati slikar Vlaho Bukovac.

  Nikola Laketa
  Australija
  [email protected]

 3. Ja sam prezivam Bukovac,rodom sam iz sela između Čapljine i Mostara.Djed mi je pričao da su Bukovci iz Italije došli u Cavtat prije 500,iz neke regije gdje prevladava bukova šuma.Tri brata su došla iz Cavtata u moje selo,jedan je ubio agu koji je došao po harač i pobjegao u Liku.

 4. Uffff… nesto ti je krivo djed ispricao. Otac Vlaha Bukovca je dosao iz Italije pa je kroatizirao prezime iz Faggione u Bukovac. Inace, Bukovci su barem 500 godina, a cini mi se i dulje, naseljeni na podrucju doline Neretve (BiH i Hrvatska) . Ovi s hrvatske strane granice su doista ubili agu i pomakli se u okolicu Metkovica. Inace, u 16. stoljecu se spominje fra Grgo Bukovac iz Neretve koji je bio provincijal franjevacke provincije Bosne Srebrne sa sjedistem u Zaostrogu (Hrvatska). E sad, i u mojoj familiji je postojala prica da su neki Bukovci otisli u Liku pa i u Istru nekad za turskog vremena, a imaju i svoj grb i neki su bili uskoci. Uglavnom su Hrvati, a bilo je muslimana u Ljubuskom i u Mostaru. Srba Bukovaca u BiH nema, ali bio je jedan u Zagrebu. Za licke Bukovce postoji i slovenska i hercegovacka teorija. E, a ako su nekad iz Hercegovine otisli u Vojvodinu, moguce je da ste od te loze. No, taj dio mi nije poznat. Hum je sire od Ljubinja i Trebinja, a u dubrovackom arhivu se spominju neki Bukovci koji su opljackali neki karavan i sudjeno im je u crkvi sv. Jurja na podrucju danasnjeg Citluka i to negdje u 14. stoljecu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here