Порекло презимена, село Забрђе (Нови Пазар)

0
904

Порекло становништва села Забрђе, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Забрђе, са својим засеоцима Маровином и Одојевићем (Ходовићем) је на левој страни Рашке, ниже Сопоћана. Сва три насеља су у склопу брда Становишта, Боровњака, Брезе, Дебелог Брда и Голадије, а на јужној страни је Рашка.

Тип села.

Куће Забрђа су под Дебелим Брдом, Маровине су ниже Забрђа, а куће Одојевића су повише пута и Рашке, ниже Голадије. Маровршу дели од Забрђа ниска коса, а према Одојевићу је сеоски пут. Куће су у сродничким групама.

Воде.

Село има изворводу у изобиљу. Ниже Голадије је Дојња Чесма, готово у средини насеља је Чесмица, а ниже Дебелог Брда, у највишем делу села, има две уставе, које пресушују. У Маровини је чесма Шаровача и четири бунара.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су слабе на местима: Баре, Брдо, Изабрдо, Бреза, Златница и окућнице, у којима имa воћака. Шуме и испаше су по Оџеву, Буковику, Осоју, Дубу и Бијелом Камену. У Маровини су Конаци, Страна, Осоје, све под шумом, а у Одојевићу је по Голадији.

Старине у селу.

У Забрђском Брду има старих надгробних плоча, међу којима су темељи црквине. Данашње гробље за сва три насеља је на коси према Грачанима.

Постанак села.

Забрђе се заселило у првим десетинама 18. века, Маровина је постала раселица Забрђа у почетку 19. века, а Одојевиће се заселило крајем 19. века.

Порекло становништва.

Родови у Забрђу:

-Илићи, Петровићи, 2 куће,. су од Илића у Дољанима; имају одељака у Сасама под Голијом.

-Гаровићи, Јанковићи, 3 куће, Митровдан, су Кучи из рожајске Башче, били у Набојима код пештерског Сувог Дола; имају одељака у Шавцима.

-Максимовићи, 3 куће, Ђорђевићи, 2 куће, Ђурђиц, дед досељен из Шарана у Дробњаку, био у Бобовику; имају одељаке у Новом Пазару, Лукоцреву, Зеленовићу, Драмићи (Ћоровићи), Пављу (Михаиловићи) и Асановићи у суседним Дољанима.

Родови у Маровини:

-Илић, 1 кућа, је од Илића у Забрђу, прадед „слегао“ на данашње место.

-Шипчани, 2 куће, су штавичке Шипче, досељени око 1900. године.

-Јаворовац, 1 кућа, је из „Јаворова“ (Јаворца) код Сјенице.

Родови у Одојевићу:

-Плисковић, Вукосављевић, Вељовић, 1 кућа, је од Зеленовића у Себечеву, досељен око 1890. године.

-Нешовићи, Ристовићи, 2 куће, су од Нешовића у Дољанима.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here