Porijeklo prezimena Lagator

22
3868

Ako netko zna toèno porijeklo prezimena Lagator nek javi na e-mail.
Ima nas u dalmaciji, slavoniji, zanima odakle su najprije doselili i gdje.

Mario Lagator
Unešiæ, Hrvatska
[email protected]

22 KOMENTARA

 1. Prepostavljao sam i polazio od tvog vec napomenutom gledistu da su Lagatori u Hr. katolici! Medjutim to nije sporno, da stavimo pod hipotekom (prepostavkom) da su tvoji dosli iz Crne Gore, koje se i slaze sa Vasom porodicnim predanjem. I u Crnu Goru ima Katolika, eh, sad da li su ovi Lagatori katolici (ili nekad bili?) ili pravoslavci (pa cak, mozda, i obratno?) … nebi ti znao reci!?

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Ti Lagatori, medju Vama u Hr. koji se drze predanja da su dosli iz CG u HR, da li znadu reci pribliznije iz koje oblasti (nahije), mjesta, grada ili sela poticu iz CG? I kada je po njihovom misljenu ta njihova emigracija stupila, koje godine ili kojeg vijeka? Takodje, ako su dosli iz CG, gdje su se njihovi preci doselili po prvi put u HR? I svakako razlog emigracije!?

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 3. Ti sto smatraju da je jedan Vas predak iz kuce Lagatora otisao iz Dalmacije i nastanijo se negdje u CG; da li znadu reci odakle iz Dalmacije (iz kojeg mjesta?)? Koje je to godine bilo ili kojeg vijeka? Razlog sto je napustio svoju rodnu grudu (=mjesto rodjenja)? I gdje se taj predak nastanijo u CG?

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 4. To da li su u crnoj gori bili katolici ili nisu neznam, samo sam surfajuci netom vidio da ih ima po CG i srbiji. Unesic je pored drnisa, ima nas Lagatora par kuca, veæinom smo svi rodbina. predaje kazu da smo doselili od Trilja, to je pored Sinja. A jedan nas nastavnik iz sela pisao je neke knjige i keže da po predaji jedan Lagator (neznam koje godine, jer su crkvene knjige unistene u II sv. ratu) isao u fratre i kada je jedno ljeto došao na praznike, da ga je otac uputio u polje raditi, to se navodno ovome nije svidjelo i otišao na brod i po predaji se navodno nastanio u crnoj gori.
  koje je bilo vrijeme neznam.Lagatora ima u unesicu, u trilju i okolici, ima ih slavoniji, okolica vinkovaca, djkova, osijeka. sto znam za ove sto seu odselili poslje II sv. rata iz mog sela, a za ostale neznam odakle su.

  Mario Lagator
  Unešiæ, Hrvatska
  [email protected]

 5. Postovani Mario,
  Kao prvo Srecna Nova 2008. godina!
  Ja sam Nikola Lagator rodjen 10.12.1933. godine, delo Vrela kod Cetinja, Crna Gora.
  Zna se da Lagatori kod Cetinja datiraju prije 600 godino. O tome imam i knjigu. A prezime Lagator ptoce od reci “LAGOS”. Po predanjima raseljavanja su pocela sa Cetinja zbog krvnih osveta.
  Pozdravljam Vas!

  Nikola Lagator
  Beograd, Srbija
  [email protected]

 6. lagatori su bili carevi glasnici za koje se pretpostavlja da su nekad davno dosli iz grcke na siciliju. prezime je bilo lagatore.4 brata su posli iz italije jedan u bih drugi u hrvatsku treci u vasojevice po kome jedno selo i nosi ime i jedan u cg.to je prica koju sam kao mali cuo na cetinje, bio sam na siciliji i tamo ima porodica lagatore.pa ko zna odakle smo ali nas je svuda. to znaci da smo snalazljivi,pozdrav za moje lagatore ili LAGATORE

  zoran lagator
  south africa
  [email protected]

 7. Prezime LAGATOR je veoma staro i zapisano je još 1476. g. u prvom turskom defteru (detaljnom popisu) Smederevskog sandžaka, kada je u selu Kladarup (oko Kosjeriæa u zapadnoj Srbiji) zabeležen Ğurağ LAGATOR, a u selu Turica kod Guèe Stanisav LAGATOR. Podaci o tome u knjizi Ahmeda S. Alièiæa: TURSKI KATASTARSKI POPISI NEKIH PODRUÈJA ZAPADNE SRBIJE XV i XVI VEK, knjiga I (Èaèak, 1984, str. 35, 159). Srdaèan pozdrav, Milan Stepanoviæ iz Sombora.

  Milan Stepanoviæ
  Sombor, Srbija
  [email protected]

 8. Uključio bi se u diskusijo oko toga odakle je prezime LAGATOR.
  Na strani 55 knjige ,,Srbija 1217,, autori Siniša Mišić i Radivoj Radić doslovce piše:
  ,,U doba Stefana Nemanje u Srbiji su jasno izdvojioi Vlastelinski sloj … Izdvojila se i kategorija VOJNIKA a činili su je slobodni i naoružani ljudi. ….. Vojnici postoje i na crkvenim posedima. Na manastirskim vlastelinstvima to su baštinici koji imaju zemljoposed i podčinjene ljude. Bili su verni vladaru, ali i ustanovi kojoj su potčinjeni (manstir). Njihove obaveze su bile stražarenje, davanje posade za manastirska utvrđenja, oružana pratnja igumana, dužnost glavnog konjišara (lagator).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here