Trazim poreklo Karalic

23
4674

MOLIM SVE LJUDE DOBRE VOLJE DA MI POMOGNU DA ODGONETNEM MOJE POREKLO. NA NETU SAM PRONASAO DA POSTOJI SELO KARALIC KOD DRNISA? DALI JE HRVATSKO ILI PAK SRBIJANSKO ILI OPET BOSANKO.. POZZZ….

N.Karalic
bgd srbija
[email protected]

23 KOMENTARA

 1. Doduse, imam podataka prezimena: KARADAGLIJA, KARADAGLIC, KARADJORDJEVIC, KARAMIKA, KARANIKAJ, KARANIKIC, KARADJIC, KARASEVIC .. ITD. Kome mogi izaci u susret sa nekim od ovih prezimena, neka mi se javi!? Pozdrav Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. I mene zanima poreklo karalica.. 🙂

  Slavim Djurdjevdan, a rodom sam iz sela karalici kod Ivanjske (novi naziv potkozarje) izmedju Banjaluka i Prijedora.

  Slavisa Karalic
  Zürich
  [email protected]

 3. Karalici poticu od Vasojevica Crna Gora odakle su bezali pred Turcima i najvise ih se nastanilo u Ivanjici.Postoji celo jedno selo Karalica.Moj ;cukun deda je dosao u Kursumlisku racu gde je odraslo 5 generacija Kralica.

  Dusica Karalic
  Beograd Srbija
  [email protected]

 4. Karalici slave Djurdjevdan…Moji su iz Ivanjske iz sela Karalic,svake godine imamo okupljanje u Karalicima 19.08 na Preobrazenje,Ja posjedujem stablo karalica koje pocinje od neke 1700-te pocinje od loze Stojaka,a uskoro pocinjemo i da dublje istrazujemo nebili dosli do stvarnog podatka odaklen je tacno sve pocelo….

  Maja Karalic
  Banja Luka
  [email protected]

 5. Zdravo svima…ja sam iz Ivanjice tj sa Golije gde postoji selo Karalicì…slavimo 12.septembar,Aleksandar Nevski…
  Moj br:064 92 30 40 1

  Marko Karalic
  Ivanjica, Srbija
  0649230401

 6. Pozdrav svima!!!….Ja sam iz Splita, toènije Kaštel Suæurca…Postoji selo Visoka kraj Drniša odakle mi je otac….I mene zanima takoğer porijeklo Karaliæ… 🙂

  Maja Karaliæ
  Split
  [email protected]

 7. ja sam Andrija Karalic iz Kraljeva,od Karalica iz Duge Poljane koji poticu od Karalica iz istoimenog sela kod Ivanjice.takodje slavimo sv. Aleksandra Nevskog.Od starih sam saznao da su pradedovi prekadjivali i sv Arhangela Mihaila.Mogucnost da poticemo od Vasojevica je velika jer je dan sv. Aleksandra Nevskog dan okupljanja svih Vasojevica u C.G

  ANDRIJA KARALIC
  CESENA , ITALIA
  [email protected]

 8. Karalica ima sve tri nacije i sve tri vjere. Koliko znam porijeklo je iz CG, odakle su pred Turcima isli na sjever. Kraj Sarajeva Karalici su primili islam, moji su se naselili u Ivanjskoj-Podkozarje danasnje i srbi/pravoslavci su, a oni koji su otisli sjevernijie su se naselili oko Djakova i Osjeka. Takodje ih ima i na planini Goliji.

 9. Postovani Karalici mi smo iz stare Hercegovine dosli preko Taslidze(Danasnja Pljevlja)uVasojevice i izvorna slava Karalica je Arandjelovdan,Aleksandra Nevskog smo uzeli za slavu u znak postovanja prema rusima koi su pomogli Vasojevicima u bici naNozicama(Lijeva rijeka C Gora),Iz Lijeve rijeke Karalici se sele na Kosovo,okolina Peci, iz Peci zbog krvne osvete dolazimo u Konjuhe( okolina Berana C Gora) ,odatle deo bratstva ide prema sandzaku u selo Zitnice( Pester) adrugi deo se vraca na Kosovo. Ovi koi su otisli na pester 1809 godine deo njih sa Stojakom odlazi preko Drine pa dalje preko Doboja prema Banja Luci a od BanjaLuke delovo porodice idu dalje prema Drnisu itd,a drugi deo bratstva na celu sa Jokom naseljava se ispod Jankovog kamena (opstina Ivanjica )gde i danas postoi selo Karalici a odatle po celoj Srbiji ,deo njih ide prema Kursumliji,tako da se srecu Karalici ucentralnoj Srbiji koi ne slave istu slavu kao ni uBosni,ne znajuci da su istih korena ,jer su se slave cesto menjale zbog bezbednosti od turaka .Mnoge porodice na tom putu prema Bosni su primile islam kao i u Hrvatskoj katolicanstvo. To je putesestvijr Karalica sto se moze videti po haplo grupi koi je jedan od dokaza koju imamo svi istu a to je j2b. Prema tome ma gde bili koreni su nam isti . Da ne zaboravim i ovo :Prezime Karalic ja jedno od najstarijih prezimena u Srbiji koje se nikad nije menjalo sto je retkost,ali slave jesu zbog bezbednosti od turaka.o9

 10. Postoji dosta Karalića u Somboru, na severo zapadu Bačke.
  Pravoslavne vere smo i slavimo Miholjdan 12. Oktobra.

 11. Ja sam Dino Karalic,živim u zagorju u Hrvatskoj,otac je rođen u selu Grapska pokraj Doboja,tamo ima puno Karalica i muslimani su,koliko je meni rečeno da potječemo iz Livna.

 12. Karadaglić je veoma vjerovatno od Turskog naziva za Crnu Goru – Karadağ. Onda kao Crnogorčević.

  Vjerovatno su sva prezimena na Kara, značenja Crno, Crnić, Crnčević ili kako već.

  O tačnom porijeklu ne znam.

 13. Ja sam Redzifa Karalic iz Velike Kladuse.
  Nase selo je malo, nazalist nemamo nikakve informacije odkud poticemo.
  Jako bi volila vise informacija o nasem prezimenu i postanku.

 14. Ja sam iz BiH(Gornji Vakuf) meni je moj dedo pricao kako su Karalici ovdje odavno preko 200 godina,njegov dedo je imao rudnik i 2 srca.Jedne noci je bio zamjenjen za drugu osobu i pritom upican u jedno od srca,drugo je nastavilo radit ali je izgubio previse krvi.Taj covjek se kasnije kajao jer je ubio krivog covjeka.

 15. Ja sam djevojacki Karalic znam da je moj dedo doso u istocnu Hercegovinu Gacko. Musliman, kako znam poticu iz Livna.

  Ali bi ija voljela saznat odakle su prvi korjeni Karalica… Veliki pozdrav

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here